Komentara: 1
Pregleda: 2312
Foto

Pod motom "Život" počeo "Desire 2020"

24.11.2020. u 10:36h
Izvor: Subotica.com
Pod motom "Život" počeo "Desire 2020"

Uprkos brojnim problemima sa kojim se suočavao proteklih nekoliko dana, pod motom „Life“  (Život) juče je u pozorištu „Deže Kostolanji“ počeo  "Desire 2020".

- To što smo stigli do ovog trenutka za mene velika satisfakcija. To što vidim ljude u publici i ljude na sceni, to je život. Naš život, sa merama, naravno – poručio je publici reditelj Andraš Urban, direktor festivala. – Do sada ovo su bile najteže pripreme festivala, stalno, do neverovatnih granica smo morali da bude fleksibilni na nove izazove, koje nam u jednu ruku daje sam virus i pandemija, a u drugu nove mere koje pristižu iz dana u dan. Program  smo usklađivali u skladu sa uslovima, na to smo gledali kao okolnosti u kojima moramo da se snađemo.

Pod motom "Život" počeo "Desire 2020"Festival je otvorila premijera predstave „Poetika gledanja“ subotičkog pozorišta „Deže Kostolanji“ u režiji Andraša Urbana. Na repertoaru ovogodišnje smotre savremenog teatra biće ukupno deset predstava. To su „Seljačka opera“ u režiji Atile Keresteša (Novosadsko pozorište), „Upotreba čoveka“ u režiji Borisa Liješevića (koprodukciji Novog tvrđava teatra, Novosadskog pozorišta, Grad teatara Budva i East West Centar iz Sarajeva), „Jugojugoslavija“ u režiji Bon Parka (Beogradsko dramsko pozorište), „Keva performans“ autora Marka Milića i u izvođenju Jelene Vuksanović, „Predsednice“  u režiji Jene Maričić (Narodno pozorište Sombor), „Noćni pisac“ u režiji Jana Fabra (Trablejn/Jan Fabr (Antverpen) – Narodno pozorište u Beogradu – Kulturni centar Beograda),  „Nije to to“  - Studije Fausta po tekstu Simone Semenič u režiji Tomi Janežiča (sarajevski ratni teatar SARTR – Kraljevsko pozorište „Zetski dom“ Cetinje – Beogradsko dramsko pozorište – Međunarodni teatarski festival MESS - Scena MESS Sarajevo), „Ernelini kod Farkaševih“ , „Kalmanov dan“ i „Jedan procenat indianac“ u režiji Sabolča Hajdua (Ansambl „Latokep“ Budimpešta).

- Iz inostranstva očekujemo trupu Sabolča Hajdua i predstavu „Nije to, to“, ostali su iz raznih razloga morali da otkažu učešće. Publika će gledati cenjene i dobre predstave, bez obzira što je to možda peta selekcija koju smo morali da napravimo i sigurno je pred nama pozorišno uzbudljiva sedmica. Ko god bude nezadovoljan, ne tiče me se jer znam koliko je trud auloženo da do ovoga dođe uopšte – poručuje Urban. – Moto je „Life“, to je taj život za koji se mi ovde borimo u svakom smislu, o njemu sada govorimo kao o čaš čiste vode, bez ideoloških , političkih nota. Jednostavno, život kao najkrhkiji pojam koji čovek može da poseduje.

Pod motom "Život" počeo "Desire 2020"

Program festivala i eventualne promene u izvođenju možete pratiti na zvaničnoj Fejsbuk stranici.

Izvor: Subotica.com
Otvaranje festivala "Desire" Otvaranje festivala "Desire" Otvaranje festivala "Desire" Otvaranje festivala "Desire" Otvaranje festivala "Desire" Otvaranje festivala "Desire" Otvaranje festivala "Desire" Otvaranje festivala "Desire"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 4 meseca
Komentara: 1
Pregleda: 2312
Povezane teme

pozorište kostolanje deže

andraš urban

desire festival

pozorište kostolanji deže

pozorište deže kostolanji

desire central station

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.