Komentara: 11
Pregleda: 7745

"Pogačijada" u Ljutovu - 30 domaćica izložiće štrudle od maka, sira i višanja

29.09.2021. u 14:59h
Izvor: Subotica.com
U subotu, 2. oktobra, u okviru proslave Dana sela, Ljutovo će biti domaćin prve "Pogačijade" koja ima za cilj promociju ovog kolača kao i tradicionalnih i autentičnih rukotvorina koje prave meštani sela.
"Pogačijada" u Ljutovu - 30 domaćica izložiće štrudle od maka, sira i višanja

Što se tiče manifestacija u Ljutovu prva asocijacija je svakako Festival mlade rakije koji se tradicionalno održava u novembru, ali od ove godine Mesna zajednica "Ljutovo" započeće novu manifestaciju koja ima za cilj čuvanje tradicije, a svakako i promociju sela.

- Prvi put ove godine organizujemo Dane sela, želeli smo da uradimo nešto drugačije. S obzirom da je naš kraj poznat pod dobrim pogačama, odnosno po domaćicama koje spremaju ukusne kolače, odlučili smo da pokrenemo ovaj festival. Pogaće će peći meštanke sele, njih trideset, a kloje će ocenjivati žiri - kaže Neca Ninčić, predsednik Saveta MZ "Ljutovo". - U kulturno-umetničkom delu programa imaćemo nastup naših folkloraša-veterana iz sela, mlađa ekipa će izvesti kratak muzički program na tamburici, i pratiti nastup folkloraša.

"Pogačijada" u Ljutovu - 30 domaćica izložiće štrudle od maka, sira i višanjaZa takmičarski deo će se mesiti pogače od maka, slatkog sira i višanja. Nakon što žiri analizira sve pogače koje su vredne domaćice izradile, proglasiće se prve tri po njihovoj proceni.

- Sve pogače ćemo prodavati a prikupljena sredstva će ići u fond za novogodišnje paketiće deci iz našeg sela - dodaje Ninčić. - S obzirom da nam je ovo prva "Pogačijada" već naredne godine planiramo da je proširimo i obogatimo, poučeni iskustvom ovogodišnje organizacije.

Manifestacija će se održati u subotu ispred Doma kulture u Ljutovu sa početkom u 16 časova, a domaćini su pozvali sve zainteresovane da dođu i uživaju u tradicionalnim kolačima i prigodnom kulturno-umetničkom programu koji je pripremljen.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 7 meseci
Komentara: 11
Pregleda: 7745

Povezana vest

Povezane teme

pogačijada ljutovo

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.