Komentara: 2
Pregleda: 3597

Počela sezona cvetanja drveća

10.03.2018. u 12:15h
Izvor: Subotica.com
Počela je sezona cvetanja drveća. Zavod za javno zdravlje još od poslednje nedelje januara sprovodi monitoring.
Počela sezona cvetanja drveća

Kod preosetljivih osoba već u ovom periodu dolazi do pojave tegoba, jer se u vazduhu registruju veće koncentaracije polenovih zrna leske, jove, čempresa i tuje.

- Već krajem januara zabeležili smo u vazduhu polenova zrna leske, što je rano prolećna vrsta koja sa cvetanjem počinje kada su temperature iznad nule.  Posle je došlo i do cvetanja jove, a sada registrujemo i polen čempresa i tuje u vazduhu. Cveta topola, a uspostavlja se i kontinuitet breze. Sada smo u sezoni cvetanja drveća, koja će trajati do kraja maja - kaže Tatjana Škorić, biolog u Zavodu za javno zdravlje.

Za razliku od ovih biljnih vrsta čiji polen ima umerena alergena svojstva,  u drugoj polovini marta očekuje se i cvetanje breze, čiji se polen smatra jakim alergenom. Zbog jakog alergenog svojstva polena breze, kod osetljivih građana u narednom periodu može doći do pogoršanja tegoba tipičnih za „prolećnu alergiju“.

- Očekujemo u narednom periodu cvetanje breze, a ona emituje polenova zrna sa najjačim alergenim svojstvima, nalik  ambroziji i pelinu.  Breza će kod jednog dela građana sigurno izazvati probleme alergijske prirode. Breza često ima ukrštene reakcije sa polenom leske i jove, što stvara kompleksnu situaciju. Krajem marta se beleže  najveće dnevne koncentracije, koje nekad dostižu preko 1000 polenovih zrna po m3 vazduha, od čega najveći udeo ima breza. Breza cveta oko mesec dana, pa osetljivim građanima savetujem da budu strpljivi - kaže Škorić.

Kako  bi se adekvatno zaštitili od polena drveća,  alergične osobe bi po savetu lekara  trebalo da povedu računa o svakodnevnim navikama. Neophodno je da redovno održavaju higijenu nosne duplje, kao i da  izbegavaju duži boravak u prirodi među drvećem. Nakon dolaska kući obavezno je tuširanje i presvlačenje odeće, a pre odlaska na spavanje preporučuje se i pranje kose, kako bi se uklonio sav polen sa tela. Koncentracija polenovog zrna najveća je u jutarnjim satima, pa alergične osobe ne bi trebalo da borave u ovom periodu na otvorenom.

Iz Zavoda za javno zdravlje poručuju da će sezona cvetanja drveća biti završena krajem maja, nakon čega će nastupiti sezona cvetanja trava, a na kraju i sezona cvetanja korova, čiji polen zadaje najveće probleme osetljivim osobama.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 1 mesec
Komentara: 2
Pregleda: 3597
Povezane teme

zavod za javno zdravlje

ambrozija

cvetanje ambrozije

sezona alergija

polen

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.