Komentara: 43
Pregleda: 4169

Početak rada Regionalne deponije odlaže se za dve godine

31.07.2021. u 08:30h
Izvor: Politika Online
Regionalna deponija koja bi trebalo da razvrstava komunalni otpad za grad Suboticu i još šest opština severne Bačke i Banata, završena je pre dve godine, prošla je i period probnog rada, ali se njen stvarni rad na selekciji i preradi otpada odlaže za još dve godine.
Početak rada Regionalne deponije odlaže se za dve godine

Skupština grada Subotice nedavno je usvojila Odluku o komunalnoj delatnosti i upravljanju komunalnim otpadom u kojoj je 1. januara 2013. godine naveden kao datum od kojeg građani treba da razvrstavaju otpad na vlažni i suvi, onaj koji može da se reciklira, odnosno kompostira, i otpad koji će se razvrstavati na razne kategorije i završavati na tržištu.

Iako je Regionalna deponija u Subotici jedna od najmodernijih u našoj zemlji, građani o tome niti znaju dovoljno, niti se od njih očekuje, bar ne u narednih godinu i po dana, da počnu sa selekcijom otpada tamo gde nastaje – u domaćinstvima. Problem je što nema kamiona i kontejnera kojima bi se nosio taj razdvojeni otpad. Nikola Jovičić, rukovodilac Radne jedinice „Planiranje i razvoj” u JKP „Čistoća i zelenilo”, na okruglom stolu posvećenom ovoj temi izneo je da ovo komunalno preduzeće već ima 14.500 plavih kanti koje bi uz postojeće zelene mogle da se koriste za razvrstavanje otpada u domaćinstvima, ali ih ovo preduzeće ipak nije podelilo građanima jer nema odgovarajuća vozila za razvoz različitih kategorija smeća. Prema njegovim rečima, subotička „Čistoća” godišnje prikupi 50 hiljada tona mešanog otpada, od kojeg tek 10 odsto prođe kroz neku vrstu primarne selekcije. Problem predstavljaju i kontejneri koji se nalaze na javnim površinama i na određenim frekventnim mestima, a koji su stalno puni otpada, ma koliko često da ih prazne. Zbog toga smatra da osim edukacije građana treba pooštriti kaznenu politiku.

Pitanje nabavke kamiona koji bi odvojeno razvozili komunalni vlažni i suvi otpad traje već četiri godine. Do sada su raspisana tri tendera, između kojih je postojao razmak čak i od dve godine, i sva tri su delimično ili potpuno poništena odlukom Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki. Ove javne nabavke raspisuje grad Subotica, a za računa Ministarstva zaštite životne sredine, a iznos u visini od 320 miliona dinara namenjen za kupovinu auto-podizača, kamiona smećara i kontejnera raznih kapaciteta, i dalje stoji na namenskom računu Uprave za trezor.

Preduzeće Regionalna deponija grada Subotice i opština Bačka Topola, Mali Iđoš, Senta, Novi Kneževac, Kanjiža i Čoka formirale su je 2007. godine, a izgradnja same deponije počela je 2015. godine. Izgradnja deponije trajala je duže od očekivanog, a projekcija je bila da će ovaj region koji obuhvata oko 260 hiljada stanovnika godišnje, „proizvoditi” dovoljno smeća da upravo ove godine prestane finansiranje Regionalne deponije i ona počne sa radom. Umesto toga u budžetu grada Subotice, koja snosi polovinu troškova izdvojeno je 91,2 miliona dinara.

Usvajanje nove odluke o komunalnom redu i odlaganju komunalnog otpada, kako je najavio Žika Reh, šef službe za zaštitu životne sredine i održaivi razvoj u Sekretarijatu za poljoprivredu grada Subotice, sada je formiran radni tim koji do kraja godine treba da izradi način primene selekcije otpada u domaćinstvima, koja bi trebalo da počne za godinu i po dana.

U međuvremenu, postojeća gradska deponija u naselju Aleksandrovo već je počela da ugrožava stanovnike u okolnim ulicama.

Izvor: Politika Online
Postavljeno pre 1 mesec i 2 nedelje
Komentara: 43
Pregleda: 4169
Povezana vest
Povezane teme
regionalna deponija deponija gradska deponija
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.