Komentara: 12
Pregleda: 8539

Počela naplata potraživanja Fonda za razvoj privrede

19.03.2014. u 16:27h
Izvor: RTV City
Grad će nastojati da što pre naplati potraživanja od onih koji su od 2006. do 2009. dobili kredite preko gradskog Fonda za razvoj privrede kako bi se taj fond što pre reaktivirao i pomogao lokalnim preduzetnicima da stanu na noge. Za skoro 5 godina koliko ovaj Fond ne funkcioniše zbog neplaćenih obaveza lokalna privreda je ostala uskraćena za milion evra u povoljnim kreditima.
Počela naplata potraživanja Fonda za razvoj privrede

Rešavanje potraživanja je gorući problem jer je deo budžetskih sredstava namenjen razvoju privrede zarobljen i ne može se koristiti namenski. Sa kamatama ta cifra dostiže više od 247.000 evra a juče, manje od nedelju dana kako je gradonačelnik Maglai saopštio stanje u nekadašnjem Fondu, došlo je i do prvih uplata dugovanja. Sada je cifra nešto manja i iznosi oko 230.000 evra.

„Od 2006. kada je Fond formiran do sada je bilo 43 plasmana. Od tih 43, 17 nije uredno vratilo kredit. za dva kredita je pokrenuta hipoteka, 15 je ostalo nenaplaćenih do juče. Od juče budžet više nije prazan, vezano za privredu. Prvi rezultati su očigledni i prvi zanatlija koji je uzeo taj kredit, i koji je do jednog vremenskog perioda redovno izmirivao obaveze, juče je uplatio 3.500 evra u budžet tako da sad krećemo od nule“, rekao je Ljuben Hristov, savetnik gradonačelnika za malu privredu.

Potrebno je rešiti ovaj problem što pre kako bi se Fond za razvoj privrede reaktivirao i kako bi se stvorio dobar ambijent za domaće privrednike. Najgora varijanta je da se naplata ne izvrši u novcu što će sigurno odužiti period oporavka Fonda. Za skoro 5 godina koliko Fond ne funkcioniše usled neodgovornosti dela korisnika kredita lokalni privrednici su izgubili mogućnost dobijanja milion evra kako bi pokrenuli svoj posao. Krediti su, inače, davani po veoma povoljnim uslovima sa grejs periodom od godinu dana i kamatnom stopom od 2%.

Gradonačelnik Maglai je nedavno naveo i da postoje indicije da su neka lica uzimala kredit sa namerom da ga ne vrate a za to postoji osnovana sumnja budući da nisu uplatili ni jednu ratu kredita od 2006. dok su neki uplatili samo jednu ili dve rate. Među onima koji su kredit dobili ima i lica poznatih široj javnosti ali su ona izmirila svoje obaveze. Među onima koji ih nisu izmirili nema lica poznatih široj javnosti ali nije isključeno da su kredite dobijali preko političkih veza.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 10 godina i 1 mesec
Komentara: 12
Pregleda: 8539
Povezane teme

fond za razvoj privrede

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.