Komentara: 28
Pregleda: 5660
Foto

Počeli deseti „Zavičajni dani“

06.09.2023. u 14:32h
Izvor: Subotica.com
Svečanom akademijom u Velikoj većnici Gradske kuće sinoć su počeli deseti „Zavičajni dani“. Jubilarna manifestacija u organizaciji Saveza srpskih udruženja Severnobačkog okruga trajaće do 9. septembra a, kao i tokom svih ovih godina, imaće humanitarni, sportski, edukativni, kulturni i zabavni karakter, a sve sa ciljem očuvanja srpske tradicije.
Počeli deseti „Zavičajni dani“

Početak „Zavičajnih dana“ ozvaničio je Srđan Samardžić, član Gradskog veća za privredu, poručivši da će manifestacija i ubuduće imati podršku Grada.

- Savez srpskih udruženja SBO je organizovanjem „Zavičajnih dana“ veoma uspešno pretočio u delo svoju ideju da uspomene, prošlost i obeležja zavičaja otrgne od zaborava, a da istovremeno podstiče negovanje različitosti i toleranciju. Ova manifestacija čuva i promoviše bogatu kulturnu baštinu, običaje i tradiciju, kako naših ljudi koji su na ove prostore došli početkom devedesetih godina prošlog veka iz ratom zahvaćenih prostora bivše Jugoslavije, tako i naših sunarodnika koji su ostali na svojim ognjištima u državama u okruženju – poručio je Samardžić, ističući doprinos „Zavičajnih dana“ u kulturnom i festivalskom životu grada. – Organizatori su se trudili da program iz godine u godinu bude sve sadržajniji i da ova manifestacija što je moguće više doprinese očuvanju kulture i istinskih vrednosti ne samo srpskog naroda, nego i svih nacionalnih manjina koje žive u našem multietničkom gradu. „Zavičajni dani“ su dokaz da smo opstali i sačuvali svoje, dokaz da prave vrednosti uvek pobede na kraju, a sve uz negovanje međusobnog razumevanja i uvažavanja.

Počeli deseti „Zavičajni dani“

Narednih dana na Centralnom trgu pripremljen je bogat program – humanitarni koncert horova, dečji dan, nastupi folklornih grupa, koncert Baje Malog Knindže (petak, 21h) i „Srbskih pravoslavnih pojaca“ i Branke Zečević (subota, 21h).

- „Zavičajni dani“ možda ne bi ni postojali da se ta nesrećna „Oluja“ nije dogodila, ali ona je i snažna poruka svim tim ljudima koji su počinili to strašno stradanje srpskog naroda da mi i dalje živimo i trajemo. Srbi sa vekovnih ognjišta nisu mogli da ponesu ništa drugo do svoju veru, kulturu i običaje. Zato smo i posvetili veliki deo programa našim najmlađima, a tu je i kulturno – umetnički program i humanitarne akcije, koje govore o svemu onome što mi promovišemo – istakao je Miroslav Karan, predsednik SSUSBO. – Nije bilo lako kada smo počinjali 2013. godine, ali tada, kao i sada, poruka je ostala ista – čuvanje najpre porodice, naše bogate kulture, tradicije, istorije i običaja. Kada je počinjao, Savez srpskih udurženja imao je četiri člana, a sada imamo deset udruženja a radićemo i na proširenju. Drago nam je što smo deo jedne mulitietnične sredine, ali mi ne možemo da predstavljamo ono što nismo.

Počeli deseti „Zavičajni dani“

Povelja zahvalnosti, koja se tradicionalno dodeljuje, ove godine pripala je gradonačelniku Stevanu Bakiću, a dodeljene su i zahvalnice pojedincima koji su dali doprinos razvoju manifestacije. Nije zaboravljena ni višedetna porodica, te je vaučer pomoći uručen porodici Tomašević sa petoro dece.

U umetničkom programu nastupio je hor „Mironosice“, đaci Gimnazije „Svetozar Marković“ i naš veliki pesnik Pero Zubac.

Sutrašnji program:

FESTIVAL SPORTA

10,00 – 10,30 Okupljanje klubova i dece
10,30 Svečano otvaranje festivala / poziv za medije
10,35 Petominutni trening – svi učesnici vežbaju zajedno
10,40 – 11,00 Poligon spretnosti – za decu predškolskog uzrasta i decu od 1-4 razreda oš
11,00 – 11,40 Svaki klub za svojim štandom demonstrira svoj sport, deli reklamni materijal

Izvor: Subotica.com
Zavičajni dani 2023 - Svečano otvaranje Zavičajni dani 2023 - Svečano otvaranje Zavičajni dani 2023 - Svečano otvaranje Zavičajni dani 2023 - Svečano otvaranje Zavičajni dani 2023 - Svečano otvaranje Zavičajni dani 2023 - Svečano otvaranje Zavičajni dani 2023 - Svečano otvaranje Zavičajni dani 2023 - Svečano otvaranje
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 8 meseci i 4 časova
Komentara: 28
Pregleda: 5660

Povezane vesti

Povezane teme

zavičajni dani

srđan samardžić

miroslav karan

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.