• Pregleda: 4098

Podrška Subotici na evropskom putu

Šef Delegacije EU u Republici Srbiji, Majkl Devenport i ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović, posetili su danas Suboticu. U Gradskoj kući su se sastali sa gradonačelnikom, Jene Maglaijem.
Podrška Subotici na evropskom putu

Ambasador Devenport, ministarka Joksimović i gradonačelnik Maglai razgovarali su o ulozi i izgradnji kapaciteta lokalne samouprave u evropskim integracijama kao i o bratskim vezama sa gradovima u EU.

„Ovi procesi idu mnogo bržim tempom. Naša lokalna samouprava će imati svoje obaveze i zadatke i tu računamo na podršku ambasadora Devenporta i njegove misije i ministarke Joksimović.“ - izjavio je Jene Maglai, gradonačelnik Subotice

Subotica je istaknuta kao dobar primer u Srbiji koji ima iskustvo u privlačenju stranih investicija a naglasak je i na značaju multikonfesionalne i multietničke sredine u kojoj se poštuju prava svih, što predstavlja fundamentalne vrednosti EU.

„Razgovarali smo o tome kako Subotica može da posluži kao dobar primer i prenese iskustva drugim lokalnim samoupravama kao i da se povezuje sa lokalnim samoupravama u regionu i Evropi. Neke inicijative već postoje što je jako pohvalno i prisustvo ambasadora Devenporta treba i simbolički da pokaže koliko su važna ova pitanja.“ - izjavila je Jadranka Joksimović, ministarka bez porfelja zadužena za evr. integracije

Subotica je pohvaljena i zbog jednostavnijih procedura za dobijanje dozvola što je čini atraktivnom lokacijom za investiranje što će voditi najvažnijem cilju, smanjenju nezaposlenosti.

„Pričali smo o već postojećoj saradnji Subotice i delegacije EU u okviru pretpristupnih fondova. Subotica je veoma aktivan grad što se tiče saradnje sa nama. Došlo je do bitnih infrastrukturnih projekata i treba da nastavimo saradnju u ovoj oblasti. Naročito što se tiče zaštite životne sredine možemo nastaviti saradnju. Pričali smo i o merama za poboljšanje poslovne klime i velikom potencijalu Subotice za strane investitore.“ - izjavio je Majkl Devenport, šef misije EU u Srbiji.



Majkl Devenport je povodom krize sa poplavama na teritoriji Srbije izjavio da je juče Vlada Srbije zvanično zatražila pomoć EU i da je direktna veza sa Evropskim koordinacionim centrom za vanredne situacije uspostavljena.

„Mi smo kao EU dobili od strane Vlade Srbije molbu da pomognemo, da doprinesemo naporima Vlade da pomogne građanima koji stradaju zbog poplava. Evropski koordinacioni centar za vanredne situacije dobio je ovaj zahtev, došlo je do brze reakcije nekoliko zemalja članica EU uključujući Nemačku, Austriju, Bugarsku i Sloveniju koje su u mogućnosti da ponude saradnju što se tiče potrebne opreme. Mogu da vam kažem da smo dobili zahtev koji se tiče pumpi velikog kapaciteta i u vezi sa tim zahtevom možemo da ponudimo pomoć u formi opreme i specijalizovanih stručnjaka.“ - izjavio je Davenport.

Izvor: RTV City

povezane teme

3
Vesko Odgovori
Da li je neko od pristnihvsapnuo sefu delegacije EU i nasoj ministarki kako je raspoređen novac ze
medije, pa da vide da li je to evropski. Sigurno jeste kada su to predlozili glavni evropejci u nasem
gradu, Dusko Stipanovic i Veljko Vojnic.
Sojic Odgovori
Bolje da su otisli skupa pomoci ljudima u poplavama nego sto su hvatali zjale!
fifi Odgovori
Pa lakse je doci, naklopati se, malo biti pred kamerama, nego zasukati rukave i nesto uraditi! To tako ide...
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.