Komentara: 1
Pregleda: 2828

Počinje nova sezona u Narodnom pozorišnu

27.08.2021. u 14:21h
Izvor: Subotica.com
Nova sezona u Narodnom pozorištu Subotica počeće mesec dana ranije nego što je uobičajeno, a repertoar će, kao i do sada, biti prošaran novim i starim, dobro poznatim predstavama oba ansambla. Ono što će biti novina, jeste zajednički projekat Drame na srpskom i Drame na mađarskom jeziku, koji se priprema za februar sledeće godine.
Počinje nova sezona u Narodnom pozorišnu

Narodno pozorište Subotica novu sezonu otvara sutra, 28. avgusta, predstavom "Kus petlić" Drame na srpskom jeziku, a već u ponedeljak, 30. avgusta, Drama na mađarskom jeziku izvešće "Ožalošćenu porodicu". Obe, višestruko nagrađivane predstave, biće odigrane na sceni "Jadran" u okviru proslave Dana grada, a po rečima direktora Miloša Nikolića, na ovakav potez su se odlučili zbog publike.

- Sezonu počinjemo mesec dana ranije zbog naše publike, jer sudeći po porukama koje dobijamo, s nestrpljenjem iščekuju naš povratak na scenu i dolazak u pozorište. Tokom prethodne sezone smo vredno radili, poštujući sve restriktivne mere i ponašajući se u skladu sa situacijom. Naš trud je publika prepoznala i ostala nam je verna i tokom tog perioda. Zaista možemo da budemo zadovoljni, jer iako su kapaciteti scene "Jadran" bili smanjeni, ona je bila ispunjena do poslednjeg mesta i dugujemo zahvalnost publici na ogromnoj podršci i strpljenju, jer je za neke predstave bilo teško doći do karte. I ove sezone ćemo se maksimalno potruditi da ispunimo njihova očekivanja. Zahvaljujem se i svim svojim kolegama na profesionalnosti i zalaganju da svoj posao obave na najbolji mogući način, čak i u tako teškim situacijama kakva je bila prošla godina - kaže Nikolić.

Počinje nova sezona u Narodnom pozorišnuU novoj sezoni, Narodno pozorište nastavlja u starom maniru, trudeći se da na scenu postavlja dobre predstave. Glumci oba ansambla planiraju da izvedu nekoliko premijera, kako su to i do sada činili, a ono što će biti novina, jeste zajednički projekat Drame na srpskom i Drame na mađarskom jeziku.

- Prvu premijeru u novoj pozorišnoj sezoni imaće Drama na mađarskom jeziku, koja za 17. septembar priprema Čehovljevu dramu "Tri sestre" u režiji Abe Šebešćena, dok će prva premijera Drame na srpskom jeziku biti komedija "Izbiračica" koju je napisao Kosta Trifković, a režiju potpisuje Iva Milošević i ona je planirana za oktobar. Potom sledi zajednički projekat obe Drame, koji je planiran za februar sledeće godine, i to će biti Šekspirova komedija "San letnje noći" u režiji Olivere Đorđević. Za mart je najavljena premijera komada "Južna Mesopotamija" koji, po svom tekstu, postavlja pisac i reditelj Adam Fekete za glumce Drame na mađarskom jeziku, dok će u aprilu glumci Drame na srpskom jeziku premijerno izvesti komediju "Bog masakra" koju je napisala Jasmina Reza, a režira je Jana Maričić. Kao poslednji premijeran komad u sezoni biće "Banović Strahinja" Borislava Mihajlovića Mihiza u režiji Mirka Radonjića - najavljuje Nikolić.

Počinje nova sezona u Narodnom pozorišnuRepertoar će biti prošaran i starim, dobro poznatim predstavama, među kojima su "Kus petlić", "Mesec iznad Bafala", "Dva u jedan", "Radnička hronika", "Zla žena", "Govorna mana", "Sakati Bili sa Inišmana", "Avgust u okrugu Osejdž", "Glasine", "Ukroćena goropad", "Dama iz Maksima", "Crni Petar", "Klamov rat", "Ožalošćena porodica", "Testosteron", "Šogorice" i "Igra u dvorcu", a uz ove predstave, publiku u ovoj sezoni očekuju i gostovanja drugih teatara.

U prethodnoj sezoni smo potpisali protokole o saradnji sa Srpskim narodnim pozorištem iz Novog Sada i Narodnim pozorištem iz Beograda. Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada gostovaće u Subotici sa baletskim ansamblom, a naši sugrađani će imati prilike da uživaju i u operi. Trudićemo se da što češće ugostimo ove vrhunske umetnike, zato što to naša publika svakako zaslužuje. Takođe, imaćemo prilike da pogledamo neku od najboljih predstava Narodnog pozorišta iz Beograda, kao i iz drugih pozorišinih kuća sa kojima naše pozorište ima dugogodišnju saradnju - dodaje naš sagovornik.

Počinje nova sezona u Narodnom pozorišnuKada su u pitanju radovi na zgradi Narodnog pozorišta, direktor kaže da napreduju, novac je obezbeđen, a neki delovi su već gotovi.

- Trenutno radimo na 8/2 fazi, koja obuhvata sve one radove koji do sada nisu završeni i na jesen ove godine ćemo krenuti u realizaciju ovog dela. Odmah nakon toga pozorište će biti spremno za puštanje u rad - ističe Nikolić. - Nakon toga nam preostaje još samo koncertna dvorana, koja će biti jedna od najsavremenijih u Evropi, ali ona svakako nije najdirektnije u vezi sa teatrom. Ono što znam i što mogu sigurno da obećam, jeste da će svi ljudi koji su posredno ili neposredno uključeni u rekonstrukciju našeg pozorišta, dati sve od sebe da se otvaranje zakaže što pre i iskoristio bih priliku da se u ime svojih kolega i u svoje lično ime, zahvalim svim republičkim i pokrajinskim institucijama koje rade na ovom velikom projektu, kao i gradonačelniku na ogromnoj podršci i zalaganju da se ovaj posao privede što pre kraju.

Počinje nova sezona u Narodnom pozorišnuPrethodna sezona je za Narodno pozorište Subotica bila veoma uspešna. Na 38. Nušićevim danima, predstava "Ožalošćena porodica" je pobedila i to je bio prvi put da je na ovom festivalu za najbolju predstavu proglašena predstava na mađarskom jeziku. Za glumicu večeri, publika je nagradila Čilu Pamer za ulogu Danice u ovom Nušićevom komadu. Na 25. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu, predstava "Radnička hronika" dobila je Specijalnu nagradu "Ardalion" za autorski tim i ansambl predstave. Na 33. Festivalu mađarskih pozorišta, Ervin Palfi je osvojio nagradu za najbolju mušku ulogu u predstavama "Ožalošćena porodica" i "Rastrgnite me" (Pozorište "Kostolanji Deže").

Na Sterijinom pozorju, Narodno pozorište je osvojilo čak devet nagrada. Sterijinu nagradu za glumačko ostvarenje i nagradu "Zoran Radmilović" za bravuru dobila je Minja Peković, Sterijina nagrada za glumačko ostvarenje pripala je Srđanu Sekuliću, Sterijinu nagradu za režiju poneo je Milan Nešković, Sterijinu nagradu za kostim osvojila je Biljana Grgur, Sterijinu nagradu za scenski govor dobio je Saša Latinović, a Sterijina nagrada iz fonda "Dara Čalenić" za najboljeg mladog glumca otišla je u ruke Miloša Lazića. Nagradu producentske kuće "Scomediasco" za epizodnu ulogu dobio je Igor Greksa, a nagradu Okruglog stola kritike za najbolju predstavu podelili su "Kus petlić" i "Vitezovi lake male" (Pozorište "Kostolanji Deže").

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 7 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 2828
Povezane teme

Narodno pozorište

rekonstrukcija pozorišta

izgradnja narodnog pozorišta

pozorišna sezona

miloš nikolić

pozorišna predstava

repertoar narodnog pozorišta

subotičko pozorište

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.