Komentara: 8
Pregleda: 1394

Početak rada Prihvatilišta za beskućnike zavisi od vremenskih uslova

18.12.2017. u 00:00h
Izvor: Subotica.com
Prihvatilište za beskućnike, koje ugoženim sugrađanima u toku zimskih meseci pruža utočište, trebalo bi da počne s radom pred kraj godine. Nadležne službe su u pripravnosti, a konačna odluka o početku rada doneće se na osnovu (ne)povoljnih vremenskih uslova.
Početak rada Prihvatilišta za beskućnike zavisi od vremenskih uslova

Na osnovu ugovora između Grada Subotice, Centra za socijalni rad, Crvenog krsta i socio-humanitarne organizacije "Karitas", ugroženim sugrađanima će se i ove godine obezbediti smeštaj, topli obroci, kao i sve ostale potrepštine koje će im pomoći da prebrode zimski period. Ilija Đukanović, član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite, kaže da je u redovnom kontaktu sa svim službama koje učestvuju u radu Prihvatilišta. 

Glavna inicijativa bi trebalo da dođe, kako od nas, tako i od Centra za socijalni rad, te kada se svi usaglasimo, za jedan dan je Prihvatilište spremno da počne s radom. Crveni krst će obezbediti ležajeve, odeću i obuću, tri obroka dnevno, kao i sredstva za ličnu higijenu. Ukoliko bude bilo potrebe, Dom zdravlja će pružiti zdravstveno zbrinjavanje, odnosno preglede i lekove. Volonteri "Karitasa" i Crvenog krsta će svakodnevno brinuti o štićenicima, te će sve biti pokriveno - naglasio je Đukanović, dodajući da će Prihvatilište raspolagati sa 25 ležajeva, te da u njega mogu da uđu samo osobe sa uputom, koji izdaje Centar za socijalni rad.

Prihvatilište za beskućnike je prošle godine otvoreno 22. decembra, a radilo je nešto duže u odnosu na prethodne godine, sve do 8. februara. Đukanović ističe da je rad produžen zbog toga što je zima bila duga, hladna i oštra, kao i da su vremenski uslovi ti koji odlučuju kada će Prihvatilište započeti s radom.

- Kada smo prošle godine otvorili Prihvatilište, već tada je temperatura nekoliko dana bila u minusu šest, sedam, pa čak i 10 stepeni, a takođe imali smo i nagoveštaj da će hladan period duže potrajati. Zaista je bilo tako, jer je kraj prošle i početak ove godine obeležila hladna i oštra zima, te je Prihvatilište radilo duže u odnosu na prethodne godine. Sada su vremenski uslovi nešto drugačiji, sutra i prekosutra očekujemo lošije vreme, a sve posle toga, temperatura će biti oko nule ili čak u plusu. Sačekaćemo još malo, te očekujemo da će do kraja godine Prihvatilište biti otvoreno - rekao je Đukanović.

Siniša Trajković, iz Crvenog krsta Subotica, potvrdio nam je da su njihovi kapaciteti u potpunosti spremni za početak rada Prihvatilišta, te da čim se stvore vremenski uslovi i donese odluka, za svega nekoliko sati prostorije Prihvatilišta biće stavljenje u funkciju.

Prošle godine, spas od hladnoće u Prihvatilištu za beskućnike pronašla je ukupno 31 osoba.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 5 meseci
Komentara: 8
Pregleda: 1394
Povezane teme
centar za socijalni rad karitas prihvatilište subotica prihvatilište za beskućnike prihvatni centar ilija đukanović crveni krst subotica dr siniša trajković
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.