• Pregleda: 7266

Počela s radom Subspecijalistička ambulanta za parove koji se bore sa neplodnošću

Subspecijalistička ambulanta za sterilitet, fertilitet, vantelesnu oplodnju i reproduktivnu endokrinologiju u Opštoj bolnici Subotica počela je s radom krajem oktobra. Smeštena u starom delu bolnice, ova ambulanta namenjena je parovima koji prirodnim začećem ne mogu da dođu do željenog potomstva.
Počela s radom Subspecijalistička ambulanta za parove koji se bore sa neplodnošću

Parovi koji se bore sa neplodnošću u Subspecijalističku ambulantu mogu da dođu na konsultacije, na osnovu uputa koji su dobili od izabranog lekara iz Dispanzera. Osim razgovora, u ambulanti mogu da obave i prve preglede, nakon čega se upućuju na dalje analize i ispitivanja, a takođe mogu i da se pregledaju pacijenti koji nameravaju da uđu ili su već ušli u državni program vantelesne oplodnje.

- Njima možemo da sugerišemo koje nalaze treba još da urade, a ukoliko je potrebno, ovde mogu i da prime terapiju, kao i da dobiju korisne savete. Zbog specifičnosti problematike, u razgovoru sa pacijentima najpre polazimo od objašnjenja prirode samog problema, ali i kroz psihičko smirivanje pacijenata, da je postojeći problem moguće rešiti. Za sada po svakom pacijentu izdvajamo po pola sata, a ukoliko bude bilo potrebe i javi se veći broj pacijenata, postojeći termin ćemo proširiti ili ćemo uvesti još jedan u toku radne nedelje - kaže prim. dr Aleksandar Radulović, subspecijalista steriliteta i fertiliteta i Upravnik službe za ginekologiju i akušerstvo u Opštoj bolnici, dodajući da se svakog petka, u periodu od 11 do 13 i 30 časova, u ambulanti obavljaju pregledi, analize i određuje terapija za parove koji su u postupku vantelesne oplodnje.

Potrebu za postojanjem Subspecijalističke ambulante u Subotici, naš sagovornik objašnjava tendencijom rasta infertiliteta, navodeći da se za našu lokalnu sredinu, ali i za područje Severnobačkog okruga, procenjuje da od 15 do 17 odsto parova nije u mogućnosti da prirodnim začećem dođe do željenog potomstva.

- Osim toga, drastično se povećava udeo muškog faktora infertiliteta. Nekada je to bilo ispod 50 odsto, a sada je preko, pa čak i 60 odsto, te pored mogućnosti lečenja muškog partnera, jedino vantelesna oplodnja omogućava da se uz pomoć manipulacijama sa spermatozoidima i jajnim ćelijama dođe do embriona, a posle i do trudnoće. Inače, tendencija rasta neplodnosti postoji i na neki način ona doprinosi negativnom trendu nataliteta, uz ostale društvene pojave kao što su migracije, socijalni status i sve ono što može da dovede do smanjenog broja stanovništva - objašnjava prim. dr Radulović.

Prema njegovim rečima, otvaranje ambulante predstavlja pripremnu radnju i uvod u početak rada Centra za vantelesnu oplodnju u Subotici, koji bi trebalo da bude završen u prvoj polovini naredne godine. Kako ističe naš sagovornik, sterilni deo Centra je izgrađen, sva neophodna oprema je nabavljena, ali ona stoji neraspakovana, zbog jedne trećine radova koji čekaju na realizaciju.

- Reč je o takozvanom nesterilnom delu, za koji nam je potrebno još oko 6 miliona dinara da bi bio kompletiran. Nadam se da ćemo uspeti da nabavimo sredstva i da ćemo u prvoj polovini naredne godine moći da završimo ovaj projekat. Ukoliko se to, pak, ne dogodi, završetak Centra realizovaće se u sklopu kompletne rekonstrukcije bolnice, koja bi trebalo da započne sledeće godine - poručuje prim. dr Radulović.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

10
Kaja Odgovori
Citam o pokusajima doktora da otvori odeljenje u bolnici... I ne mogu da shvatim da se za sve ima, ali da za ovo i dalje fali.. Mnogo je parova koji zbog nemogucnosti da postanu roditelji moraju da idu u Novi Sad, Beograd.. Pa zasto se to sve ne bi moglo odvijati kod nas u gradu od strane takvog strucnjaka kakav je doktor Radulovic. Da njega nije bilo, mi ne bi ni znali za nase mogucnosti, i ne bi danas imali dete od pet godina...
ZAHVALNI RODITELJI SINA IGORA
Dobili smo sina zahvaljujući prof.dr Aleksandru Raduloviću, koji je pre dve godine predvodio i rukovodio u Budimpešti Svetskom kongresu reproduktivne medicine. Ponosni smo na njega jer je veliki svetski stručnjak, hvale ga Nemci,Japanci,Hrvati,Mađari,Slovenci i mnogi
Bunjevci,Srbi ovde u Srbiji. Ipak, mislimo da je tužno što Vlada AP Vojvodine i Srbije ne odobre taj novac da sve bude završeno. Za ovo sigurno ne zna predsednik Vučić, to nije neki veliki novac i mislimo da treba pokrenuti kampanju preko novina da se taj novac dostavi u Suboticu. NEKO BI TREBAO KONTAKTIRATI PREDSEDNIKA VUČIĆA, ZNA SE ČIJI JE TO POSAO!
Sneza Odgovori
Prevencija,prevencija i prevencija. Nadam se da ce se ambulanta na neki nacin baviti i time.
Zex
Prevencija cega?
kaja
Ti i mene zanima, cega prevencija?
svasta nesto
Ajde sad razmislite sta ste napisali. Ovi ljudi koji ce tamo ici ZELE da konacno postanu roditelji a ne da razmisljaju o prevenciji, njihov zivotni san je imati bebu. O prevenciji kod mladih osoba kod ginekologa ili kod kuce se edukuje dete (tinejdzer). Nemojte molim vas mesati babe i zabe. Samo cete napraviti budalu od sebe.
MESC
Valjda misli na sledece:
Ziveti nomadskim zivotom, van grada, zagadjena, zracenja, fejsa, instagrama i ostalih stvari, jesti bio hranu, koju sam uzgajas ili lovis, imati samo jednog intimnog partnera, pa kad izrodis 2-3 dece onda da se vratis u grad da zivis?
Drugaciju prevenciju ja ne vidim.
Zoran Odgovori
Bravo !
dr Aca je vrhunski strucnja, pre svega dobar covek koji je mnogima pomogao da dodju do svog potomstva.

Veliki pozdrav za doktora i puno dece u buducem radu !
Suboticanin LJuti
ko ti dade minus, nije normalan
Vladavina partije Odgovori
Jako lepa vest i bravo!
Na žalost za ovoga čoveka ne vežu me lepe uspomene. Zbog njegove nestručnosti žena mi zamalo nije umrla prilikom operacije. Drugi doktori su morali da uskoče da ispravljaju njegove greške i da je spasu. Ne sumnjam u njegovu stručnost vezanu za sterilitet ali nek se drži što dalje od operacija jer nisam jedini sa lošim iskustvom.
Imre
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.