Komentara: 0
Pregleda: 2312
Foto

Počela jubilarna Svetosavska nedelja

22.01.2022. u 17:17h
Izvor: Subotica.com
Izložbom slika „Utočišta“ Dragana Bartule sinoć je u Srpskom kulturnom centru „Sveti Sava“ počela 30. „Svetosavska nedelja“.
Počela jubilarna Svetosavska nedelja

Uz blagoslov Njegovog preosveštenstva vladike bačkog Irineja i prigodnim obraćanjem, manifestaciju posvećenu utemeljivaču srpske crkve I škole otvorio je arhijerejski namesnik subotički, protoprezviter Dušan Đukić.

- Sabirajući se u “Svetosavskoj nedelji”, 30. put, znam da je pripremljen bogat program posle koga ćemo otići duhovno snažniji i bogatiji. Želeo bih da nas sve zajedno podsetim da je Sveti Sava primarni cilj zbog koga smo ovde, put kojim nas on void u život a to  je ustvari Gospod naš Isus Hristos, jer se on sam napajao na njegovom izvoru. Zato svi mi koji sebe nazivamo Svetosavcima, moramo da se prepoznamo kao hrišćani – poručio je otac Dušan. – Svaki naš bližnji je neko za koga treba da se trudimo i živimo, samo tako ćemo biti Svetosavci.

Počela jubilarna Svetosavska nedelja

Prisutne je pozdravio i prvi čovek grada, Stevan Bakić, ističući da 30. “Svetosavska nedelja” nagoveštava da će i 2022. biti godina lepih jubileja u našem gradu.

- Umetnost i kultura su prostor gde možemo da se sklonimo od mnogih problema i nađemo snagu koja nam je potrebna da ih rešavamo. To i činimo tokom celog pandemijskog perioda. Hvatamo se u koštac sa izazovima i nalazimo načine da ih prevaziđemo. U najavi programa vidim da ćemo čuti i besedu o optimizmu na sam Savindan. Zaista, razloga za optimizam ima - naglasio je Bakić.  - Nebrojene generacije verovale su u bolje sutra i u ideal Srbije, koje vekovima nije bilo ni na karti. Spomenik kralju Petru je potvrda da prethodno stoleće nije uzalud potrošeno, sa svim žrtvama i stradanjima. Tako i ovaj centar i ova manifestacija, svedoče ime i vrednosti Svetog Save i tako osmišljavaju proteklih trideset godina, od kojih je samo poslednja decenija mogla da uliva optimizam i nadu.

Počela jubilarna Svetosavska nedelja

Autor izložbe „Utočišta“ Dragan Bartula, kome je ovo drugi put da izlaže u zadužbini Dušana Radića, objasnio je zašto je brod dominantan na svim slikama.

- Svako od nas jedan brod, svi mi plovimo i da, ako se ujedinimo i ako smo zajedno, postajemo veliki brod koji ne može da potone – poručio je umetnik.

O postavljenoj izložbi govorio je i umetnik Danilo Vuksanović, smatrajući da su ova dela autorov razgovor sa prošlošću.

Izvor: Subotica.com
Otvaranje 30. Svetosavske nedelje Otvaranje 30. Svetosavske nedelje Otvaranje 30. Svetosavske nedelje Otvaranje 30. Svetosavske nedelje Otvaranje 30. Svetosavske nedelje Otvaranje 30. Svetosavske nedelje Otvaranje 30. Svetosavske nedelje Otvaranje 30. Svetosavske nedelje
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 2 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 2312
Povezane teme

svetosavska nedelja

srpski kulturni centar sveti sava

stevan bakić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.