Komentara: 7
Pregleda: 3990

"Pogrebno" spremno dočekuje predstojeće verske praznike

27.10.2020. u 15:00h
Izvor: Subotica.com
Ove nedelje rimokatolički vernici će obeležiti praznik Svi sveti, posvećen svim svecima, dok će sledeće pravoslavni vernici obeležiti Zadušnice, posvećene upokojenima. Iz JKP "Pogrebno" kažu da su pripreme za predstojeće praznike u samoj završnici, sva groblja su pokošena, a takođe su intezivirani radovi na čišćenju smeća i uređenju prostora.
"Pogrebno" spremno dočekuje predstojeće verske praznike

Radovi na održavanju svih 14 groblja, koliko ih je u nadležnosti JKP "Pogrebno", kontinuirano se sprovode tokom cele godine, kaže direktorka Vesna Prćić, dok su u poslednjih nedelju dana intenzivirani kako bi se sugrađanima, koji će tokom naredna dva vikenda posetiti večne kuće svojih najmilijih, omogućilo da dostojanstveno obeleže praznik i provedu vreme sa pokojnicima.

- Tokom ove godine smo uradili bezmalo 1.200 iskopa raka, sva groblja su pokošena 11, a pojedina čak i 12 puta. Sada se ti radovi privode kraju i u proteklih nedelju dana je završeno poslednje košenje na grobljima, krajem prethodne nedelje je izneto preko 100 tona smeća koje se nakupilo tokom godine, te možemo da kažemo da će svih 14 groblja spremno dočekati posetioce za predstojeće verske praznike - kaže Prćić.

"Pogrebno" spremno dočekuje predstojeće verske praznikeZbog očekivano velikog broja posetilaca, iz JKP "Pogrebno" napominju da 1. novembra neće biti moguće ući kolima u groblje, kako bi se teško pokretnim ili nepokretnim sugrađanima olakšao dolazak do grobnih mesta, te savetuju da za takve posete iskoriste petak ili subotu, kada se očekuje manja gužva.

KNJIŽICE - JKP "Pogrebno" i ove godine sprovodi akciju obnove nadgrobnih obeležja uz besplatno nakucavanje slova, a novina su knjižice za raku i grobnicu, koje će blagovremeno biti podeljene svim korisnicima usluga.
- U toku je akcija obaveštavanja o isteklim naknadama za 700 korisnika raka i 1.000 korisnika grobnica i ove godine prvi put uvodimo knjižice koje ćemo deliti korisnicima kada dođu da produže naknadu za raku ili grobnicu. Dakle, nećemo ih izdavati preko reda, zbog poštovanja mera i kako bi se izbegle nepotrebne gužve, ali svi koji dođu da produže naknadu dobiće knjižicu besplatno, koja će ubuduće predstavljati jedinstvenu ispravu kojom se dokazuje pravo na korišćenje rake, ko je u njoj sahranjen i kada je izvršena važeća uplata - poručuje Prćić.

- Na groblja će u petak i subotu moći da se uđe kolima do 10 časova, nakon čega će biti otvoreni pešački ulazi. Oba dana praznika groblja će biti otvorena od 6 do 21 čas, kako bismo i ove godine omogućili sugrađanima koji vole da posete groblje osvetljeno svećama, da to urade u večernjim časovima - dodaje Prćić.

Iz nadležnog preduzeća apeluju na sugrađane da se prilikom posete groblja uzdrže od rukovanja, grljenja i ljubljenja sa poznanicima i da održavaju fizičku distancu, kako ne bi doveli sebe i druge u rizik od oboljevanja od virusa kovid-19. Ističu da nošenje zaštitne maske nije neophodno, budući da se boravi na otvorenom prostoru, kao i da članovi jednog domaćinstva mogu zajedno da dođu i posete grobno mesto pokojnika.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 5 meseci
Komentara: 7
Pregleda: 3990

Povezana vest

Povezane teme

jkp pogrebno

vesna prćić

svi sveti

zadušnice

groblja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.