Komentara: 2
Pregleda: 2671
Foto

Počela Svetosavska nedelja

22.01.2018. u 12:04h
Izvor: Subotica.com
U Srpskom kulturnom centru „Sveti Sava“ sinoć je otvorena Svetosavska nedelja, duhovno-kulturna manifestacija koja se u Subotici održava već više od dve i po decenije.
Počela Svetosavska nedelja

Sedmodnevni program počeo je himnom Svetom Savi, u izvođenju Mešovitog hora SKC „Sveti Sava“, pod dirigentskom upravom profesora Veselina Jevtića, a manifestaciju je besedom svečano otvorio arhijerejski namesnik subotički, prezviter Miodrag Šipka.

- Čast mi je i zadovoljstvo da smo se sabrali u Zadužbini Dušana Radića, u prostorijama Srpskog kulturnog centra „Sveti Sava“, na proslavi još jedne Svetosavske nedelje. Kao i ranijih godina, i ove godine program Svetosavske nedelje pažljivo je i brižljivo biran te sam siguran da ćemo u narednih nekoliko dana svi zajedno imati mnogo toga lepog da čujemo i vidimo. Imajući u vidu značaj Svetog Save, njegov lik i delo, njegov neizmeran doprinos pre svega u duhovnom smislu, a zatim i u kulturnom i državničkom, obavezuje nas sve da ostanemo na putu Svetoga Save, jer ostajući na tom putu ostajemo na putu Gospodnjem, zbog toga što je Sveti Sava čitav svoj život prožeo time da ispunjava zapovesti i volju Božiju. Tim pre, svi mi koji imamo Svetoga Savu za svog patrona i zaštitnika  trebalo bi to isto da činimo - poručio je prisutnima prezviter Miodrag Šipka, otvarajući manifestaciju.

Počela Svetosavska nedelja

Prvo veče je obeležilo otvaranje  izložbe slika "Pomen golgoti Srbije", autora Dragana Martinovića. Na izložbi, koja je nastala povodom obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata, predstavljeno je 35 dela, simbolično naslikanih u obliku krsta, a rađenih tehnikom ulje na ploči.

- Kroz ovu izložbu i kroz još šest ciklusa, koji će u junu biti predstavljeni kao jedna ogromna izložba od 150 slika „Vostani Serbije“, želim da se zahvalim svima koji su doprineli što ja sa ponosom mogu da kažem ja sam Srbije, ja imam potomke koji će shvatiti ono što sam ja  shvatio, koji će čuvati ono što ja čuvam, a to je sećanje na ogromnu žrtvu i svetlu prošlost. Samo dobra prošlost i dobar koren daju garancuju za jednu dobru budućnost. Moja izložba je podsećanje da bi trebalo da se vratimo na jednu raskrsnicu, na kojoj smo možda zalutali, kako se ovaj narod nadao da bi trebalo da bude, to što se zove blagostanje slobode - rekao je slikar Martinović, koji je profesor na Univerziteu „Edukons“ i dobitnik više značajnih nagrada na polju umetnosti. 

Počela Svetosavska nedelja

Program će biti nastavljen večeras u 19 časova, kada će u Zadužbini Dušana Radića biti održano  veče knjige pod nazivom "Put ka istini". Gosti će biti Aleksandra Ninković Tašić, Arno Gujon i Aleksandar Gajšek. “Put ka istini„ predstavlja objedinjeni naslov za tri knjige autobiografije Nikole Tesle i Mihajla Pupina u jednoj knjizi, „Svi moji putevi vode ka Srbiji“ Arnoa Gujona i Agape  antologija, po izboru akademika Vladete Jerotića. Sve tri knjige izdate su u ediciji Agape, a svaka od njih govori o istraživanju činjenica koje su bile manje poznate, te su otuda naslovljene kao "Put ka istini".

Počela Svetosavska nedelja

Izvor: Subotica.com
Svečano otvaranje Svetosavske nedelje Svečano otvaranje Svetosavske nedelje Svečano otvaranje Svetosavske nedelje Svečano otvaranje Svetosavske nedelje Svečano otvaranje Svetosavske nedelje Svečano otvaranje Svetosavske nedelje Svečano otvaranje Svetosavske nedelje Svečano otvaranje Svetosavske nedelje
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 3 meseca
Komentara: 2
Pregleda: 2671

Povezana vest

Povezana dešavanja

Povezane teme

svetosavska nedelja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.