Komentara: 14
Pregleda: 4663

"Pištaljka" – spona u rešavanju problema građana

20.08.2020. u 16:30h
Izvor: Subotica.com
Rubrika "Pištaljka" je nastala pre gotovo deset godina, već duže vreme je prepoznatljiva po svojoj specifičnoj nameni, a zahvaljujući kvalitetnoj saradnji sa Gradskom upravom, nadležnim sekretarijatima i javnim preduzećima, više od godinu dana problemi koje iznose građani rešavaju se u kontinuitetu.
"Pištaljka" – spona u rešavanju problema građana

Kada se pre više od devet godina na portalu Subotica.com pojavila rubrika "Pištaljka", bila je zamišljena kao mesto gde će građani moći javno da iskažu svoje probleme i primedbe, te da iste, uz pomoć gradskih ustanova i preduzeća, budu rešene. Od tada se "Pištaljka" oglasila više od 3.800 puta, od čega gotovo polovina zbog kritika i primedaba. U proteklih 14 meseci, u rešavanje problema građana uključila se (ponovo) i Gradska uprava, te je do sada rešeno 400 "Pištaljki" koje se se ticale problema građana, dok je veliki broj kritika i sugestija uvažen.

- Kao najposećeniji lokalni informativni portal koji se bavi temama od značaja za svakodnevni život Subotičana imamo veliku odgovornost, ali i obavezu da budemo društveno aktivni, da koristimo naš uticaj i opravdamo ukazano poverenje, pa tako i da budemo spona u rešavanju važnih društvenih tema. Izuzetno nam je važna direktna komunikacija sa građanima, a to svakodnevno ostvarujemo i putem rubrike "Pištaljka" - kaže Goran Todorov, urednik informativnog sadržaja portala Subotica.com. - Rubriku "Pištaljka" smo 2011. godine pokrenuli s velikim entuzijazmom. Od prvog dana smo imali značajnu podršku lokalne samouprave, što je bio svojevrsni "vetar u leđa" za, tada, vrlo ambiciozan projekat i verovatno jedan od pionira ovakog tipa komunikacije građana i gradskih vlasti u Srbiji, u Subotici svakako. Da li su rešenja uvek očekivana - sigurno da nisu, ali su svakako iskorak napred.

"Pištaljka" – spona u rešavanju problema građana

PRVA REŠENA "PIŠTALJKA" -  Prva zatvorena "Pištaljka" odnosila se na orezivanje krošnje stabla na Beogradskom putu, u blizini bolnice, koja je ometala bicikliste da bezbedno prolaze. Pozvali smo JKP "Čistoća i zelenilo" i, iz drugog puta, uspeli da ih zainteresujemo da izađu i urede ovu lokaciju duž biciklističke staze. Nekoliko dana nakon postavljanja "Pištaljke", radnici nadležnog preduzeća su izašli na teren i mi za njima da fotografijama i videom zabeležimo taj "svečani trenutak". To je anegdota koju ćemo uvek pamtiti. Mala, a velika stvar. Prva pobeda u "Pištaljci".

Rubrika "Pištaljka" naredne godine obeležiće deceniju postojanja. Tokom proteklih deset godina, pred njom su bili brojni izazovi, bila je svedok raznih organizacionih promena u radu gradskih preduzeća i ustanova, a mnoge su imale negativan uticaj na njen smisao. Interesantan je i podatak da smo kroz "Pištaljku" sarađivali sa četiri gradonačelnika i njihovim saradnicima.

- Zbog svih tih, uslovno rečeno, učestalih promena, u jednom trenutku je došlo do toga da smo i sami počeli da gubimo nadu da ćemo uspeti da se izborimo da rubrika ne postane svojevrsni "zid plača", odnosno prostor gde će građani samo iznositi svoje probleme, a da se oni neće rešavati ili barem ne u onoj meri da bi građani bili zadovoljni i motivisani da nastave da daju doprinos da naš grad bude lepši, sređeniji i bolje mesto za život svih nas - seća se Todorov.

"Pištaljka" – spona u rešavanju problema građana

Biciklistička staza na Kelebiji zarasla u visoku travu

Takva situacija je vidno počela da se menja pre 14 meseci, kada se u rešavanje problema građana (ponovo) aktivno uključila lokalna samouprava. U ovom periodu, okončano je više od 60 odsto "Pištaljki" čije je rešavanje u nadležnosti službi Gradske uprave, te javnih i javno-komunalnih preduzeća čiji je osnivač Grad Subotica. Samo proteklog meseca rešeno je više od 50 "Pištaljki".

- Problemi se rešavaju prioritetno, mada ih nije uvek moguće rešavati na isti način. Oko dve trećine "Pištaljki" su komunalni problemi, kao što su oštećenja na putevima, zakorovljene površine, neorezano granje, kanalizacija, vodovod, buka... Rešenje nekih se vidi odmah, jer je to moguće, a za neke, kao što je slučaj sa  popravljanjem ulica ili puteva, potrebno je više vremena - objašnjavaju u Kabinetu gradonačelnika. - Primera radi, moguće je odmah pokositi travu na zapuštenoj lokaciji, odneti otpad iz prepunih kontejnera, ukloniti granje, popraviti šaht. Međutim, kada je u pitanju asfaltiranje ulica, građanima se objašnjava da se one rade na osnovu spiska koje dostavljaju mesne zajednice i da je potrebno tamo da pokrenu inicijativu kako bi se njihov problem rešio. Neki problemi nisu u našoj nadležnosti, već u domenu službi kojima rukovode pokrajina i republika, ali ni njih ne odbacujemo, već dopise građana šaljemo tim institucijama uz molbu da ih reše, jer je zajednički cilj – biti dobar u službi građana.

"Pištaljka" – spona u rešavanju problema građana

Granje zaklonilo vertikalnu saobraćajnu signalizaciju

Iako se na prvi pogled možda ne vidi, ali za rešavanje jednog problema nekada je potrebno tražiti mišljenje nekoliko službi da bi se odgovor objedinio. Svaka "Pištaljka" ima svoju fasciklu u kojoj se nalaze upućena pitanja gradskim službama, njihovi odgovori, a vrlo često i fotografije kada je problem ukazan i rešen.

- Saradnjom sa portalom Subotica.com, koji je i inicijator i posrednik u rešavanju problema građana, značajno je unapređena komunikacija gradskih vlasti sa građanima - poručuju u Gradskoj kući.

Tako je "Pištaljka" postala ono što treba da bude – spona između čitalaca portala Subotica.com i institucija sistema.

- Ono što građani ne znaju ili ne koriste u dovoljnoj meri, jeste mogućnost da pohvale neku aktivnost, odnosno istaknu pozitivan primer. Naravno, mnogi će reći da neko samo radi svoj posao, ali lepa reč svima prija, mnogima je motivacija za dalji rad i bilo bi nam drago da građani i tu mogućnost češće koriste - dodaje Todorov. 

"Pištaljka" – spona u rešavanju problema građana

Zapušten Trg u Aleksandrovu

HALO, PIŠTALJKA?! - I danas telefon redakcije često zazvoni da bi neko od građana prijavio svoj problem. Naravno, kada god možemo upućujemo na sajt (formular), ali ima slučajeva kada jednostavno moramo da saslušamo o čemu se radi i sami objavimo problem ili zapažanje građanina. Neretko se "Pištaljci" obraćaju i da pitaju kada će penzija, socijalno davanje, da li ima gužve na granici, kog električara preporučujemo, a bilo je i slučajeva kada se zatraži konsultacija kako rešiti određenu porodičnu situaciju.

Portal Subotica.com se ovim osvrtom zahvaljuje Gradskoj upravi, svim njenim službama, sekretarijatima i javnim preduzećima na saradnji, na partnerskom odnosu koji su i građani prepoznali kao priliku da povrate poverenje u gradske službe.

- Veoma je značajno to što građani sve aktivnije učestvuju u iznošenju komunalnih i drugih  problema, vide da to ima smisla, da se ti problemu zaista rešavaju. U poslednje vreme primetna su zapažanja i predlozi građana koji nisu najdirektnije u vezi sa mestom njihovog stanovanja, čime pokazuju privrženost gradu i želju da daju doprinos boljoj i uređenijoj Subotici  - zaključuje urednik portala Subotica.com. - Nadamo se da će se dobra saradnja nastaviti i u budućnosti, da ćemo ostati partneri u rešavanju, pre svega, komunalnih problema na zadovoljstvo naših sugrađana. Takođe, nadamo se i da će građani ostati proaktivni i svojim kritikama i sugestijama pomagati da se ukaže na neke tekuće situacije koje se možda mogu brže rešiti.

"Pištaljka" – spona u rešavanju problema građana

Udarna rupa kod Rodića na Palićkom putu

Kako se vama čini rad "Pištaljke"? Kako možemo da budemo bolji? Da li ste nekada postavljali "Pištaljku" i da li je vaš problem rešen? Napišite nam u komentarima vaše utiske i iskustva.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 8 meseci
Komentara: 14
Pregleda: 4663
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.