Komentara: 2
Pregleda: 2641

Počelo "zazimljavanje" Plave fontane

26.10.2015. u 12:36h
Izvor: Subotica.com
Počelo "zazimljavanje" Plave fontane

U susret "ledenim" danima jutros je počelo postavljanje metalne konstrukcije na koju će biit postavljena plastična folija koja godinama unazad tokom zimskog perioda na Plavoj fontani služi da bi se zaštitile vodovodne instalacije i vredna žolnai keramika. Prethodno je isto to urađeno na "Gabrić ćupriji" na Prozivci, ali na malo drugačiji način.

Tokom ove sedmice meterolozi su najavili suvo i sunčano vreme, ali sa temperaturama koje su sve prikladnije novembru i zimskom periodu koji nas očekuje. Sunce će biti "zubato" ali dobro će doći radnicima koji se brinu o gradskim fontanama da obave neophodne radove i "zazime" lepoticu iz centra grada kako bi ukoliko već od sredine amrta ponovo mogli da se dičimo sa njom.

Kako saznajemo  sa lica mesta zaštita bi trebalo da bude montirana do kraja sutrašnjeg dana, a biće postavljena kao i prethodnih godina do proleća, odnosno do prvih lepših dana u kontinuitetu. Pre postavljanja konstukcije biće neophodno da se fontana očisti, kao i da se zaštite unutrašnje instalacije.

"Plava lepotica" naredne godine slavi 15 godina

Plava fontana u Subotici postoji od 2001. godine i nalazi se u neposrednoj okolini Gradske kuće, okružena zelenilom i ukrasnim cvećem, ali i malim parkom prelepo uklopljenim u secesijsku arhitektonsku celinu.

Počelo "zazimljavanje" Plave fontane

Ova fontana je danas jedina u centru grada koja je godinama unazad ukras i nezaobilazan detalj na raznim javnim slavljeničkim, svečanim i manje svečanim dešavanjima i kako stvari stoje ostaće jedina aktivna fontana u ovom delu grada pošto će daleko starija i poznatija "zelena fontana" po svemu sudeći trajno otići u istoriju s obzirom da je održavanje čuvene žolnai keramike i vodovodnih instalacija isuviše neekonomično i ostaje da se nađe dugoročno rešenje, po prioritetima grada, i u skladu sa najpraktičnijom namenom tog prostora.

Počelo "zazimljavanje" Plave fontane

Počelo "zazimljavanje" Plave fontane

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 5 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 2641
Povezane teme

plava fontana

gabrić ćuprija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.