Komentara: 15
Pregleda: 2480
Video
Foto

Počela zamena filtera na "Vodozahvatu 1"

14.02.2024. u 08:48h
Izvor: Subotica.com
Кako bi Subotičani pili vodu propisanog kvaliteta počela je zamena filterskih ispuna u Fabrici vode "Vodozahvat 1".
Počela zamena filtera na "Vodozahvatu 1"

Kako su filterske ispune koje prečišćavaju sirovu vodu, poslednji put menjane 2005. godine i uveliko prešle svoj radni vek koji je deset godina, one su zamenjene novim. Ova značajna investicija, vredna oko 100 miliona dinara, finansirana je iz budžeta Grada Subotice.

Počela zamena filtera na "Vodozahvatu 1"- JKP “Vodovod i kanalizacija” i  ranije signalizirao lokalnoj samoupravi da je potrebna sanacija određenih  elemenata na Vodozahvatu 1, jer je ovaj objekat pušten u rad još 1990. godine. Pokušali smo da konkurišemo na neke konkurse, nažalost nismo uspeli, ali s obzirom da se radi o fundamentalnoj javnoj usluzi vodosnabdevanja, nismo više hteli da čekamo, tako da smo rešili da usmerimo gradska sredstva na ovaj projekat.  Naravno i ubuduće ćemo određene elemente, koji budu potrebni, menjati na ovom objektu – ističe Čila Goli, član Gradskog veća zadužen za komunalnu delatnost, podsećajući da će ovo javno preduzeće ove godine isplatiti poslednju ratu kredita kod ERBD banke od 200 miliona dinara. – Ove investicije su važne i velike, ali i  opterećenje za gradski budžet jer je reč o milionima evra. Opeterćenje je na Gradi u zaposlenima u preduzeću da održava sistem i da obezbedi  nivo usluge, ali paralelno i da se  proširuje i uvede nove tehnologije.  Tako ćemo u gradskom budžetu predvideti sredstva za proširenje vodovodne mreže u mesnim zajednicama Zorka i Makova sedmica. Osim toga, radi se na projektovanju mreže i to u Bačkim Vinogradima, Hajdukovu, Šupljaku, Tavankutu i Ljutovu, kao i na proširenju u Industrijskoj zoni „Mali Bajmok“. U budućnosti mogu da se očekuju i veća ulaganja, s obzirom da ove godine ističe kreditno zaduženje preduzeća prema EBRD-u.

Počela zamena filtera na "Vodozahvatu 1"

Kako objašnjava Đerđ Šugar, direktor JKP “Vodovod i kanalizacija”, filterske ispune vrše tehnologiju prečišćavanja pijaće vode, to znači da uklanjaju arsen, amonijak  i gvožđe.

- To su ta tri parametra koja su nam u sirovoj, bunarskoj vodi veća od dozvoljene koncentracije i sa ovim ispunama mi dovodimo kvalitet vode za piće na nivo koji odgovara pravilniku i zdravlju svakog potrošača. Ako one ne funkcionišu govorimo samo o tehničkoj vodi – dodaje  Đerđ Šugar. – Zamena će trajati do aprila. Ispune su zaštićene, nalaze se pod pritiskom i obaraju arsen, amonijak i gvožđe. Imamo dve fabrike vode, funkcionišu po istom sistemu i obezbeđuju kapacitet i kvalitet vode u celoj mreži.

Izvor: Subotica.com
Obilazak Fabrike vode "Vodozahvat 1" Obilazak Fabrike vode "Vodozahvat 1" Obilazak Fabrike vode "Vodozahvat 1" Obilazak Fabrike vode "Vodozahvat 1" Obilazak Fabrike vode "Vodozahvat 1" Obilazak Fabrike vode "Vodozahvat 1" Obilazak Fabrike vode "Vodozahvat 1" Obilazak Fabrike vode "Vodozahvat 1"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 meseca i 4 dana
Komentara: 15
Pregleda: 2480
Povezane teme

jkp vodovod i kanalizacija

kvalitet vode u Subotici

javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija

fabrika vode

đerđ šugar

vodozahvat 1

čila goli

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.