Komentara: 23
Pregleda: 3022
Foto

Počela Svetosavska nedelja

22.01.2021. u 11:11h
Izvor: Subotica.com
Počela Svetosavska nedelja

U Srpskom kulturnom centru „Sveti Sava“ sinoć je počela Svetosavska nedelja, manifestacija posvećena Svetom Savi, utemeljivaču srpske crkve i škole. Tradiciju dugu 29 godina nije prekinula ni pandemija virusa korona, ali se programi održavaju u skladu sa propisanim merama.

Počela Svetosavska nedelja- Pre tri decenije je osnovan Srpski kulturni centar i nismo želeli da odustanemo ni po koju cenu. Na samom osnivanju veliku podršku smo dobili od najuglednijih akademika, naučnika, kulturnih radnika, umetnika, velikog broja sunarodnika što nas je svih ovih godina obavezivalo da svoju misiju izvršavamo na najbolji način. Ovoliko godina u kontinuitetu nas još više obavezuju da osvetlimo sve ono što je do sada u senci skrivano, a bilo je tako značajno za naš razvoj, ali da se istovremeno posvetimo i svemu savremenom i modernom – poručio je Mile Tasić, predsednik UO SKC „Sveti Sava“. - Po tradiciji ona počinje izložbom  Danila Vuksanovića, koji je izložio deo svoje doktorske izložbe. Imaćemo i promociju časopisa „Luča“ koji izlazi u kontinuitetu 30 godina a nijedno glasilo na ćiriličnom pismu u Subotici ne izlazi u kontinuitetu toliko dugo. Prilično smo tvrdoglavi i nećemo se dati ni ubuduće. Imaćemo i promociju knjige o Svetom Savi Luke Mičete, a u ponedeljak ćemo imati duhovnu tribinu o Karlovačkoj mitropoliji o kojoj će govoriti Miroslav Ilić, zamenik pokrajinskog sekretara za kulturu. Svi programi će se održavati u skladu sa merama, a izostaće jedino Svetosavski bal.

Otvaranje Svetosavske nedelje uveličao je gradonačelnik Stevan Bakić, koji je rukovodstvu i članovima SKC „Sveti Sava“ čestitao tridesetu godišnjicu rada na očuvanju i promovisanju srpske kulture u našem gradu.

Počela Svetosavska nedelja- SKC „Sveti Sava“ je u protekle tri decenije vršio svoju misiju, sa blagoslovom episkopa bačkog gospodina Irineja, bez obzira da li su sve okolnosti bile naklonjene srpskoj kulturi. To je činjenica za poštovanje. Danas Centar i njegovi programi uživaju punu podršku Grada Subotice, jer su neizostavni deo mozaika subotičkog duha, kojem i Srbi na ovom prostoru daju svoj doprinos već vekovima – istakao je gradonačelnik Bakić, dodavši da će godina u koju smo zakoračili, uz odgovornost i ozbiljnost čitavog društva, biti godina izlaska iz pandemijske krize i vraćanja normalnom životu i razvoju. - Napredak Srbije i Subotice ni pandemija ipak nije zaustavila. Tako nije ugasila ni kulturni život i zaista sam ponosan na činjenicu da se i ova manifestacija održava, uz poštovanje svih mera zaštite, kao što su se održali i drugi značajni kulturni događaji tokom prošle godine. U vremenu velikih iskušenja dobili smo dodatnu potvrdu značaja naše kulture i tradicije – kao izvora smisla, nadahnuća i utehe u našim životima. Sveti Sava podizao je crkve kao duhovna i bolnice kao fizička lečilišta. Danas idemo u susret njegovom prazniku sa potpuno završenim, najlepšim i najvećim hramom u Beogradu, koji je upravo njemu posvećen. Naši ljudi se leče u novim bolnicama, a o Svetom Savi saznajemo u obnovljenim muzejima i do njegovih manastira stižemo novim putevima. Konačno ispunjavamo zavete predaka i stvaramo uslove za bolji i smisleniji život potomaka.

Svečanosti su prisustvovali i Balint Pastor, predsednik Skupštine grada, Miloš Nikolić, član Gradskog veća za kulturu, arhijerejski namesnik subotički, protoprezviter Dušan Đukić i otac Dragan Stokin.

Na samom otvaranju posetioci su imali priliku da vide postavku radova Danila Vuksanovića „Kodovi“, koja u sebi sadrži delove četiri samostalne izložbe.

Počela Svetosavska nedelja- Drago mi je da mogu da otvorim ovako važne dane svetosavlja i za ovu priliku sam izabrao slike iz  četiri različita ciklusa koji se bave srpskim kulturnim nasleđem u Mađarskoj, te  čuvenom „Majkom skupštinom“ Pavla Simića, koja se nalazi u Galeriji Matice Srpske, slikarstvom Milana Konjevića i drugim temama vezanim za Maticu Srpsku – objašnjava umetnik. – Na ovoj izložbi se može videti presek poslednjih pet godina i to je uvetira za moju doktorsku izložbu  koja je trenutno aktuelna i postavljena u Galeriji Matice Srpske. Dela su  nastala od 2015. do 2018. godine, sve slike su rađene u kombinovanoj tehnici i posebno  ciklus „Asistenca“ je nastao u tehnici kolaža u kombinaciji sa različitim materijalima i aplicira nešto što je vezano za našu istoriju i što nas čini različitim od drugih i stvari na koje moramo da budemo ponosni.

Program Svetosavske nedelje

Izvor: Subotica.com
Otvaranje Svetosavske nedelje i izložbe slika "Kodovi Danila Vuksanovića" Otvaranje Svetosavske nedelje i izložbe slika "Kodovi Danila Vuksanovića" Otvaranje Svetosavske nedelje i izložbe slika "Kodovi Danila Vuksanovića" Otvaranje Svetosavske nedelje i izložbe slika "Kodovi Danila Vuksanovića" Otvaranje Svetosavske nedelje i izložbe slika "Kodovi Danila Vuksanovića" Otvaranje Svetosavske nedelje i izložbe slika "Kodovi Danila Vuksanovića" Otvaranje Svetosavske nedelje i izložbe slika "Kodovi Danila Vuksanovića" Otvaranje Svetosavske nedelje i izložbe slika "Kodovi Danila Vuksanovića"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 3 meseca
Komentara: 23
Pregleda: 3022
Povezane teme

svetosavska nedelja

mile tasić

srpski kulturni centar sveti sava

stevan bakić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.