• Pregleda: 4039

Plan upisa u srednje škole

U Tehničkoj školi „Ivan Sarić“ održan je sastanak Aktiva direktora srednjih škola na kojem se raspravljalo o predlogu plana upisa učenika u prvi razred srednje škole za sledeću školsku godinu.
Plan upisa u srednje škole

Iako su potrebe tržišta rada veoma skromne, trebalo bi veoma pažljivo sastaviti plan upisa jer će učenici koji se budu školovali u naredne četiri godine na tržištu rada naći tek za nekoliko godina možda u promenjenim uslovima, moglo se čuti na sastanku predstavnika prosvete i privrede.

Tehnička škola „Ivan Sarić“ jedna je od onih koja je uspešno realizovala prošlogodišnji plan upisa. Kako bi se uspeh od prethodne godine ponovio, potrebno je uskladiti potrebe tržišta i želje učenika.

Istraživanja Nacionalne službe za zapošljavanje ukazuju da je najveća stopa nezaposlenih među onima sa I, II i III stepenom stručne spreme, dok su najtraženiji profili oni sa IV stepenom stručne spreme. Sa ovakvim podacima poklapaju se i želje roditelja i dece, koji se najčešće opredeljuju za srednje obrazovanje u četvorogodišnjem trajanju.

Međutim, tržište rada ukazuje i na postojanje deficitarnih kadrova određenih zanata kao što su kuvari, konobari, tesari, zavarivači i bageristi. Iako u se u subotičkim srednjim školama obrazuju ovi kadrovi, malo je interesovanje dece za školovanje na tim smerovima. Sledeće školske godine prvi razred srednje škole trebalo bi da upiše oko 1400 učenika.

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

3
kojot Odgovori
ni sa 5 stepenom ne mogu pronaci posao...
nana Odgovori
NSZ i tržište rada nisu u istom gradu ( ili državi). Šta na ovu temu kažu oni koji zapošljavaju i investiraju baš vas briga.
Bac Franje Odgovori
Potrebe su sledece: Medicinsko osoblje tj lekari specijalisti, Inzinjeri Energetike i teske mehanizacije.
Nikako nemojte Ekonomski fakultet, pogotovo ne onaj u Subotici. Ekonomista ima koliko hocete, svi su ekonomsisti. Isto tako kojekakve uciteljske programe, od toga nema vajdi.
Bezite od MESCa, sto dalje i od Ekonomske skole. Prodavati po buticima moze i m.jmun iz zooloskog vrta, tu netreba nikakva skola.
U glavnom, ako zelite da ostanete na nivou Srednje Skole onda nemorate ni da idete u skolu, posla nema nikako.
Ako imate sanse onda gledajte da idete za nekog lekara specijalistu ili Dipl.Ing.Energetike ali i da znate da radite posao a ne samo da prevrcete papire, takvih inzinjera ima koliko hocete.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.