Komentara: 1
Pregleda: 2589

Podrška subotičkoj inicijativi iz Evrope

09.03.2012. u 10:10h
Podrška subotičkoj inicijativi iz Evrope
Nakon učešća u dvodnevnom stručnom skupu u kojem su bili domaćini međunarodnog Seminara o zaštiti kulturnog nasleđa u okvirima urbanističkog razvoja održanog u Subotici 2011-te godine kao i završetka multimedijalnog projekta pešačke mape secesije prilikom obeležavanja Dana evropske baštine, osnovana je neformalna grupa građana “Nasmeši se Subotici” u kojoj rade i učestvuju tri nevladine organizacije i Dr. Viktorija Aladžić.

Pokretanjem kampanje “Save Subotica” oformili su Inicijativni odbor za potrebe prikupljanja potpisa, prezentovali internet stranicu savesubotica.org i predstavili Deklaraciju o zaštiti kulturnog nasleđa u okvirima urbanističkog razvoja grada Subotice.
 
Danas, posao prikupljanja potpisa baziraju na kreativnom programu sa organizovanim čajankama kako bi zainteresovali i pozvali sugrađane na učešće i podršku putem online peticione aplikacije.
Svaki petak u Subotičkim novinama možete pratiti seriju zanimljivih članaka o bogatstvu subotičke arhitekture, dok na njihovoj Facebook stranici možete pogledati fotografije i pročitati priče o starim subotičkim kućama i njihovim graditeljima.

Partnersku saradnju unutar grupe „Nasmeši se Subotici“ na implementaciji Deklaracije o zaštiti kulturnog nasleđa u okvirima urbanističkog razvoja grada Subotice, jedinstveni model u Srbiji koji donosi harmoniju između postojećeg vrednog graditeljskog nasleđa i budućih razvojnih projekata, od početka prepoznaju i podržavaju organizacije i institucije iz lokalnog i regionalnog okruženja.

Kako članovi ističu, veliko priznanje za dosadašnji rad i pomoć u narednim projektima iskazao je potpredsednik Mreže evropskih gradova secesije iz Barselone. U novom broju časopisa „Coup de Fouet“ objavljen je članak o subotičkoj Deklaraciji koji možete preuzeti ovde.

Koautor teksta Dr. Viktorija Aladžić najavljuje nastavak saradnje i seriju tekstova koji će promovisati značaj izuzetnog nasleđa kulturne baštine, sa prepoznativljim samosvesnim duhom - duhom Subotice u sebi i sa definisanim statusom, kao delom baštine u okviru mreže evropskih gradova secesije.

Dajte svoju podršku, izdvojite tri minuta Vašeg slobodnog vremena i potpišete peticiju za očuvanje graditeljskog nasleđa Subotice na savesubotica.org  ili u knjižari „Plato“ i bioskopu „Art Cinema Lifka“. Možete ih kontaktirati ili poslati neku sugestiju, predlog na e-mail: savesubotica@gmail.com

Podrška subotičkoj inicijativi iz Evrope


Podrška subotičkoj inicijativi iz EvropeGrupa institucija iz više gradova 1999. godine odlučila je osnovati zajedničku mrežu za povezivanje istraživanja, konzervaciju i prezentaciju te promociju naučnog pristupa koji će profesionalnim informisanjem osvestiti publiku i senzibilizirati je za kulturnu važnost i evropsku dimenziju secesijskog nasleđa, koje se nalazi gotovo na svakome koraku. Na nekoliko plenarnih sastanaka, okupljanjem svih inicijatora, predstavnika evropskih gradova bogatog secesijskog nasleđa dogovoren je grafički identitet, objavljena je i publikacija koja je bila predstavljena u svim gradovima-partnerima: Álesundu, Barceloni, Bruxellesu, Budimpešti, Glasgowu, Helsinkiju, Ljubljani, Nancyju, Palermu, Reusu, Rigi, Terrassi i Beču.

Više informacija o evropskoj mreži gradova secesije možete pogledati na internet stranicama Réseau Art Nouveau Network: artnouveau-net.eu ili krovne organizacije Art Nouveau European Route: artnouveau.eu

Postavljeno pre 12 godina i 1 mesec
Komentara: 1
Pregleda: 2589
Povezane teme

nasmeši se subotici

save subotica

subotička inicijativa

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.