Komentara: 5
Pregleda: 2355

Počeo Seminar posvećen restauraciji Sinagoge u Subotici

20.11.2015. u 12:41h
Izvor: Subotica.com
U Subotici će se, u okviru projekta Nasleđe pod lupom, od 20. do 25. novembra održati jednodnevni seminar za stručnjake i četvorodnevna radionica  za studente i mlade stručnjake iz Srbije i regiona posvećena restauraciji i konzervaciji Sinagoge u Subotici.
Počeo Seminar posvećen restauraciji Sinagoge u Subotici

Učesnici seminara će tokom ova dva dana imati priliku da čuju predavanja kako domaćih, tako i svetskih stručnjaka u oblasti očuvanja kulturnog nasleđa, kao i da se na  terenu, u samoj Sinagogi u Subotici, bliže upoznaju sa izazovima konzervacije i restauracije ovog izuzetnog spomenika kulture.

Cilj jednodnevnog Seminara jeste otvorena diskusija i razmena iskustava između stručnjaka iz Srbije i inostranstva. Radionica za studente i mlade stručnjake ima dvostruki cilj, da polaznicima pruži kako teorijsku edukaciju, tako i edukaciju kroz analitički rad na spomeniku o osnovnim standardima konzervacije, o osnovama snimanja i razumevanja struktura istorijskih spomenika, o tehničkoj proceni nosivosti elemenata i neinvazivnim metodama procene nosivosti istorijskih struktura, kao i o aspektima upravljanja kulturnim dobrima.

Počeo Seminar posvećen restauraciji Sinagoge u Subotici

Projekat Nasleđe pod lupom nastao je kao nastavak međunarodne stručne posete subotičkoj Sinagogi u okviru programa “Sedam najugroženijih” koji vode organizacija Evropa Nosta i Evropska investiciona banka kako bi pomogle zaštitu izuzetnih spomenika širom Evrope, koji propadaju zbog manjka sredstava za projekte restauracije, društvenog zapostavljanja ili lošeg ophođenja. Projekat Nasleđe pod lupom će se realizovati u periodu od oktobra 2015. do leta 2016. godine, obuhvatajući ne samo pomenut skup stručnjaka i diskusiju vezanu za restauraciju Sinagoge i praktične radionice o konzervaciji u Subotici za profesionalce i postdiplomce, već i studijsko putovanje u Budimpeštu u januaru 2016. Godine na temu upravljanja spomenicima kulture, kao i kursa istraživanja Sinagoga u Subotici za studente Građevinskog fakulteta u Subotici.

Počeo Seminar posvećen restauraciji Sinagoge u Subotici

Projekat vodi udruženje građana Evropa Nostra Srbija u partnerstvu sa Gradom Suboticom, Međuopštinskim zavodom za zaštitu spomenika kulture u Subotici, Građevinskim fakultetom iz Subotice, Gradskim muzejem u Subotici, Republičkim zavodom za zaštitu spomenika kulture Srbije, i organizacijom Kulturno nasleđe bez granica. Ceo projekat je finanskijski podržala fondacija Hedli trast iz Velike Britanije (The Headly Trust).

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 5 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 2355
Povezane teme

sinagoga

subotička sinagoga

rekonstrukcija sinagoge

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.