Komentara: 16
Pregleda: 5583

PGS: Problem sa migrantima lako je rešiv, akva park je promašena investicija!

22.06.2023. u 18:26h
Izvor: Subotica.com
U sedištu Pokreta građanske Subotice održana je konferencija za medije na kojoj je bio osvrt na tri tačke - migrantska kriza, presek situacije oko akva parka i dešavanja u Predškolskoj ustanovi "Naša radost".
PGS: Problem sa migrantima lako je rešiv, akva park je promašena investicija!

U uvodnom obraćanju Ljuben Hristov, predsednik Pokreta, istakao je kao najveći društveni problem situaciju sa migrantima, odnosno povremene incidente koji se dešavaju češće u šumskom pojasu prema Mađarskoj, ali koji se povremeno prenose i u grad. On smatra da grad i država treba da se aktivnije uključe u rešavanje ovih bezbednosnih problema.

- Svedoci smo da posle nepunih godinu dan aponovo iamo oružani sukob među migrantima, tada je bilo mrtvih a u nedavnim zvaničnim šturim izveštajima stoji da je bilo nekoliko povređenih. Ponoviću da je naše mišljenje da se sve ovo dešava pod okriljem aktuelni organa koij to trebaju sprovoditi. Smatramo da su naše policijske snage veoma dobro pripremljene, ali u operativnom aspektu tu ima mnogo manjkavosti. Neshvatljivo je kako tim grupama dospeva oružje, uzimajući u obzir da su non stop u pokretu i pređu veliki broj kilometara - kaže Hristov -  Žandarmi rade kako dobiju naredbu, umesto da oni formiraju svoje kampove u šumi i kontrolišu situaciju neposredno, njihova baza u Subotici je u hotelima. Imali smo nedavno napad na trudnicu u centru grada, pa pre nekoliko dana ovu pucnjavu u šumi, ljudi su  uznemireni, plaše se za svoju bezbednost, boje se da izađu na ulicu, u šumu ne zalaze.

PGS: Problem sa migrantima lako je rešiv, akva park je promašena investicija!Na temu migranata nadovezao se i član predsedništva PGS, Jene Maglai.

- Ovo što nam se dešava sa migrantima nije slučajnost, smatramo da su u ovu priču prepleteni "državni interesi", na šta smo još ranije ukazivali. Šverc migranata postao je državni biznis i dok se god ne promeni državna politika po ovom pitanju ovi problemi će nam se vraćati - ističe Maglai. - Nažalost situacija postaje sve gora, bezbednost sugrađana je ugrožena i očekivano su burna reagovanja na sve ovo. Smatramo da vojska i policija imaju kapaciteta da se izbore sa ovim problemom, pre svega da se ojača naša južna granica i zaustavi priliv migranata u Srbiju.

U nastavku konferencije bilo je reči o projektu "akva park" koji su i ovom prilikom u PGS-u okarakterisali kao promašenu investiciju, koja će tek da donese glavobolju.

- Još 2018. godine u Skupštini bili smo protiv izgradnje akva parka onako kako želi da se realizuje, ukazivali da je to potencijalno leglo korupcija i kriminala, tražili smo elaborat o ekonomskoj opravdanosti. Do sada se govorilo o iznosu od 1,6 milijardi dinara (13,6 miliona evra) a kako stavri stoje ta cifra će se popeti na 15 miliona evra. U analizi koju smo sproveri došli smo do podatka da akva parkovi ovakve veličine koštaju do 2 miliona evra. U svemu ovome poražavajuće je da trećina ovog iznosa (oko 600 miliona dinara, odnosno 5,1 miliona evra) još uvek nije plaćena izvođačima, o čemu smo dobili potvrdu iz Park Palića - dodaje nekadašnji gradonačelnik Maglai.

PGS: Problem sa migrantima lako je rešiv, akva park je promašena investicija!Iako je kompleks u izgradji i još uvek se izvode brojni građevinski radovi, Maglai je ustvario da je čitav projekat urađen "fušerajski", da se razbacuje materijalom i parama, a da će se na kraju pokazati da je projekat potpuno nerentabilan

- Na pitanje koliko je predviđeno da bude posetilaca u akva parku dobili smo odgovor da u četvrtoj godini rada, kada se očekuje da proradi punim kapacitetom, na godišnjem nivou bude 362 hiljade posetilaca, praktično hiljadu dnevno. Jasno je da ova kalkulacija nema veze sa realnošću i sada svi žele da pobegnu od gazdovanja, prepuštaju vođenje privatnom partneru za svega 2,3 hiljade evra zakupa mesečno. Prosto nije ekonomski investirati u objekat 15 miliona evra i iznajmljivati ga 2,5 hiljade evra - zaključuje Maglai.

PGS: Problem sa migrantima lako je rešiv, akva park je promašena investicija!Maglai je u svom obraćaju ukazao i na neka dešavanja u Predškolskoj ustanovi "Naša radost", poput slučajeva u nekim objektima gde su neadekvatni uslovi za mališane ali i neprikladno ponašanje rukovodilaca. Ipak, smatra da pitanje Centralne kuhinje je nešto što izaziva najviše pažnje.

- Postavili smo odborničko pitanje na temu izgradnje Centralne kuhinje PU "Naša radost". Saznali smo da je projekat odobren 2018. godine, za sve ovo vreme potrošeno je 57,5 miliona dinara, a da bi se priveo kraju realno je potroši još dva ili tri puta toliko sredstava. Ovoliko dugi rok izgradnje i uložena sredstva ukazuju nam na to da je sadašnja uprava ove ustanove nesposobna, nestručna i neodgovorna po pitanju vođenja ovog projekta. To je poražavajuće jer pokazuje koliko se nedomaćinski odnosi prema sredstvima građana - kaže Maglai. - U javnosti provejava da nema dovoljno mesta za upis dece, da se roditelji ucenjuju da moraju da se učlane u SNS, da potpisuju sebe i druge za neke potrebe stranke.

Na kraju, Maglai je pozvao sugrađane na subotnji "Protest protiv nasilja" koji će po prvi put biti održan u Subotici, za koji kaže da ne zna ko ga organizuje ali da ga Pokret podržava. U beogradskim medijima pojavila se informacija da će (i) u Subotici biti blokada saobraćaja.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 10 meseci i 6 dana
Komentara: 16
Pregleda: 5583
Povezane teme

jene maglai

ljuben hristov

pokret građanske subotice

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.