Komentara: 25
Pregleda: 13798
Video
Foto

Počelo uklanjanje najveće divlje deponije u Subotici

10.08.2018. u 14:21h
Izvor: Subotica.com
Nakon gotovo dve decenije taloženja otpada na otvorenom prostoru u Mesnoj zajednici Hajdukovo, danas je započet projekat uklanjanja jedne od najvećih divljih deponija na teritoriji našeg grada. Projekat realizuje Udruženje građana Zeleni Subotice, uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine i lokalne samouprave.
Počelo uklanjanje najveće divlje deponije u Subotici

Divlja deponija u Mesnoj zajednici Hajdukovo dugačka je oko 450 metara, a za prva tri sata rada, s njene površine odneto je oko 50 kubika smeća. Prema rečima Bojana Šoralova, koordinatora projekta i predsednika Udruženja građana Zeleni Subotice, za potpuno fizičko uklanjanje otpada biće potrebno oko dvadesetak dana.

- Deponija je jedna ozbiljna zaraza za okolinu, a naročito za stanovništvo, jer predstavlja izvor bakteriološke zaraze i raznih bolesti kod životinja i biljaka. Takođe, njeno prisustvo ugrožava podzemne vode koje su u veoma lošem stanju, te je naš cilj bio da započnemo s uklanjanjem najveće, a podučeni ovim iskustvom, nastavićemo da uklanjamo i one manje divlje deponije, kojih zaista ima mnogo u našem gradu - kaže Šoralov, dodajući da će nakon fizičkog uklanjanja otpada, uslediti monitoring, kako bi se izbegao ponovni nastanak divlje deponije. - Nastavićemo da pratimo stanje, površina će se redovno održavati i uredno će se kositi trava. Kako bismo edukovali stanovništvo, održaćemo  i jednu tribinu u Mesnoj zajednici Hajdukovo, te sam siguran da ćemo procesima fitoremedijacije rešiti i ono što je posledica, a to je devastacija ovog zemljišta godinama unazad.

Počelo uklanjanje najveće divlje deponije u Subotici

Ileš Feher, ispred Mesne zajednice Hajdukovo, kaže da su meštani ovog naselja jedva dočekali da se započne s uklanjanjem divlje deponije, te da je ovo prvi put da se otpad odnosi, a ne donosi na deponiju, kako je do sada bio slučaj.

- Drago nam je što smo prva mesna zajednica u kojoj se započelo sa uklanjanjem divlje deponije, jer se smeće ovde taložilo sigurno 15 do 20 godina. Deponija je pravila mnogo problema, pogotovo stanovnicima koji žive u blizi, te kada su velike vrućine smrad je bio zaista nepodnošljiv. Takođe, u blizini se nalaze voćnjaci i poljoprivredna zemljišta, a deponija koja je puna smeća i raznih otrova, toliko je zagadila okolinu, da ljudi više ne piju vodu, već kupuju flaširanu - ukazao je na dugoročne posledice Feher.

Počelo uklanjanje najveće divlje deponije u Subotici

Nakon fizičkog uklanjana deponije, tretiranu površinu Mesna zajednica planira da stavi pod video nadzor, te na taj način spreči da neodgovorni sugrađani nastave da odlažu smeće na otvorenom prostoru.

- Ovo je prva faza, a u drugoj fazi ćemo postaviti kamere i koga uhvatimo da baca smeće biće kažnjen - poručuje Feher.

Projekat uklanjanja divlje deponije u Mesnoj zajednici Hajdukovo, podržava i finansira Ministarstvo zaštite životne sredine, koje je za ove potrebe izdvojilo 700.000 dinara na konkursu za podršku projektima civilnog društva u oblasti zaštite životne sredine. Projekat je podržala i lokalna samouprava u Subotici.

Izvor: Subotica.com
Uklanjanje divlje deponije, najveće u Subotici Uklanjanje divlje deponije, najveće u Subotici Uklanjanje divlje deponije, najveće u Subotici Uklanjanje divlje deponije, najveće u Subotici Uklanjanje divlje deponije, najveće u Subotici Uklanjanje divlje deponije, najveće u Subotici Uklanjanje divlje deponije, najveće u Subotici Uklanjanje divlje deponije, najveće u Subotici
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 8 meseci
Komentara: 25
Pregleda: 13798
Povezane teme

divlja deponija

hajdukovo

deponija

zeleni subotice

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.