Komentara: 0
Pregleda: 2045

Počela sezona alergija

27.02.2019. u 11:27h
Izvor: Subotica.com
Tokom protekle nedelje, od jakih alergena u vazduhu zabeležena je visoka koncentracija polena leske i jove, dok su javor, jasen, čempresi i brestovi beležili nisku koncentraciju polena u vazduhu. Ovime je otpočela prva, odnosno prolećna sezona alergija, za koju je karakteristično cvetanje drveća.
Počela sezona alergija

Kao i svake godine, Zavod za javno zdravlje Subotica počinje s aerobiološkim ispitivanjem u februaru, kada se očekuje emisija prvih polenovih zrna u vazduhu. Prema rečima biološkinje Tatjane Škorić, s emisijom polena je prvo započela leska, a potom i ostala drveća karakteristična za ovo doba godine.

- Trenutno cvetaju jova, javor, jasen, čempresi i brestovi, a jedna od vrsta brestova su i gelegunje koje započinju s cvetanjem krajem marta. Narednih sedmica očekujemo da će biti vrlo raznovrsno, budući da cvetanju i emisiji polena pogoduju visoke temperature, suvo i blago vetrovito vreme - kaže Škorić, dodajući da će ova drveća naredne sedmice ući u takozvanu "crvenu zonu", odnosno da će emitovati visoku koncentraciju polena po metru kubnom vazduha. - Uskoro se očekuje i topola, nešto kasnije vrba, dok se u maju očekuju borovi i lipa. Najveći problem će predstavljati breza, čija prva zrna očekujemo već u martu, a kontinuitet emisije u aprilu, jer je u pitanju jak alergen koji emituje najveću koncentraciju polena.

Kako ističe biološkinja, sezona alergija je podeljena na tri faze, od kojih u prvoj, prolećnoj sezoni cvetaju drveća, potom sledi letnja sezona tokom koje cvetaju trave, dok je za kraj leta karakteristično cvetanje korova. I dok se za trave i korove može pronaći rešenje u vidu redovnog održavanja i košenja zelenih površina, za drveće to nije moguće, te je njihov polen gotovo nemoguće izbeći.

- Osobe koje pate od alergije, koje su osetljive na polen drveća, već u ovom periodu bi trebalo, u konsultaciji sa izabranim lekarom, da započnu s uzimanjem redovne terapije, kako bi im se boravak na otvorenom i u prirodi znatno olakšao - poručuje Škorić.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 1 mesec
Komentara: 0
Pregleda: 2045
Povezane teme

zavod za javno zdravlje

sezona alergija

polen

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.