Komentara: 0
Pregleda: 1989
Foto

Počela Nedelja pravoslavlja

20.04.2021. u 11:41h
Izvor: Subotica.com
Otvaranjem izložbe "30 godina crkveno umetničkog stvaralaštva" Svetozara Pandurovića u Srpskom kulturnom centru "Sveti Sava" sinoć je počela 30. Nedelja pravoslavlja.
Počela Nedelja pravoslavlja

Dane posvećene duhovnosti i kulturi svečano je otvorio protoprezviter otac Dušan, podsećajući da se ova manifestacija tradicionalno održava tokom Velikog posta i u susret najvećem hrišćanskom prazniku, Vaskrsenju Hristovom.

- Nalazimo se u Velikom časnom postu, pripremi za doček praznika nad praznicima. A pripremamo se postom i molitvom, da uvidimo svoja sagrešenja, da ih koliko god možemo u svetim hramovima ispovedimo i da praznik Vaskrsenja dočekamo tako što ćemo se pričestiti kao što su to činili oni pre nas. Samo gradićemo ovakve domove i ono što dolazi posle nas - poručio je otac Dušan.

Nedelji pravoslavlja prisustvovao je i gradonačelnik Stevan Bakić, koji je najavio da će ova ustanova uvek imati podršku Grada.

Počela Nedelja pravoslavlja

- Sve godine koje su minule između osnivanja SKC "Sveti Sava" i danas bile su ispunjene mnogobrojnim kulturnim događajima, mudrim rečima velikana srpske kulture, akademika, duhovnika, državnika, svedoka i stvaralaca srpske istorije. Svima njima je subotički domaćin bila organizacija sa imenom Svetog Save. Imenom koje obavezuje na sabornost, ozbiljnost i istrajnost u misiji očuvanja i predstavljanja srpske tradicije, duhovnosti i kulture. Srpski kulturni centar taj svoj uzvišeni zadatak obavlja u prostorijama crkvene Zadužbine Dušana Radića, velikog subotičkog dobrotvora - podsetio je Bakić, dodajući da je Radić davne 1888. godine podigao ovu kuću u kojoj se srpski narod Subotice okuplja još od 1916. godine, kada je preminuo u austro-ugarskom logoru, a svoj dom testamentom ostavio svom rodu i Crkvi. - Ovaj jubilej je prilika da se kaže da je veliku ulogu u vraćanju ovog prostora Crkvi i ispravljanju nepravde prema Dušanu Radiću i srpskom narodu u Subotici, imala gospođa Mileva Marodić, dok je njen suprug Milan Marodić dao svoj doprinos kao jedan od osnivača i dugogodišnji predsednik i organizator programa u Srpskom kulturnom centru "Sveti Sava". Na ovu veliku godišnjicu, želim u ime Grada da im se zahvalim na tom trudu. Kao što sam naglasio na Savindan, Grad Subotica ostaje pouzdan partner ovog Centra. Srbija nikada nije imala kvalitetniju kulturnu politiku i danas smo u situaciji da možemo da kažemo da su gradske i državne ustanove kulture partner ovakvim organizacijama.

Nedavno se navršilo punih 30 godina kada je u Gradskoj kući osnovan  SKC “Sveti Sava”.

Počela Nedelja pravoslavlja

- Najveća dvorana u našem gradu tada je bila tesna da primi sve koji su učestvovali u osnivanju. Veliki jubilej poklopio se sa isto tolikim jubilejom stvaranja Svetozara Pandurovića. Ako pogledamo svekoliku umetnost, videćemo da je u umetničkoj delatnosti duhovno stvaralaštvo najvrednije - istakao je Mile Tasić, predsednik UO SKC "Sveti Sava".

U Nedelji pravoslavlja, od 19. do 25. aprila, biće održano sedam programa, a svi počinju u 18 časova. Zainteresovani posetioci koji žele da prisustvuju programima treba da prijave svoj dolazak na broj telefona 024/601-833, svakim radnim radom od 8 do 14 časova.

Program "Nedelje pravoslavlja"

Ponedeljak, 19. april

  • 18.00 Svečano otvaranje - Izložba slika "30 godina crkveno umetničkog stvaralaštva Svetozara Pandurovića" autora Svetozara Pandurovića. Posetioci će moći da pogledaju izložbu do kraja maja, svakim radnim danom od 10 do 14 časova.

Utorak, 20. april

  • 18.00 Letopis Matice srpske: Nova redakcija pred novim izazovima, gosti Đorđo Sladoje, glavni i odgovorni urednik Letopisa, Selimir Radulović, književnik, i dr Zoran Đerić, književnik.

Sreda, 21. april

  • 18.00 Duhovna tribina

Četvrtak, 22. april

  • 18.00 Predstavljanje knjige "Ogledi u srpskoj muzici" autora Dragana Mlađenovića. Gosti Dragan Mlađenović, autor, Dragan Inđi, urednik izdavaštava RTS-a i Rajna Vuletić.

Petak, 23. april

  • 18.00 Srpska književna zadruga "Uoči 130-te godišnjice rada", gosti prof. dr Milo Lompar, potpredsednik Srpske književne zadruge, dr Duško Babić, upravnik Srpske književne zadruge, i Dragan Lakićević, književnik i glavni urednik Srpske književne zadruge.

Subota, 24. april

  • 18.00 Predstavljanje rada i izdanja Zadužbine Vladete Jerotića, gosti prof. dr Irena Arsić i prof. dr Žarko Trebješanin.

Nedelja, 25. april

  • 18.00 Predstavljanje knjige "Istorija srpske crkve 1219-1463" Jelisije Andrić, gosti prof. dr Boris Stojkovski, i Zoran Kolundzija, glavni i odgovorni urednik Izdavačke kuće "Prometej".
Izvor: Subotica.com
Otvaranje Nedelje pravoslavlja i izložba slika "30 godina crkveno umetničkog stvaralaštva Svetozara Pandurovića" Otvaranje Nedelje pravoslavlja i izložba slika "30 godina crkveno umetničkog stvaralaštva Svetozara Pandurovića" Otvaranje Nedelje pravoslavlja i izložba slika "30 godina crkveno umetničkog stvaralaštva Svetozara Pandurovića" Otvaranje Nedelje pravoslavlja i izložba slika "30 godina crkveno umetničkog stvaralaštva Svetozara Pandurovića" Otvaranje Nedelje pravoslavlja i izložba slika "30 godina crkveno umetničkog stvaralaštva Svetozara Pandurovića" Otvaranje Nedelje pravoslavlja i izložba slika "30 godina crkveno umetničkog stvaralaštva Svetozara Pandurovića" Otvaranje Nedelje pravoslavlja i izložba slika "30 godina crkveno umetničkog stvaralaštva Svetozara Pandurovića" Otvaranje Nedelje pravoslavlja i izložba slika "30 godina crkveno umetničkog stvaralaštva Svetozara Pandurovića"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 1 nedelju
Komentara: 0
Pregleda: 1989

Povezana vest

Povezane teme

nedelja pravoslavlja

srpski kulturni centar sveti sava

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.