Komentara: 6
Pregleda: 4124

Počinje proslava veka Gradske kuće

13.03.2012. u 16:17h
Izvor: RTV Yueco
Počinje proslava veka Gradske kuće

Promocijom poštanske marke na kojoj se nalazi fotografija Gradske kuće od pre 100 godina, počinje proslava jednog veka od otvaranja ovog subotičkog reprezentativnog zdanja i sedišta gradske administracije. Poštanska marka sa motivom Gradske kuće puštena u poštanski promet 02. marta ove godine, a njena zvanična promocija zakazana je za četvrtak, 15. marta sa početkom u 19 časova u Velikoj većnici Gradske kuće. Kao i 100 godišnjica završetka gradnje, jedan vek od otvaranja Gradske kuće biće obeležen na način dostojan jubileju i vremenu u kojem živimo.

Nakon što se 1991. godine našla na prigodnoj poštanskoj marki povodom 600 godina Subotice, Gradska kuća ponovo je prikazana na poštanskoj marki, kao i na prigodnom kovertu prvog dana puštanja u poštanski promet. Gradska kuća prikazana je na poštanskoj marki u seriji “umetnost”, u tiražu od 65 hiljada komada. Predstvaljena je fotografija koja je nastala nakon otvaranja Gradske kuće 1912. godine, a koju je obradila Nadežda Skočajić.

15. septembra 1912. godine, kako je rečeno na današnjoj press konferenciji, otvorena je Gradska kuća, Velika terasa i Ženski štrand. Jedan vek kasnije, Gradska kuća i dalje administrativni centar Subotice, graditeljsko čudo Srbije, glavno obeležje grada. Promocijom poštanske marke sa motivima Gradske kuće, počinje proslava jednog veka od otvaranja ovog zdanja.

Po rečima istoričara umetnosti Bele Durancija, Gradska kuća je spomenik kulture koji označava krunu razdoblja koje naziva “kapitalizacijom i povarošenjem Subotice”.

Kako je ranije rečeno, i ovogodišnji gradonačelnikov humanitarni bal bio je u funkciji obeležavanja 100-godišnjice Gradske kuće. Pored toga, lokalna samouprava je pre dve godine obeležila i 100 godina od završetka izgradnje ove zgrade, jer je poznato da je građena od 1908 do 1910, a potom još dve godina ukrašavana, kada je pušteno u rad dekorativno osvetljenje zgrade. U tom periodu je Gradska kuća i zvanično proglašena za graditeljsko čudo Srbije.

markica gradska kuća

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 1 mesec
Komentara: 6
Pregleda: 4124
Povezane teme

gradska kuća

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.