• Pregleda: 14675

Počela primena novog Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom

Od 1. jula stupio je na snagu Zakon o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, u okviru kojeg su predviđene brojne novine u vezi sa roditeljskim dodatakom, porodiljskim odsustvom, odsustvom sa rada radi nege deteta i radi posebne nege deteta i dečijim dodatakom.
Počela primena novog Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom

RODITELJSKI DODATAK

Visina roditeljskog dodatka utvrđuje se u odnosu na dan rođenja deteta. Zahtev za ostvarivanje prava na roditeljski dodatak podnosi se najkasnije do navršenih godinu dana života deteta.

Roditeljski dodatak za prvo dete iznosi 100.000 dinara i isplaćuje se jednokratno, za drugo dete iznosi 240.000 dinara i isplaćuje se u 24 jednake mesečne rate po 10.000 dinara, za treće dete iznosi 1.440.000 dinara i isplaćuje se u 120 jednakih mesečnih rata po 12.000 dinara, a za četvrto dete iznosi 2.160.000 dinara i isplaćuje se u 120 jednakih mesečnih rata po 18.000 dinara.

Uvećan iznos od 100.000 dinara za prvo dete odnosi se na decu rođenu od 1. jula, dok za decu rođenu do 30. juna ostaje iznos od 39.000 dinara, a zahtev se podnosi najkasnije do navršenih šest meseci života deteta.

Uvećani iznosi za drugo, treće i četvrto dete odnose se na decu rođenu od 25. decembra 2017. godine. Zahtevi koji su već predati za drugo, treće i četvrto dete, biće do kraja godine po službenoj dužnosti ponovo obrađeni, izdata nova rešenja i isplaćena razlika.

PORODILJSKO ODSUSTVO

Zahtev za ostvarivanje prava na naknadu zarade, odnosno naknadu plate, kao i ostale naknade za vreme porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta i radi posebne nege deteta, predaje se po prebivalištu/boravištu porodilje, a ne prema sedištu poslodavca, kao što je bilo do sada. Zahtev se može podneti do isteka zakonom utvrđene dužine trajanja prava koje se ostvaruje. Zahtev podnosi porodilja ili poslodavac u njeno ime.

Po novom Zakonu postoje dve kategorije, a to su pravo na naknadu zarade/plate za zaposlene kod poslodavca i pravo na ostale naknade koje ostvaruje majka koja je u periodu od 18 meseci pre rođenja deteta ostvarivala prihode.

Pravo na naknadu zarade/plate po novom Zakonu imaju majke koje otvore doznaku za porodiljsko odsustvo od 1. jula, a pravo na ostale naknade mogu da ostvare majke čija su deca rođena posle 1. jula. Isplata neto naknade zarade vrši se direktno na račun korisnika (porodilje), a poreza i doprinosa na odgovarajuće uplatne račune.

Sve porodilje koje su započele porodiljsko odsustvo (otvorile doznaku) pre 1. jula podnose zahtev po starom Zakonu, poslodavac je dužan da najpre isplati naknadu zarade porodilji, a kasnije da preda zahtev za refundaciju sredstava.

DEČIJI DODATAK

Novine u ostvarivanju prava na dečiji dodatak su da deca u hraniteljskim porodicama nemaju više pravo na dečiji dodatak, da dečiji dodatak pripada detetu najduže do navršenih 20 godina života, da će svako tromesečje biti vršena provera redovnog pohađanja nastave za dete za koje se ostvaruje pravo, da porodica može da poseduje i drugu nepokretnost stečenu poklonom ili nasleđivanjem, ne veću od 20 kvadratnih metara, da u prihode ulazi roditeljski dodatak za treće i četvrto dete i da će učenici srednjih škola dobijati još jedan dečiji dodatak u septembru, ukoliko su redovno pohađali nastavu i sa uspehom završili školsku godinu.

Zdravstveno osiguranje nije više neophodan uslov za ostvarivanje bilo kog prava po ovom zakonu.

BORAČKO-INVALIDSKA ZAŠTITA

Od 7. jula na snagu je stupio Zakon o izmenama i dopunama Zakona o pravima boraca, vojnih invalida, porodica palih boraca i članova njihovih porodica. Korisnici ovih prava nisu u obavezi da donose novu dokumentaciju, već će prvostepeni organ po službenoj dužnosti doneti nova rešenja koja će biti uručena korisnicima.

Za sva pitanja možete se obratiti Službi za boračko-invalidsku zaštitu i društvenu brigu o deci (Gradska uprava Subotica, Trg slobode 1). Važni telefoni: za roditeljski dodatak i porodiljsko odsustvo 024/626-933, 024/626-855 i 024/626-940, za dečiji dodatak 024/626/939 i 024/626-938, za boračko-invalidska zaštita 024/626-857 i 024/626-856.

Dodatak 1: Zakon o finansijskoj podršci sa decom

Dodatak 2: Saopštenje Sekretarijata za društvene delatnosti

Izvor: Subotica.com

povezane teme

29
Ćibib Odgovori
Niste ni svesni kakav će ovo problem napraviti uskoro. Ja već vidim komšiluk a videćete i vi.
Ona Odgovori
Nacula sam od zena da su zvale Gradsku kucu i rekli su im da uvecana isplata pocinje tek od januara 2019.godine.Da li neko ima neku informaciju o tome?
Miki Odgovori
A kada cete uvesti placanje vrtica za trece dete jer su se roditelji razmazili pa nece ni za drugo da placaju?? Sad su dobili pare za trece pa nek placaju. Ko to finansira? Svi vicu skup vrtic a dete im od pola 7 do pola 5 u vrticu!!! Nije u redu prema onima koji sve placaju!
Suboticanin
Bolje da nisi komentarisao. Stidim se umesto tebe
miljan Odgovori
Eldorado za Rome.
naši Odgovori
A šta će te sa onim porodicama koje do 25 decembra 2017 godine su imali već troje dece. Dali zakon važi za sve ili samo za one koji sa određenim ciljem trože budžetska sredstva. Pravda za sve koji imaju troje i više dece!
C
Važi samo za novu decu, i tih pola godine, gde planiraju da potroše oko 20 miliona evra (neki nebitni strani "investitor" dobije više).
O Odgovori
i opet cemo mi koji se ne razmnozavamo i ne opterecujemo drzavu gladnim ustima sve to da placamo za one koji gomilaju decu a ne mogu sami da ih izdrzavaju.
Lela
Potpuno se slažem sa vama. Treba rađati decu ali planski-ako čovek ima iz čega detcu da izdržava. Lepo je to zamišljeno jedni će da rade i plaćaju poreze i doprinose da bi drugi sedeli kući i rađali decu koju drugi treba da im izdržavaju.
BADŽA
U teoriji se slažem s Vama. Međutim, sistem je zamišljen tako da danas Vi koji nemate dece, plaćate nekom ko ima, a sutra će Vama, kada budete imali dece, plaćati neko ko ih još nema. Isto je i sa penzijama.
Naravno, postavlja se pitanje šta u slučaju da čovek nema, ne može ili ne želi da ima decu (što je njegovo apsolutno pravo, iako taj izbor i dalje nailazi na osudu okruženja), jer u tom slučaju on plaća. a njemu niko neće. Pretpostavljam da bi im bilo previše komplikovano da još i o tome vode računa. Onda stupa na snagu "egzistencionalni" pristup: čovek je deo društva, kome bi on svojim zalaganjem trebalo da doprinese, što s biološke tačke gledišta podrazumeva razmnožavanje.
saša
Sramoto jedna. Kako se ne stidiš svog komentara. Pazi "MI KOJI SE NE RAZMNOŽAVAMO". Sad su vam krivi i oni koji vole decu, krive su vam mnogočlane porodice a nema ništa lepše nego kada uđeš u dom pun dece. Ovim večitim nezadovoljnicima sve smeta. Pa naše babe i dede su živele u mnogo gorim uslovuma pa su odhranjivali po petori šestoro u proseku. Sve su ih školovali i dali im hleb u ruke. Ali ne vi ne želite da se idreknete svoje komocije, života bez obaveza, sebični ste i živitr samo za sebe.
Realan, (Anti)sistem Odgovori
Srbijo, maćeho tvojim kćerima i sinovima!
Tomislav Odgovori
Meni srecu da sam postao tata nemoze da nadoknadi ni jedna drzava a kamoli ovakva "banana".Taj osmeh i vreme provedeno sa svojim detetom nema cenu.Te pare bi svima dobro dosle ali nije fer da to bude od pola godine...Sto niste stavili da se zakon primenjuje od recimo 13 avgusta?!Ili dajete svoj deci koja su rodjena ove godine ili nikom.Ovo samo dokazuje kakva smo banana drzava
Ona
Sva deca rodjena od 1.januara 2018.e godine tj.od ove godine dobijaju uvecanje roditeljskog dodatka,a za decu rodjenu porsle godine,koja jos primaju roditeljski dodatak,se podnosi zahtev za uvecanje dok dete ne navrsi prvu godinu zivota.
da,da... Odgovori
Eldorado...i ne samo za rome...ali,sta reci...ima nas svakakvih.Neko zna da iskoristi drzavu a neko ne...
Buby Odgovori
Hvala vam državo na silnoj pomoći ali ja i dalje se ne odlučujem da rađam.Tek sa 34god sam uspela stambeno da se obezbedim bez pomoći roditelja a o vama državi neću da pričam.Suprug uskoro odlazi u inostranstvo da radi.O deci nema govora
saša
Sebično razmišljanje. Ja sam pet godina bio podstanar zajedno sa suprogom i dvoje dece. Posle je došlo i treće. A ti kada sve središ po svojim željama nećeš moći roditi, jer biologija je čudo, i tada će ti biti žao. Moja supruga je u 34-toj imala već troje.
Cudo Odgovori
A ko vama brani da i vi sebi ne preustite tako nesto ipak to nisu pare za bacanje radjajte i pravite decu ostavite mrznju naspram nekih nacija deca su buducnost vasa nemojte vise sa tom mrznjom nigde iz kuce izlaziti jer nece vas nigde dovesti
Kbk Odgovori
A mi koji smo se porodili prošle godine? Mi nemamo potrebe,naša deca ne jedu,ne koriste pelene, nama država ne treba pomoći?
C
Vi niste upali u period kada On organizuje propagandnu akciju, više sreće drugi put.
MA DA Odgovori
Lep zakon. Smatram da bi trebalo odrediti kriterijume za ostvarivaje prava na dodatak (makar obavezu da to dete završi osnovnu školu i miniimalno neki zanat, u suprotnom, vraćaj novac. to bi trajalo, ali šta da se radi). Sa druge strane, to bi bila diskriminacija. Problem nastaje kada oni neškolovani i nezaposleni krenu da se kote, pa tu decu ne odgoje kako valja, pa onda ista ta neškolovana i nezaposlena deca (tada već ljudi) krenu da se kote itd. itd.... U svakom slučaju, mač sa dve oštrice.
saša
Kote se životinje nesretniče. Žene se porađaju a deca rađaju.
Ptica trkacica Odgovori
Komsiji se supruga porodila maltene kad i cerka oko dve nedelje razlike. Dve muve jednim udarcem,postao covek deda i otac ima preko pedeset godina a ni dana staza radnog. Ima ih 30 u dvoristu a po socijalno se ide kolima i taksijem...
GoX Odgovori
Pa vam ni jedna vest ne valja, samo bi trovali društvo svojim pesmizmom i zlobom.
U suštini većina komentara je politički motivisana, negativno se razmišlja samo za to da bi se bilo protiv vlasti... Ali bez upotrebe spostvenog mozga, važno je da se pljuje.

Pravo će ostvarivati svi roditelji koje Zakon kači (pa naravno da ne može retroaktivno, onda bi tako moglo do 20 god unazad, pa to ni Amerika ne bi mogla da isplati), i da naravno uključujući i Rome i Mađare i Hrvate i druge manjine i grupe, i naravno da ne sme da bude diskriminacije a to što Romi prave decu a mi ne je naša a ne njihova krivica.

Zamislite da su smislili Zakon koji daje ova prava samo Srbima kakav bi to bio skandal...
Pa osvestite se malo. Roma državi nema par procenata, pa gde većinski narod?

Budući roditelji će biti svakako malo rasterećeniji i svaka akcija za borbu protiv bele kuge je dobrodošla. A ovi koji ne misle praviti decu i imati ono najlepše u životu su siromašnog duha i sebičnjaci...
C
Hoćeš da kažeš da politika ne diktira život?
Pa to ti je jedno te ista stvar.
Dejan Odgovori
Bog nam je podario troje dece a kad smo pravili decu nismo ni razmišljali o bilo kakvoj pomoći... podržavam svaku pomoć budućim roditeljima ali socijalne službe treba da svakog meseca kontrolišu odganjanje te dece. Pričam jer imam komsije kojih je 15 u kuci od 60 m2 a najbitnije je da je pivo na stolu a deca na hlebu i vodi!!!
Sljaker
To mozes lako da prijavis centru za socijalni rad
seka Odgovori
GOX pametno zboris
Todor Odgovori
Ja mislio da će ukinuti dečiji dodatak za nezaposlene ,kao i socijalnu pomoć za sve pokretne građane mlađe od 65 godin. A ovi dele kao da je njihovo.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.