• Pregleda: 1272

Početak rada Prihvatilišta za beskućnike zavisi od vremenskih uslova

Prihvatilište za beskućnike, koje ugoženim sugrađanima u toku zimskih meseci pruža utočište, trebalo bi da počne s radom pred kraj godine. Nadležne službe su u pripravnosti, a konačna odluka o početku rada doneće se na osnovu (ne)povoljnih vremenskih uslova.
Početak rada Prihvatilišta za beskućnike zavisi od vremenskih uslova

Na osnovu ugovora između Grada Subotice, Centra za socijalni rad, Crvenog krsta i socio-humanitarne organizacije "Karitas", ugroženim sugrađanima će se i ove godine obezbediti smeštaj, topli obroci, kao i sve ostale potrepštine koje će im pomoći da prebrode zimski period. Ilija Đukanović, član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite, kaže da je u redovnom kontaktu sa svim službama koje učestvuju u radu Prihvatilišta. 

Glavna inicijativa bi trebalo da dođe, kako od nas, tako i od Centra za socijalni rad, te kada se svi usaglasimo, za jedan dan je Prihvatilište spremno da počne s radom. Crveni krst će obezbediti ležajeve, odeću i obuću, tri obroka dnevno, kao i sredstva za ličnu higijenu. Ukoliko bude bilo potrebe, Dom zdravlja će pružiti zdravstveno zbrinjavanje, odnosno preglede i lekove. Volonteri "Karitasa" i Crvenog krsta će svakodnevno brinuti o štićenicima, te će sve biti pokriveno - naglasio je Đukanović, dodajući da će Prihvatilište raspolagati sa 25 ležajeva, te da u njega mogu da uđu samo osobe sa uputom, koji izdaje Centar za socijalni rad.

Prihvatilište za beskućnike je prošle godine otvoreno 22. decembra, a radilo je nešto duže u odnosu na prethodne godine, sve do 8. februara. Đukanović ističe da je rad produžen zbog toga što je zima bila duga, hladna i oštra, kao i da su vremenski uslovi ti koji odlučuju kada će Prihvatilište započeti s radom.

- Kada smo prošle godine otvorili Prihvatilište, već tada je temperatura nekoliko dana bila u minusu šest, sedam, pa čak i 10 stepeni, a takođe imali smo i nagoveštaj da će hladan period duže potrajati. Zaista je bilo tako, jer je kraj prošle i početak ove godine obeležila hladna i oštra zima, te je Prihvatilište radilo duže u odnosu na prethodne godine. Sada su vremenski uslovi nešto drugačiji, sutra i prekosutra očekujemo lošije vreme, a sve posle toga, temperatura će biti oko nule ili čak u plusu. Sačekaćemo još malo, te očekujemo da će do kraja godine Prihvatilište biti otvoreno - rekao je Đukanović.

Siniša Trajković, iz Crvenog krsta Subotica, potvrdio nam je da su njihovi kapaciteti u potpunosti spremni za početak rada Prihvatilišta, te da čim se stvore vremenski uslovi i donese odluka, za svega nekoliko sati prostorije Prihvatilišta biće stavljenje u funkciju.

Prošle godine, spas od hladnoće u Prihvatilištu za beskućnike pronašla je ukupno 31 osoba.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

8
божимил Odgovori
Како вас није срамота да прихватилиште ради око месец дана. Треба да ради током целе године. Када би се смањило издвајање за странке и невладине организације, било би новаца за све хуманитарне акције.
luka Odgovori
Ma nek trpe, jos je toplo.
Ko im je kriv sto nisu clanovi sns-a.
goca Odgovori
a da nađu posao?
Patriota
Свашта бих ти рекао, али сматрам да ти је довољно што мораш живети с чињеницом да си тужна, мала, небитна сподоба.
Realan Odgovori
Počeće da radi tek kada dovoljno ljudi pomre. Plan "Bolja Srbija" je zacrtan i sprovodi se revnosno.
žužana Odgovori
Sećam se ove zgrade , u to vreme nije bilo beskućnika .
Gde smo to pogrešili i šta nam je sve ovo trebalo?
Svakako, beskućnici moraju imati i više od ovoga.
andrea Odgovori
U Srbiji gde napredno (sns i svm) živimo ima beskućnika? Ma ova vest je lažirana.
Realan Odgovori
A zato nema domova kulture, i kulture uopšte, jer su pretvoreni u prihvatilišta koja ne rade i ne primaju radnike, inženjere, prosvetare, pisce, pesnike, umetnike... sve koji stvaraju. Stvarnu inteligenciju, a ne lažnu.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.