• Pregleda: 1954

Počeo Seminar posvećen restauraciji Sinagoge u Subotici

U Subotici će se, u okviru projekta Nasleđe pod lupom, od 20. do 25. novembra održati jednodnevni seminar za stručnjake i četvorodnevna radionica  za studente i mlade stručnjake iz Srbije i regiona posvećena restauraciji i konzervaciji Sinagoge u Subotici.
Počeo Seminar posvećen restauraciji Sinagoge u Subotici

Učesnici seminara će tokom ova dva dana imati priliku da čuju predavanja kako domaćih, tako i svetskih stručnjaka u oblasti očuvanja kulturnog nasleđa, kao i da se na  terenu, u samoj Sinagogi u Subotici, bliže upoznaju sa izazovima konzervacije i restauracije ovog izuzetnog spomenika kulture.

Cilj jednodnevnog Seminara jeste otvorena diskusija i razmena iskustava između stručnjaka iz Srbije i inostranstva. Radionica za studente i mlade stručnjake ima dvostruki cilj, da polaznicima pruži kako teorijsku edukaciju, tako i edukaciju kroz analitički rad na spomeniku o osnovnim standardima konzervacije, o osnovama snimanja i razumevanja struktura istorijskih spomenika, o tehničkoj proceni nosivosti elemenata i neinvazivnim metodama procene nosivosti istorijskih struktura, kao i o aspektima upravljanja kulturnim dobrima.

Projekat Nasleđe pod lupom nastao je kao nastavak međunarodne stručne posete subotičkoj Sinagogi u okviru programa “Sedam najugroženijih” koji vode organizacija Evropa Nosta i Evropska investiciona banka kako bi pomogle zaštitu izuzetnih spomenika širom Evrope, koji propadaju zbog manjka sredstava za projekte restauracije, društvenog zapostavljanja ili lošeg ophođenja. Projekat Nasleđe pod lupom će se realizovati u periodu od oktobra 2015. do leta 2016. godine, obuhvatajući ne samo pomenut skup stručnjaka i diskusiju vezanu za restauraciju Sinagoge i praktične radionice o konzervaciji u Subotici za profesionalce i postdiplomce, već i studijsko putovanje u Budimpeštu u januaru 2016. Godine na temu upravljanja spomenicima kulture, kao i kursa istraživanja Sinagoga u Subotici za studente Građevinskog fakulteta u Subotici.

Projekat vodi udruženje građana Evropa Nostra Srbija u partnerstvu sa Gradom Suboticom, Međuopštinskim zavodom za zaštitu spomenika kulture u Subotici, Građevinskim fakultetom iz Subotice, Gradskim muzejem u Subotici, Republičkim zavodom za zaštitu spomenika kulture Srbije, i organizacijom Kulturno nasleđe bez granica. Ceo projekat je finanskijski podržala fondacija Hedli trast iz Velike Britanije (The Headly Trust).

Izvor: Subotica.com

povezane teme

5
Vesko Odgovori
Jedino za rusenje centra grada ne treba seminar.
Oko sokolovo Odgovori
"Ceo projekat je finansijski podržala fondacija Hedli trast iz Velike Britanije"
"Učesnici seminara će tokom ova dva dana imati priliku da čuju predavanja kako domaćih, tako i svetskih stručnjaka"
"Cilj jednodnevnog Seminara jeste otvorena diskusija i razmena iskustava..."Jedno od načina sprovođenja planova je organizovanje "demokratskih diskusija" koje su zapravo nametanje teme i prihvatanja unapred pripremljenih rešenja od strane "javnosti" (obično par desetina ljudi). Kada predlog prođe "diskusiju" dobija se zeleno svetlo od "javnosti" da se određena stvar sprovede u "interesu svih", naravno i o njihovom trošku. Nešto slično je u vreme komunizma "samoupravljanje" gde partijska vrhuška nameće temu a "baza" samo izglasava i plaća. "Slučajno", iza svega stoje provereni "prijatelji" Britanci.

To je ta "demokratija" kojom su nas "usrećili" 5. oktobra 2000.g.
stormwatch Odgovori
@Oko sokolovo

A tvoji su nas bas fino usrecili ratovima devedesetih godina. APLAUZ!
Oko sokolovo Odgovori
@stormwatch

Nisu moji. Ja sam SVOJ! Uzgred, ratove devedesetih su stvorili oni gde Vi živite. Jugoslavija je morala biti rasturena ratom jer rat je sistem vladanja u kom se profitira od prodaje oružja, pljački imovine i otimanja resursa na teritorijama. Vekovima kolonizatori, u jednoj od tih država i Vi živite, vode ratove. Najnoviji su Ukrajina i Sirija. Tu spada od pre neki dan i Pariz. Tamo gde ne prođu promene pomoću "demokratije" sledi kazna.
stormwatch Odgovori
@Oko Sokolovo

Naprotiv, ti moji su sprecili jos veci rat koji bi se veoma lako prosirio i na delove zapadne Evrope. Kada vec pricas o tim tvojima seti se projekata RAM 1, RAM 2, Seseljevih poklika Velike Srbije, Tudjmanovih poklika nove NDH, paravnojih zlocinackih jedinica iz Srbije koje su palile i krale uglavnom po srpskim kucama u Slavoniji. Seti se i Slovenaca koji su vozili vagone jugoslovenskih dinara u Beograd svako vece i legalno kupovali devize iz deviznih rezervi drzavne Banke...mnogo se ti stvari ne secas....
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.