Komentara: 14
Pregleda: 4419

Podrška samohranim roditeljima

06.09.2012. u 21:46h
Izvor: RTV Yueco
Podrška samohranim roditeljima

Krajem septembra u Centru za savetovanje i podršku porodici, koji radi pri Centru za socijalni rad trebalo bi da počnu radionice namenjene samohranim roditeljima. Cilj ovih edukativno-iskustvenih radionica je pružanje psihosocijalne podrške samohranim roditeljima sa teritorije Grada. Radionice će biti održavane na srpskom i mađarskom jeziku. Prijavljivanje zainteresovanih kandidata obavljaće se do 21. septembra na broj telefona 551 619, od 7 do 14 časova.

Iako ne postoje zvanični podaci o ukupnom broju dece koja žive u jednoroditeljskim porodicama, u Centru za socijalni rad kažu da godišnje stigne oko 200 zahteva za poveravanje deteta jednom od roditelja nakon razvoda. Razvod jeste najčešći razlog za postojanje jednoroditeljskih porodica, ali tu su i razlazi nakon vanbračnih zajednica, nemogućnost jednog od roditelja da vrši roditeljsku ulogu, kao i smrt jednog od roditelja. Iako tradicionalni obrasci funkcionisanja među polovima više nisu na snazi, ipak postoje predrasude vezane za samohrano roditeljstvo, naročito nakon razvoda.

Zahvaljujući podršci Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju, Centar za savetovanje i podršku porodici krajem septembra počeće sa organizacijom edukativno-iskustvenih grupa u cilju pružanja psihosocijalne podrške samohranim roditeljima sa teritorije Grada. Neke od pedviđenih tema za rad su razrešavanje emocionalnih teškoća, jačanje roditeljskih kapaciteta tj. rad na formiranju zdravog vaspitnog stila i unapređenje komunikacije među roditeljima nakon prekida partnerskog odnosa.

Učesnici će imati priliku da kroz rad na pomenutim temama, unaprede kvalitet roditeljstva, bolje razumeju sebe i svoju decu, poboljšaju kvalitet ličnog života koristeći svoje potencijale, kao i da nauče kako da se uspešnije snalađu u kriznim periodima života. Radionice će se održavati na srpskom i mađarskom jeziku. Svi zainteresovani roditelji, svoje učešće mogu da prijave na telefon Centra 551 619, svakog radnog dana od 7 do 14 časova. Broj grupa i dinamika održavanja, kao i konkretni termini biće naknadno određeni u zavisnosti od broja prijavljenih.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 7 meseci
Komentara: 14
Pregleda: 4419
Povezane teme

centar za socijalni rad

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.