Komentara: 0
Pregleda: 5692

Počelo uklanjanje prepreka na Y kraku

05.04.2011. u 15:46h
Izvor: Politika Online
Počelo uklanjanje prepreka na Y kraku

Radnici „Energomontaže“ juče ujutru počeli su rekonstrukciju 400-kilovoltnog stuba čiji provodnici prelaze preko „ipsilon” kraka, obilaznice na graničnom prelazu Kelebija.

To je i prvo konkretno uklanjanje jedne od najozbiljnijih prepreka na ovoj saobraćajnici koja se gradi kao deo Koridora 10 i čijih desetak kilometara koji nedostaju treba da budu završeni do 10. oktobra ove godine.

Na jednom od stubova 400-kilovoltnog dalekovoda radnici Branko Baković i Mirsad Huseinagić spuštaju provodnike da bi nakon toga oni bili podignuti na novi stub. Na taj način sadašnja visina provodnika koja je iznad osam metara, što je ispod zakonskog minimuma, biće podignuta na 13,32 metra pri temperaturi od plus 80 stepeni.

Na njivi pored puta juče je živnulo gradilište gde četrdesetak radnika „Energomontaže” pripremaju podizanje novog stuba dalekovoda i postavljanje visokonaponskih kablova na njega. Ovde su sa svih strana Srbije, i kažu da je ovo, ovde u ravnici, za njih jedan od lakših poslova. „Energomontaža” je ovaj posao dobila na tenderu koji je raspisao naručilac radova preduzeće „Koridori Srbije”.

Inače, na mestu gde se dalekovod ukršta sa autoputem na obilaznici asfaltni sloj je već urađen još pre osam godina, međutim, put ovde nije mogao da dobije dozvolu upravo zbog visine provodnika. Kako je reč o interkonektivnom, odnosno međunarodnom dalekovodu kojim se struja transportuje od severa ka jugu Evrope, njegovo isključivanje uvek mora da bude najavljeno do 15. novembra prethodne godine.

Rekonstrukcija stuba od 400 kilovolti treba da bude završena do 8. aprila a nakon što ga puste u rad radnike „Energomontaže” čeka posao na još šest stubova od 110 kilovolti na dve lokacije, a koji su takođe u trasi „ipsilon” kraka i gde takođe treba podići provodnike. Ovaj posao trebalo bi da bude obavljen u trećem kvartalu ove godine.

Aleksandra Isakov

Izvor: Politika Online
Postavljeno pre 13 godina i 1 nedelju
Komentara: 0
Pregleda: 5692

Povezana vest

Povezane teme

Y krak

izgradnja obilaznice oko Subotice

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.