Komentara: 9
Pregleda: 24865

Poginuo padobranac na Bikovu

08.11.2015. u 15:57h > 18:18
Izvor: Subotica.com
Poginuo padobranac na Bikovu

Na aerodromu Bikovo danas oko 13,30 dogodila se nesreća u kojoj je 59-godišnji sportski padobranac izgubio život.

Postoji više vrsta padobrana koji poseduju određene manevarske performanse. Postoje školski, sportski i vojni i prilično su različite konstrukcije, ali funkcionišu po vrlo sličnom principu i po pravilu uvek idu u kompletu sa pomoćnim padobranom. Glavni padobran se može aktivirati automatski po izlasku iz aviona, ali u slučaju sportskih padobranaca on se otvara posle slobodnog pada, najkasnije na određenoj minimalnoj visini koja je propisana za svaki tip padobrana.

Po informacijama koje posedujemo u pitanju je Borislav Terzić iz Apatina, dugogodišnji član Aero kluba "Ivan Sarić" koji je od 1982. godine izveo veliki broj skokova, ali danas je nažalost izveo svoj poslednji pošto mu se iz za sada nepoznatih razloga padobran nije otvorio, te je na licu mesta preminuo.

Vremenski uslovi za skok padobranom su bili skoro pa idealni te nije poznato zbog čega se dogodila ova  strašna tragedija, odnosno zašto se iskusnom padobrancu nije otvorio glavni, odnosno pomoćni padobran.

Terzić je kako saznajemo pre desetak dana polagao za pomoćnika instruktora u padobranstvu i dobio je C dozvolu. Izveo je više stotina pojedinačnih i veliki broj uspešnih tandem skokova.

16:11 - Kako saznajemo sa aerodroma uviđaj je završen nešto posle 16 časova, a za sada je poznato samo da se glavni padobran nije otvorio, ali nije utvrđeno zašto se nije otvorio pomoćni koji se može aktivirati samostalno nakon odbacivanja glavnog, ili automatski na određenoj visini.

Zbog utvrđivanja okolnosti pod kojima se desila ova tragedija policija je nakon uviđaja preuzela padobran i isti je odnešen na veštačenje. Iz aerokluba "Ivan Sarić" napominju da čak i oni najstariji članovi ne pamte da se ovakva nesreća ikad dogodila na njihovom aerodromu.

Poginuo padobranac na Bikovu

16:33 - Terzić je imao preko 300 skokova iza sebe, a ovo je bio jedan rutinski sa 1.200m koji je pošao naopako. Telo padobranca nađeno je na oko 100 metara od aerodroma, u obližnjem kukuruznjaku.

16:59 - Kako saznajemo i telo Borislava Terzića prebačeno je u subotičku Opštu bolnicu na obdukciju.

17:07 - Milan Radojčin, jedan od od iskusnijih padobranca, ujedno i instruktor, rekao nam je da su u klubu svi potrešeni zbog gubitka dragog prijatelja i kolege, potvrđujući našu prijašnju informaciju da se ovako nešto nije nikada dogodilo na Bikovačkom aerodromu.

17:18 - Saznali smo i da se očekuje dolazak Direktorata civilnog vazduhoplovstva kako bi se sa stanovišta struke utvrdili uzroci nesreće.

Poginuo padobranac na Bikovu

Izvor: Subotica.com
Na mestu tragične pogibije padobranca Na mestu tragične pogibije padobranca Na mestu tragične pogibije padobranca Na mestu tragične pogibije padobranca Na mestu tragične pogibije padobranca Na mestu tragične pogibije padobranca Na mestu tragične pogibije padobranca Na mestu tragične pogibije padobranca
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 8 godina i 5 meseci
Komentara: 9
Pregleda: 24865
Povezane teme

aerodrom bikovo

skakanje padobranom

sportsko padobranstvo

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.