Komentara: 3
Pregleda: 4495

Plan upisa u srednje škole

26.11.2012. u 16:47h
Izvor: RTV Yueco
U Tehničkoj školi „Ivan Sarić“ održan je sastanak Aktiva direktora srednjih škola na kojem se raspravljalo o predlogu plana upisa učenika u prvi razred srednje škole za sledeću školsku godinu.
Plan upisa u srednje škole

Iako su potrebe tržišta rada veoma skromne, trebalo bi veoma pažljivo sastaviti plan upisa jer će učenici koji se budu školovali u naredne četiri godine na tržištu rada naći tek za nekoliko godina možda u promenjenim uslovima, moglo se čuti na sastanku predstavnika prosvete i privrede.

Tehnička škola „Ivan Sarić“ jedna je od onih koja je uspešno realizovala prošlogodišnji plan upisa. Kako bi se uspeh od prethodne godine ponovio, potrebno je uskladiti potrebe tržišta i želje učenika.

Istraživanja Nacionalne službe za zapošljavanje ukazuju da je najveća stopa nezaposlenih među onima sa I, II i III stepenom stručne spreme, dok su najtraženiji profili oni sa IV stepenom stručne spreme. Sa ovakvim podacima poklapaju se i želje roditelja i dece, koji se najčešće opredeljuju za srednje obrazovanje u četvorogodišnjem trajanju.

Međutim, tržište rada ukazuje i na postojanje deficitarnih kadrova određenih zanata kao što su kuvari, konobari, tesari, zavarivači i bageristi. Iako u se u subotičkim srednjim školama obrazuju ovi kadrovi, malo je interesovanje dece za školovanje na tim smerovima. Sledeće školske godine prvi razred srednje škole trebalo bi da upiše oko 1400 učenika.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 4 meseca
Komentara: 3
Pregleda: 4495
Povezane teme

upis u srednje škole

tehnička škola ivan sarić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.