• Pregleda: 5030

Počinje naplata plastičnih kesa u radnjama "Gomex-a"

Kompanija "Gomex" započeće u ponedeljak, 16. jula, s naplatom kesa u svim maloprodajnim objektima, kako bi podržala inicijativu za smanjenje upotrebe "klasičnih" plastičnih kesa, koje su ekološki neprihvatljive za životnu sredinu.
Počinje naplata plastičnih kesa u radnjama "Gomex-a"

U cilju smanjenja upotrebe i popravljanja neslavne statistike, prema kojoj svaka osoba u Srbiji godišnje potroši u proseku po 300 plastičnih kesa, Ministarstvo ekologije i zaštite životne sredine je predložilo ukidanje upotrebe besplatnih tankih plastičnih kesa i uvođenje naplate onih koje su biorazgradive. Ovoj akciji odazvali su se brojni trgovinski lanci u regionu, a poslednja u nizu je i kompanija "Gomex", koja će u ponedeljak započeti s naplatom plastičnih kesa u svim maloprodajnim objektima.

- Cena jedne kese iznosiće dva dinara i mislimo da je to dobar način da sugerišemo našim potrošačima da sa sobom nose platnenu torbu i tako daju svoj doprinos zaštiti okoline. Biorazgradiva folija od kojih se proizvode nove, biorazgradive kese razgrađuje se bez emitovanja metana i bez prisustva mikroorganizama, što znači da se ona sama pretvara u đubrivo. S ekološke tačke gledišta, kao i zaštite životne sredine, ovo je veoma značajan podatak. Zaposleni u našim radnjama, prenose nam svakodnevna iskustva i ohrabrujuće podatke da je zapravo sve više onih koji dolaze u kupovinu sa cegerom - saopštili su iz kompanije "Gomex".

Kako je upravo to efekat koji ova kompanija želi da postigne, danas je započela podela unikatnih "Gomex" cegera za kupovinu.

- Za sve korisnike naše Kasice Brojalice, uz prvu kupovinu preko 1.000 dinara sa "loyalty karticom", obezbedili smo poklon u vidu platnene torbe-cegera, a vlasnik svake "loyalty kartice" može dobiti po jednu torbu - poručili su iz kompanije, dodajući da će akcija trajati do isteka zaliha.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

8
Bravo Odgovori
Bravo za inicijativu za očuvanje sredine! Drago mi je da se polako širi svest o preteranom korišćenju plastičnih kesa!
Zoran Odgovori
Plastika nije problem već ono što radimo sa njom nakon upotrebe.
TRT Odgovori
Pa da, dva dinara ce zaustaviti koriscenje plasticne kese.
Kupis, krompir, luk, sargarepe, itd... U sta se pakuje? :)
Podrzavam svaku inicijativu, ali ovo je izmisljotina.
Prvo je potrebno veoma dobro organizovano selektivno odlaganje/skupljanje otpada.
DeusEx
Upravo tako.

Zapravo su rađene studije na ovu temu i jedna od poslednjih je danska studija koja je pokazala kako biorazgradive kese manje zagađuju nego cegeri.
https://www2.mst.dk/Udgiv/publications/2018/02/978-87-93614-73-4.pdf

Međutim to nije poenta svega ovoga, već pitanje koje svi mi moramo sebi da postavimo; koliko puta mogu da iskoristim to nešto?

Dakle ako već platite tu biorazgradivu kesu, postarajte se da je iskoristite što više možete umesto da nakon jedokratne upotrebe bacite istu u smeće.

Sa druge strane imamo i grad koji u 2018 godini nema plansku reciklažu, niti zna kada će tačno da se reši to pitanje. To je iz svega ovoga najtužnija priča, te najveći problem.

U svakom slučaju izabali vi ceger ili biorazgradivu kesu, ne zaboravite da ponesete istu sledeći put kada budete pošli u kupovinu. Takođe ako nema potrebe za istom, odbijte da vam ih daju, pa neka su i besplatne.
No Odgovori
Ne razumem zasto kupac mora da placa kesu? Zasto prosto prodavac ne nudi biorazgradive kese i placa ih sam kao i do sada?
B
Biorazgradiva kesa se razgradi u sta???
earthworker
video u nekoj emisiji deutsche welle o nano plastici: kesa bacena u reku, razrgradi se, pojedu crvici sa dna reke, crvice pojedu ribice, takvu ribu pojede covek, coveka pojede...
DUX
Razgradi se u PRELJEPI cvet :)
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.