Komentara: 2
Pregleda: 3308

Planule vakcine protiv gripa, nove doze se očekuju sledeće nedelje

16.10.2020. u 12:29h
Izvor: Subotica.com
Od ukupno 7.500 Influvac tetra vakcina koje su pripale Severnobačkom okrugu, za dve nedelje je utrošeno čak 90 odsto doza, što je rekordan odaziv građana otkako se radi imunizacija, ističnu nadležni. Oni koji do sada nisu uspeli da se vakcinišu protiv gripa, moći će to da urade već sledeće nedelje, kada će biti isporučene nešto manje količine novih doza, dok se veći kontigent očekuje u novembru i decembru.
Planule vakcine protiv gripa, nove doze se očekuju sledeće nedelje

Imunizacija stanovništva protiv sezonskog gripa počela je 1. oktobra, a samo dve nedelje kasnije gotovo da nijedna ambulanta u Subotici nema vakcinu za koju ove sezone vlada veliko interesovanje, kaže dr Verica Dronjak, portparolka Doma zdravlja Subotica.

- Interesovanje je i dalje veliko, a ostalo je svega nekoliko doza u pojedinim ambulantama i mogu slobodno da kažem da nikada za ovako kratko vreme nismo podelili ovoliko vakcina. Bilo  je sezona kada nismo uspeli ni da utrošimo sve dobijene doze, a ove godine je za samo pet dana u Ogranku 1 podeljeno čak 450 vakcina - kaže dr Dronjak.

Planule vakcine protiv gripa, nove doze se očekuju sledeće nedelje

Da dobijena količina nije ni približno dovoljna da bi se svi koji tokom predstojećeg zimskog perioda žele da se zaštite od ove zarazne bolesti vakcinisali ukazali su nam sugrađani, koji su se u velikom broju obratili našoj redakciji s pitanjem kada mogu da se očekuju nove doze.

- Ministar zdravlja Zlatibor Loncar izjavio je da ce svi građani sa hroničnim bolestima i osobe starije od 65 godina dobiti vakcine za sezonski grip. Nažalost, u ambulanti Mali Bajmok su potrošene dobijene količine, kažu oko 100 komada. Sad očekuju dodatne vakcine koje već šest dana nikako da stignu do ambulante. Molim nekog nadležnog da mi objasni kada ce ih biti za nas koji nismo dobili - obratio se našoj redakciji jedan od zainteresovanih sugrađana.

Kako objašnjava dr Nebojša Bohucki, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Subotica, ova zdravstvena ustanova je još pre početka raspodele vakcina po okruzima iskazala mnogo veće potrebe od dobijenih, ali da je obećano da će, u slučaju da se sve doze utroše, u vrlo kratkom vremenskom roku obezbediti dodatne količine.

Planule vakcine protiv gripa, nove doze se očekuju sledeće nedelje

Zaključno sa jučerašnjim danom, dakle za samo 15 dana, utrošeno je 89,6 odsto pristiglih vakcina u Severnobačkom okrugu i ovakav odaziv nismo imali otkako se radi imunizacija stanovništva protiv gripa - ističe dr Bohucki. - Jedan od razloga je taj što je imunizacija protiv gripa obavezna za sve zdravstvene radnike, a drugi jer se svi plaše zbog aktuelne epidemije virusa kovid-19 i moguće, verovatne epidemije gripa koja će očekuje u hladnom periodu godine. Uglavnom su to stariji od 65 godina i mlađi hroničari, a osim onih koji su do sada redovno primali vakcinu, imali smo i one koji su po prvi put primili. Naredna distribucija biće uskoro, jedna manja količina vakcina se očekuje već sledeće nedelje, a nešto veća u novembru i verovatno u decembru. Tako da ćemo do kraja godine imati još dve veće distribucije i ni tada neće biti kasno da se oni koji su zainteresovani vakcinišu.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 6 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 3308

Povezana vest

Povezane teme

zavod za javno zdravlje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.