• Pregleda: 1291

Počinje projekat "Venecijansko, a subotičko"

Projekat "Venecijansko, a subotičko", koji realizuje Udruženje "Mladi i igra" uz podršku Grada Subotice, ima za cilj da istraži bogat fond Gradske biblioteke i otkrije knjige koje su štampane u Veneciji, kako bi se uvrstile u turističku ponudu Subotice.
Počinje projekat "Venecijansko, a subotičko"

Projekat je namenjen kulturnim radnicima i đacima subotičkih srednjih škola koji će, vođeni stručnim ljudima, učestvovati u različitim aktivnostima, a na kraju i u produkciji kratkog filma o knjigama iz fonda Gradske biblioteke koje su štampane u Veneciji.

- Bavićemo se knjigom ne samo kao književnim dobrom, nego i kao likovnim dobrom, jer su te knjige iz 15. i 16. veka zaista bogato ilustrovane, a rezultat toga biće i nekoliko radionica na kojima ćemo se baviti kreativnim osmišljavanjem proizvoda, inspirisanih knjigama koje su nastale u Veneciji - rekla je dr Milanka Stankić, koordinatorka projekta.

Prema njenim rečima, prvi ćirilični bukvar štampan je davne 1579. godine u Veneciji, a dobro je poznato i da je Dositej Obradović štampao svoje knjige u ovom italijanskom gradu, te iako je stotinama kilometara udaljen, ima dodira sa našom kulturnom baštinom zbog čega je, kako je dr Stankić istakla, veoma važno da se sugrađani, naročito mladi, upoznaju sa njenom vrednošću.

- Subotica ima zaista vredne knjige i nešto čime se ne mogu pohvaliti mnogi gradovi, a to su rukom pisane inkunabule koje su nastale pre 1492. godine, u vreme kada nije bilo čuvene Gutembergove prese. To su knjige koje se u celom svetu smatraju neprocenljivim i one ni u jednom trenutku ne mogu da dođu u nebezbednu situaciju, niti da budu ponuđene turistima koji dolaze u Suboticu, ali ono što je inspirisano njima, svakako može biti deo turističke ponude i cilj nam je da se kulturni turizam razvije i u našem gradu - istakla je dr Stankić.

Projekat će trajati do 13. oktobra, kada će se na Dan Gradske biblioteke svečano završiti projekcijom filma i prezentacijom svih aktivnosti koje su realizovane tokom trajanja projekta.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

2
Sanja Odgovori
Inkunabule su najstarije ŠTAMPANE knjige i nastale su u periodu od 1455. (kada je Gutemberg izumeo štamparsku presu) do 1500. godine.
Јасмина Odgovori
Ако су речи др Станкић тачно пренете, у шта се не могу сасвим поуздати, онда је уважена професорица направила зачуђујуће дилетантску омашку - инкунабуле су НАЈСТАРИЈЕ ШТАМПАНЕ (а не рукописне) књиге из 15. века и, уколико се ништа у међувремену није променило, требало би да их је у фонду Градске библиотеке ШЕСТ, иако их је до 1941. било знатно више, педесетак.
Плаши и још више иритира незнање, кич и лош укус који су преплавили град, попут, за предстојећу летњу сезону, најављених гостујућих представа на палићкој Летњој позорници - све саме лаке комедије лишене уметнички вредног садржаја, глумачке "тезге" уместо којих су овдашњи секретаријати за културу и друштвене делатности могли да нам доведу озбиљне, награђиване и од критике примећене представе сезоне која се приводи крају (или старијег датума) ... Ево пар идеја, нишка ЛУМИНАЦИЈА (текст Д. Ковачевић, режија Н. Брадић) или HOMO FABER Атељеа 212 / евентуално ПЕТРИЈИН ВЕНАЦ, АНТИГОНА, београдског Народног позоришта (у главној улози Вања Ејдус)/ или РИЧАРД ТЕЕЋИ (Игор Ђорђевић у насловној улози) ... Али, ХЛЕБА И ИГАРА, доста - зар ико може пожелети више?!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.