Komentara: 1
Pregleda: 2734

Počinje "Noć muzeja"

16.05.2009. u 13:26h
Izvor: Radio Subotica
Počinje "Noć muzeja"

U našoj zemlji će sutra po šesti put biti održana manifestacija Noć muzeja. U noći između subote i nedelje biće organizovano gotovo četiristo izložbi, performansa, koncerata, revija i drugih sadržaja. Subotica je jedan od 40-tak gradova u Srbiji koji učestvuju u manifestaciji. Tako će sutra od 18 časova do dva sata ujutru, za posetu biti otvoreni Gradski muzej, Moderna galerija Likovni susret, Zavičajna galerija Doktor Vinko Perčić i Galerija Izlog u ulici Matije Korvina. Ovogodišnja manifestacija održava se kao deo evropske Noći muzeja, koja se organizuje pod pokroviteljstvom Evropske komisije i organizacije UNESCO.

Noć muzeja u Subotici počeće u Gradskom muzeju, praktično, u 16 sati, otvaranjem izložbe Šandora i Melinde Torok, ćerke i oca slikara. Za 22 sata najavljena je izložba Dragane Mladenović „San o javi", uz dokumnetarni film o Indoneziji. Posetiocima je na raspolaganju i već postavljena izložba o običajima ispijanja kafe i korišćenja betela karakterističnih za stanovnike Indonezije i drugih dalekoistočnih zemalja i ostrva u Polineziji. Izložba nosi naziv „Kava - kava i betel", a veliki deo izloženih predmeta sakupio je Subotičanin Oskar Vojnić, svetski putnik i kolekcionar.

U Modernoj galeriji predviđena je multimedijalna izložba Maje Rakočević, „Porodične kompozicije", u okviru kojih će biti predstavljeni njeni vajarski radovi, mobilne instalacije i audio zapisi. U galeriji „Dr Vinko Perčić" za ovu posebnu noć najavljen je takođe multimedijalni performans Udruženja „Pleh" iz Hrvatske, čiji će članovi predstaviti video radove, instalacije i foto printove. Nedavno otvorena privatna galerija „Izlog", za Noć muzeja pripremila je postavku slika malih formata Dade Đurića, i još nekoliko poznatih umetnika srpskog slikarstva od 1875. do 1950. godine.

Izvor: Radio Subotica
Postavljeno pre 14 godina i 11 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 2734
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.