Komentara: 8
Pregleda: 1943

Početak rada Prihvatilišta za beskućnike zavisi od vremenskih uslova

18.12.2017. u 14:19h
Izvor: Subotica.com
Prihvatilište za beskućnike, koje ugoženim sugrađanima u toku zimskih meseci pruža utočište, trebalo bi da počne s radom pred kraj godine. Nadležne službe su u pripravnosti, a konačna odluka o početku rada doneće se na osnovu (ne)povoljnih vremenskih uslova.
Početak rada Prihvatilišta za beskućnike zavisi od vremenskih uslova

Na osnovu ugovora između Grada Subotice, Centra za socijalni rad, Crvenog krsta i socio-humanitarne organizacije "Karitas", ugroženim sugrađanima će se i ove godine obezbediti smeštaj, topli obroci, kao i sve ostale potrepštine koje će im pomoći da prebrode zimski period. Ilija Đukanović, član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite, kaže da je u redovnom kontaktu sa svim službama koje učestvuju u radu Prihvatilišta. 

Glavna inicijativa bi trebalo da dođe, kako od nas, tako i od Centra za socijalni rad, te kada se svi usaglasimo, za jedan dan je Prihvatilište spremno da počne s radom. Crveni krst će obezbediti ležajeve, odeću i obuću, tri obroka dnevno, kao i sredstva za ličnu higijenu. Ukoliko bude bilo potrebe, Dom zdravlja će pružiti zdravstveno zbrinjavanje, odnosno preglede i lekove. Volonteri "Karitasa" i Crvenog krsta će svakodnevno brinuti o štićenicima, te će sve biti pokriveno - naglasio je Đukanović, dodajući da će Prihvatilište raspolagati sa 25 ležajeva, te da u njega mogu da uđu samo osobe sa uputom, koji izdaje Centar za socijalni rad.

Početak rada Prihvatilišta za beskućnike zavisi od vremenskih uslova

Prihvatilište za beskućnike je prošle godine otvoreno 22. decembra, a radilo je nešto duže u odnosu na prethodne godine, sve do 8. februara. Đukanović ističe da je rad produžen zbog toga što je zima bila duga, hladna i oštra, kao i da su vremenski uslovi ti koji odlučuju kada će Prihvatilište započeti s radom.

- Kada smo prošle godine otvorili Prihvatilište, već tada je temperatura nekoliko dana bila u minusu šest, sedam, pa čak i 10 stepeni, a takođe imali smo i nagoveštaj da će hladan period duže potrajati. Zaista je bilo tako, jer je kraj prošle i početak ove godine obeležila hladna i oštra zima, te je Prihvatilište radilo duže u odnosu na prethodne godine. Sada su vremenski uslovi nešto drugačiji, sutra i prekosutra očekujemo lošije vreme, a sve posle toga, temperatura će biti oko nule ili čak u plusu. Sačekaćemo još malo, te očekujemo da će do kraja godine Prihvatilište biti otvoreno - rekao je Đukanović.

Siniša Trajković, iz Crvenog krsta Subotica, potvrdio nam je da su njihovi kapaciteti u potpunosti spremni za početak rada Prihvatilišta, te da čim se stvore vremenski uslovi i donese odluka, za svega nekoliko sati prostorije Prihvatilišta biće stavljenje u funkciju.

Prošle godine, spas od hladnoće u Prihvatilištu za beskućnike pronašla je ukupno 31 osoba.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 3 meseca
Komentara: 8
Pregleda: 1943
Povezane teme

centar za socijalni rad

karitas

prihvatilište subotica

prihvatilište za beskućnike

prihvatni centar

ilija đukanović

crveni krst subotica

dr siniša trajković

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.