Komentara: 9
Pregleda: 2274

Plansko košenje ambrozije u toku, i građani u obavezi da suzbijaju ovu korovsku biljku

26.06.2021. u 13:00h
Izvor: Subotica.com
Iako se cvetanje ambrozije ne očekuje pre jula, plansko košenje parložne trave ove godine je počelo još u aprilu, a nadležni podsećaju da su i građani u obavezi da održavaju svoje parcele kako bi se sprečilo njeno dalje širenje, a time smanjila koncentracija polena ovog jakog alergena u vazduhu.
Plansko košenje ambrozije u toku, i građani u obavezi da suzbijaju ovu korovsku biljku

Ambrozija je korovska biljka čiji polen izaziva jake alergijske reakcije, a tokom godine je u vazduhu prisutan i više od 100 dana. Kako objašnjava Tatjana Škorić, biolog u Zavodu za javno zdravlje Subotica, ambrozija cveta od jula do oktobra, pri čemu se dešava da se po koje polenovo zrno detektuje već u junu, a poslednje u prvoj nedelji novembra. Ipak, kako dodaje, kontinuitet cvetanja uspostavlja se tek sredinom jula, a najveća koncentracija polena ove korovske biljke beleži se tokom poslednje nedelje avgusta i prve nedelje septembra.

- Kada uporedimo podatke iz prethodnih godina, najviši dnevni maksimum koji je ostvaren prošle godine je bio značajno niži u odnosu na mogući koji je ostvaren u poslednjih deset godina, ali to uopšte ne znači da će ova godina biti u opadanju - objašnjava Škorić, predočavajući da tokom vedrih i suvih dana, polen ambrozije nošen vazdušnim strujama može da potiče i sa udaljenosti od 100 kilometara. - Ono što smo mogli da vidimo na terenu, jesu dosta velike jedinke, ali im još nije formirana cvast. Dakle, još nisu zrele i ne emituju polen, pa je sada dobro vreme za košenje. Međutim, treba imati u vidu da ambrozija ima sposobnost brze regeneracije, tako da se nekada iz tih malih pokošenih jedinki vrlo brzo formiraju cvasti kada su povoljni meteorološki uslovi. To znači da treba redovno kositi zakorovljene površine, a gde god je moguće i pristupačno, najbolje je mehaničko odstranjivanje.

Plansko košenje ambrozije u toku, i građani u obavezi da suzbijaju ovu korovsku biljkuPlansko košenje ambrozije ove godine je počelo 27. aprila, kažu iz Sekretarijata za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj, navodeći da je do sada završeno u ulicama Turzo Lajoša i Kireškoj, na sportskim terenima u Starine Novaka i Temerinskoj ulici, kao i da su pokošeni ulični pojasevi u Starine Novaka i do kraja Crvenog sela, a da će košenjem ukupno biti obuhvaćeno 6,7 hektara u mesnim zajednicama Željezničko naselje, Radanovac, Aleksandrovo, Mali Bajmok i Ker.

- U ostalim mesnim zajednicama se takođe kose površine na kojima ima ambrozije, u sklopu redovnog održavanja travnjaka druge kategorije - navode iz nadležnog Sekretarijata. - Košenje javnih zelenih površina pod parložnom travom je ove godine planirano jedanput u toku ove sezone, dok se košenje površina u sklopu redovnog održavanja travnjaka druge kategorije na kojima se takođe mestimično pojavljuje ambrozija vrši do tri puta godišnje.

Osim planskog košenja, iz Sekretarijata podsećaju da su, prema gradskoj Odluci o suzbijanju ove korovske biljke, vlasnici parcela takođe dužni da ispred svog stambenog, odnosno poslovnog objekta suzbijaju i uništavaju ambroziju, kao i unutar granica građevinske, odnosno katastarske parcele.

- Najugroženiji su rubni delovi grada i prigradska naselja, zato što su najveći izvor ambrozije i drugih alergenih korovskih biljaka neobrađene poljoprivredne površine i zapušteni placevi, kojih ima najviše u ovim delovima grada - dodaju iz Sekretarijata.

Zapuštene i nepokošene površine građani mogu da prijave Sekretarijatu za inspekcijsko-nadzorne poslove, nakon čega će komunalna milicija opomenuti neodgovorne vlasnike, a ukoliko ne ispune svoju obavezu, može i da ih kazni novčanim iznosom u visini od 5.000 do 75.000 dinara za fizička lica, od 10.000 do 250.000 dinara za preduzetnike, dok za pravna lica taj iznos može biti od 50.000 do 1.000.000 dinara.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 9 meseci
Komentara: 9
Pregleda: 2274

Povezana vest

Povezane teme

zavod za javno zdravlje

ambrozija

cvetanje ambrozije

suzbijanje ambrozije

tatjana škorić

sekretarijat za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.