Komentara: 10
Pregleda: 10020
Foto

Počela s radom Subspecijalistička ambulanta za parove koji se bore sa neplodnošću

14.11.2018. u 16:21h
Izvor: Subotica.com
Subspecijalistička ambulanta za sterilitet, fertilitet, vantelesnu oplodnju i reproduktivnu endokrinologiju u Opštoj bolnici Subotica počela je s radom krajem oktobra. Smeštena u starom delu bolnice, ova ambulanta namenjena je parovima koji prirodnim začećem ne mogu da dođu do željenog potomstva.
Počela s radom Subspecijalistička ambulanta za parove koji se bore sa neplodnošću

Parovi koji se bore sa neplodnošću u Subspecijalističku ambulantu mogu da dođu na konsultacije, na osnovu uputa koji su dobili od izabranog lekara iz Dispanzera. Osim razgovora, u ambulanti mogu da obave i prve preglede, nakon čega se upućuju na dalje analize i ispitivanja, a takođe mogu i da se pregledaju pacijenti koji nameravaju da uđu ili su već ušli u državni program vantelesne oplodnje.

- Njima možemo da sugerišemo koje nalaze treba još da urade, a ukoliko je potrebno, ovde mogu i da prime terapiju, kao i da dobiju korisne savete. Zbog specifičnosti problematike, u razgovoru sa pacijentima najpre polazimo od objašnjenja prirode samog problema, ali i kroz psihičko smirivanje pacijenata, da je postojeći problem moguće rešiti. Za sada po svakom pacijentu izdvajamo po pola sata, a ukoliko bude bilo potrebe i javi se veći broj pacijenata, postojeći termin ćemo proširiti ili ćemo uvesti još jedan u toku radne nedelje - kaže prim. dr Aleksandar Radulović, subspecijalista steriliteta i fertiliteta i Upravnik službe za ginekologiju i akušerstvo u Opštoj bolnici, dodajući da se svakog petka, u periodu od 11 do 13 i 30 časova, u ambulanti obavljaju pregledi, analize i određuje terapija za parove koji su u postupku vantelesne oplodnje.

Počela s radom Subspecijalistička ambulanta za parove koji se bore sa neplodnošću

Potrebu za postojanjem Subspecijalističke ambulante u Subotici, naš sagovornik objašnjava tendencijom rasta infertiliteta, navodeći da se za našu lokalnu sredinu, ali i za područje Severnobačkog okruga, procenjuje da od 15 do 17 odsto parova nije u mogućnosti da prirodnim začećem dođe do željenog potomstva.

- Osim toga, drastično se povećava udeo muškog faktora infertiliteta. Nekada je to bilo ispod 50 odsto, a sada je preko, pa čak i 60 odsto, te pored mogućnosti lečenja muškog partnera, jedino vantelesna oplodnja omogućava da se uz pomoć manipulacijama sa spermatozoidima i jajnim ćelijama dođe do embriona, a posle i do trudnoće. Inače, tendencija rasta neplodnosti postoji i na neki način ona doprinosi negativnom trendu nataliteta, uz ostale društvene pojave kao što su migracije, socijalni status i sve ono što može da dovede do smanjenog broja stanovništva - objašnjava prim. dr Radulović.

Počela s radom Subspecijalistička ambulanta za parove koji se bore sa neplodnošću

Prema njegovim rečima, otvaranje ambulante predstavlja pripremnu radnju i uvod u početak rada Centra za vantelesnu oplodnju u Subotici, koji bi trebalo da bude završen u prvoj polovini naredne godine. Kako ističe naš sagovornik, sterilni deo Centra je izgrađen, sva neophodna oprema je nabavljena, ali ona stoji neraspakovana, zbog jedne trećine radova koji čekaju na realizaciju.

- Reč je o takozvanom nesterilnom delu, za koji nam je potrebno još oko 6 miliona dinara da bi bio kompletiran. Nadam se da ćemo uspeti da nabavimo sredstva i da ćemo u prvoj polovini naredne godine moći da završimo ovaj projekat. Ukoliko se to, pak, ne dogodi, završetak Centra realizovaće se u sklopu kompletne rekonstrukcije bolnice, koja bi trebalo da započne sledeće godine - poručuje prim. dr Radulović.

Izvor: Subotica.com
Subspecijalistička ambulanta za sterilitet, fertilitet, vantelesnu oplodnju i reproduktivnu endokrinologiju Subspecijalistička ambulanta za sterilitet, fertilitet, vantelesnu oplodnju i reproduktivnu endokrinologiju Subspecijalistička ambulanta za sterilitet, fertilitet, vantelesnu oplodnju i reproduktivnu endokrinologiju Subspecijalistička ambulanta za sterilitet, fertilitet, vantelesnu oplodnju i reproduktivnu endokrinologiju Subspecijalistička ambulanta za sterilitet, fertilitet, vantelesnu oplodnju i reproduktivnu endokrinologiju Subspecijalistička ambulanta za sterilitet, fertilitet, vantelesnu oplodnju i reproduktivnu endokrinologiju Subspecijalistička ambulanta za sterilitet, fertilitet, vantelesnu oplodnju i reproduktivnu endokrinologiju Subspecijalistička ambulanta za sterilitet, fertilitet, vantelesnu oplodnju i reproduktivnu endokrinologiju
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 4 meseca
Komentara: 10
Pregleda: 10020
Povezane teme

subotička bolnica

opšta bolnica

vantelesna oplodnja u subotici

vantelesna oplodnja

sterilitet

dr aleksandar radulović

subspecijalistička ambulanta

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.