Komentara: 3
Pregleda: 2993

Poboljšana ishrana studenata

28.02.2012. u 15:57h
Izvor: RTV Yueco
Poboljšana ishrana studenata

Studenti u Srbiji nakon skoro 30 godina čekanja od ove akademske godine imaju unapređen jelovnik u studentskim menzama. Na osnovu novog pravilnika o ishrani u studentskim i učeničkim domovima, povećana je raznovrsnost jelovnika, povećan unos zdravih namirnica, a smanjena količina namirnica koje nutricionisti označavaju kao nezdravu. U Studentskom centru Subotica kažu da su oni još ranije unapredili tadašnji pravilnik o izhrani, a pripremu ishrane uskladili sa zahtevnim HACCP standardom.

Oko 1.200 subotičkih studenata, bilo da su ovde rođeni ili dolaze iz drugih gradova, mogu da koriste usluge menze Studentskog centra. Za razliku od njihovih kolega iz drugih domova u Srbiji, koji su unapređenu ishranu dobili tek početkom ove akademske godine, oni već izvesno vreme mogu svakoga dana da ručaju hranu usklađenu sa HACCP standardom, sa menija koji broji preko 350 jela, od kojih im je svakoga dana na raspolaganju šest različitih obroka.

Ministarstvo prosvete i nauke usvojilo je pravilnik o ishrani u studentskim i učeničkim domovima, koji se od ove akademske godine, tj. od 01. oktobra primenjuje u svim domovima u celoj Srbiji. U Studentskom centru Subotica kažu da su još ranije samoinicijativno unapredili dotadašnji pravilnik star više od dvadeset godina, i to u skladu sa savetima nutricionista. Tako su sa menija izbačene namirnice koje se smatraju nezdravima, a pojačane količine mesa i namirnica koje imaju značajno zastupljene vitamine i minerale.

Osim raznovrsne i zdravstveno bezbedne hrane, studenti imaju i povoljne cenovnike. Cena ručka se kreće od 55 dinara za studente na budžetu do 180 dinara za studente koji sami finansiraju školovanje ili idu na privatne fakultete.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 1 mesec
Komentara: 3
Pregleda: 2993
Povezane teme

studenti subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.