• Pregleda: 13251

PGS: Kvalitet vode Palićkog jezera danas je lošiji nego 2010. godine

Saopštenje Pokreta građanske Subotice (nekadašnji Pokret za građansku Suboticu) na temu kvaliteta vode u Palićkom jezeru prenosimo u celosti.
PGS: Kvalitet vode Palićkog jezera danas je lošiji nego 2010. godine

Ne treba biti stručnjak za hidrobiologiju da bi se  ustanovilo, da se kvalitet vode u Palićkom jezeru znatno pogoršao tokom prošle godine. Posetioci (tobože) turističkog mesta Palić, kao i slučajni prolaznici koji su se našli na obali „Bisera Severne Bačke“,  su mogli svojim očima da se uvere da površinu jezera ponovo pokriva debeli sloj zelenih algi. Nakon zahlađenja vode i kraja ciklusa cvetanja fitoplanktona, voda se peni, a po izgledu podseća na vremena pre puštanja u funkciju novog dela gradskog prečistača za otpadne vode.

Uzrok pojave preterane količine algi je prevelika količina fosfora i azota u izlaznoj vodi sa prečistača. Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda – PPOV, je konstruisano za 1 mg/l fosfora u prečišćenoj vodi, a po rezultatima Zavoda za javno zdravlje ova koncentracija iznosi 2 mg/l - znači došlo je do povećavanja od 100%. Ovi rezultati su alarmantni.

Uzrok pada kvaliteta vode Palićkog jezera je neadekvatan rad gradskog prečistača. Do privremenih i povremenih zastoja u funkcionisanju PPOV došlo je usled kvara uređaja, istrošenosti dela opreme, kao i nedovoljnog nivoa organizovanosti. Odbornici Pokreta  građanske Subotice tokom 2016. i 2017. godine, prilikom usvajanja budžeta i rebalansa budžeta grada, su tražili od vladajuće koalicije SNS-SVM da obezbedi dovoljno sredstava za amortizaciono održavanje opreme PPOV. Za normalno funkcionisanje prečistača (za obezbeđenje redovnog servisiranja) potrebno bi bilo obezbediti 1% od vrednosti opreme, a dosadašnje izdvajanje po ovim osnovama nije bilo veće od 0,1% od vrednosti opreme. Nakon dužih zastoja zbog neadekvatnog rada peskolova, tek ove godine su obezbeđena sredstva za ovu svrhu u iznosu od 25.000.000 dinara.

Za dalje poboljšanje rada PPOV i dodatno smanjivanje nutrijenata u izlaznoj vodi postrojenja, potrebno je realizovati program KfW. Ovaj program danas kasni skoro dve godine, delom zbog zapostavljanja od strane gradske uprave (oko 8 meseci nakon izbora ništa nije urađeno po ovom pitanju), a delom zbog neorganizovanosti vlasti u Republici. Podsećamo da su sredstava za finansiranje celokupnog Projekta za povećavanje biodiverziteta Palićkog i Ludaškog jezera, bila obezbeđena u budžetu Nemačke još 2016. godine. Pismo o namerama za finansiranje je potpisano 27. novembra 2015. godine,  da bi republičko ministarstvo tek u novembru 2017. spremilo dokumentaciju za potpisivanje ugovora. Od momenta potpisivanja ugovora dolazi do daljeg neobjašnjivog kašnjenja za raspisivanje međunarodnog tendera za izbor konsultantske ekipe. Navodno ovih dana se očekuje objavljivanje ovog tendera.

Od momenta izbora konsultanta trebaće još dva do tri meseca za raspisivanje drugog međunarodnog tendera za izvođače radova. Ovo znači da će i 2018. godina proći bez pomaka u poboljšanju kvaliteta vode Palićkog jezera.

Ovakav neodgovoran pristup značajnim projektima za Suboticu, kako smo videli na ovom primeru,  je karakterističan za sve nivoe vlasti. Ovakav neodgovoran pristup ne usmerava naš grad ka napretku i razvoju, već naprotiv, dovodi grad do potpunog urušavanja. Odbornička grupa Pokreta građanke Subotice – PGS upozorava lokalnu vlast SNS-SVM da je odgovorna za neodržavanje prečistača, koji je, praktično, „ispao“ iz funkcije što je dovelo do toga da  kvalitet vode postane neadekvatan, te da se svi prethodni napori činjeni u cilju poboljšanja kvaliteta jezerske vode ponište u potpunosti. PGS zahteva adekvatnu ažurnost i znatno odgovorniji pristup vlasti na svim nivoima po ovom pitanju. Ako lokalna vlast nastavi sa ovakvim neodgovornim ponašanjem, moći ćemo da kažemo „zbogom“ razvoju turizma na Paliću, a jezero će biti pretvoreno u septičku jamu. Preduslov razvoja turizma na Paliću, kao i bilo kakve ozbiljnije investicije, jeste znatno poboljšanje kvaliteta vode u jezeru – toga smo valjda svi svesni.

// kraj saopštenja

Izvor: Subotica.com

povezane teme

39
DejanP Odgovori
Gospon Maglai, kako Vas nije sramota da pricate o Palickom jezeru?
EU
Ako mislis da je voda sada bolja nego ranije,onda idi u bucni se u Palickom jezeru
Možda
Možda se Maglai uplašio jer je saznao da je danas ministar turizma Rasim Ljajić kod gradonačelnika Labana u kabinetu sa ciljem da dogovore plan za Palić!
mićko
Moje je ubeđenje da ne priča on, kao uostalom i mnogi drugi, o jezeru radi boljitka jezera - već radi nekog drugog interesa. Ne toliko političkog, koliko onog drugog opipljivijeg, koji može da se broji. Ali - možda grešim.

I, nemojmo biti naivni, te poverovati u nastup onih koji ulogu KfW Bankengruppe prikazuju u svetlu želje za nepovratnom pomoći. Ali - možda i tu grešim.

Ova osoba, bivši gradonačelnik, je sa njima ugovor potpisivao u inostranstvu. I to nešto može da govori. Tu ne grešim.
Pajo
A mozda je bas gradonacelnik pozvao Ovog sa pokvarenim softverom da dojuri do njega jer je saznao da je pokret odradio analize u vise navrata i da ce biti problema!Ovo nije analiza sa jednog mesta jedanred vec vise meseci sa vise mesta ! I plus analize koje su odradili Nemci!
G
Šta ima Maglai sa strankom PGS vrlo ste ne obavešteni pre nego pišete sns botovi pitajte vaše nalogodavca da vam objasni kojoj partiji pripada Maglai
Milko Odgovori
Nesposobni, samo ulivaju novac i fekaliju u to nesrecno jezero.
Dajte bre nekome da preuzme pa da odradi kako treba.
Ispod nosa nam je termalna voda, jezero, a mi moramo da idemo morahalom, balaton, pacir, itd.
Prozivka Odgovori
Kakvo je rukovodstvo u Vodovodu, čudi me i kako uopšte i radi prečistač!
Vojislav Odgovori
Ne treba nama Jene da govori da je jezero prljavo, nismo sa Marsa pali. A tek on bolje da cuti, jer za njegovo vreme nije nista bolje bilo.
Javna je tajna da je jezero sve prljavije of kad su se izbeglice naselile u vikend naselju i oko jezera, i pocele da mokre u njega cesto. Jene je samo na aparatima, zato sto se u poslednje vreme ulozilo vise u Palic nego ikada!
Toni Montana Odgovori
Da li se ovaj Pokret bas u sve razume? Aki su im clanovi mikrobiolozi isto strucni koliko i clanovi za tumacenje raspodele budz.sredstava u sportu,onda mi je jasno zasto ovako amatersko saopstenje.
Duki DIESEL Odgovori
Svi znamo da se palicko jezero nije cistilo iz razloga, sto bi nasim komsijama opao turizam!
Dosta je bilo Odgovori
Navali narode, opet će biti "pljuvačina" po Maglaiu. Pretpostavljam da su to sve "njegovi obožavaoci" koje je otpustio kao VIŠAK ZAPOSLENIH i sadašnji nosioci vlasti kojima nije izašao u susret da zaposle svoje kadrove.
Čini mi se da je Maglai bio prvi koji je HTEO da prekine sa PARTIJSKIM PARAZITSKIM ZAPOŠLJAVANJEM u Subotici ( primer Almaši - koji je bio ZAMENIK ZAMENIKA ).
Zato sada Maglai ima toliki broj "OBOŽAVAOCA".
Ovo je zemlja Srbija gde se " O POŠTENJU RAZMIŠLJA SA NOSTALGIJOM ".
Petar
Maglai posten?!? I onda je mrmot zavio cokoladu u foliju.
Flavio
Maglai odiše poštenjem, uliva poverenje... Kako da ne!
psiholoskinja Odgovori
"Preduslov razvoja turizma na Paliću, kao i bilo kakve ozbiljnije investicije, jeste znatno poboljšanje kvaliteta vode u jezeru – toga smo valjda svi svesni."- AHAAAAAA ZNACI U TOM GRMU LEZI ZEKA Maglai.... nemoj da ti je krivo sto se Palic gradi i pocinje da poprima ozbiljne okvire jednog turistickog centra i BEZ te ciste vode o kojoj ti imas najmanje pravo da govoris.
cista-voda
Mucni glavom, ljudi dolaze na Palic zbog jezera a ti propovedas kako nije bitan smrad lokalne mocvare.
Željko
Vi izgleda da ne znate da je Palic nekada izgledao kao mnogo ozbiljnije turisticko mesto i to sa cistom vodom (mozda bas zbog toga), pa cak i bez nove staze oko jezera.
litar i po
Turizam pored kanalizacije, stvarno lupetaš bezveze.
Petar Odgovori
Ako moze, neka Maglai kaze koliko je novca ulozeno u Palic (bilo sta na Palicu) poslednjih 20 godina. Ako sme, pa da uporedimo sa ovim “stetocinskim” naprednjacima.
!%/ Odgovori
..poenta je , da "maznu lovu", sve ostalo je nebitno za njih (politicare, zato su odabrali ovaj "posao"..).. samo tamo maznjavaju gde ima, ili min. da se dobro omaste..
Šuger Odgovori
Jencika se razume u kvalitet vode ko Marta u [*...*] ! Čovek je zatrovan mržnjom što mu se i po faci vidi
eskobar Odgovori
Bara, mocvara...nece niko na Palic jer je leglo zaraze!
Istina Odgovori
Istina je da Maglai zapravo ne zeli da Palic bude prepoznat kao turistička desetinacija i sve sto je radio je bilo na stetu jezera a na vodenicu susednog Morahaloma. No izgleda da je postao svestan da ce se na Palicu nesto krupno desava ti cim je odjednom počeo da se interesuje za nivo fosfata.
Pajo
Dobro kazes meni je priznao da je deo kupalista njegovo kao i udeo u MOLu i OMVu! I Isto tako da poseduje i nekretnine koje su inace u vlasnistvu nekih naslednika ubijenih odbeglih likova iz nekog klana u Beogradu! I da je on svake nedelje bar jedanred u Beogradu !
Vera Vang Odgovori
Ovaj projekat je bio aktuelan i za vreme Maglaijevog mandata, a nista nije bilo uradjeno. Odakle ideja da sad kritikuje? Sa druge strane palic ne bazira svoju turisticku ponudu iskljucivo na jezeru, vec zivi i kroz prirodu, kulturu, istoriju i mnogo sjajnih dogadjaja koji ga cine atraktivnim. Cista voda, jednog dana ce biti samo kruna na sve ono sto je odradjeno na Palicu.
Alen Odgovori
Zar Palic nije precistio onaj Nemac koji trosi milione evra a nigde nikakvih rezultata? Dobili smo navac da ocistimo jezeru ali smo novac dali coveku koji zeli da doceka penziju cisteci Palic i taj posao ostavi svojim unucima da nastave u njegovom stilu. Najsmesnije mi je kada neko kaze da Palic BANJA! Po cemu, gde, kako... nije mi jasno?!
Aco Odgovori
Čoveku smeta bilo kakav boljitak posle njega. Istina je da problema ima dosta ali se rešavaju jedan po jedan. Tako će i čišćenje samog jezera doći na red. Pravo je pitanje šta je on u svoje vreme uradio po pitanju Palića? A da svi znamo ništa.
Овца за шишање Odgovori
"PGS: Kvalitet vode Palićkog jezera danas je lošiji nego 2010. godine"
А, шта је данас боље него 2010. када је било недовољно добро?! НИШТА!
pitbull Odgovori
Budale jedne sve do zadnjeg! Zar ne svatate da jezero mora da se ispusti kao i 70. -ih!
Suboticanin Odgovori
Sve dok se rukovotstvo na precistacu ne promeni I ne pocne preradjivati voda i, vista ispustati u jezero bice tako,idite na precistac I traziti seficu Biljanu Isic pa neka vas provede malo da vi vidite sta je to,ona nema pojma tamo ou zivotu,a ne o preradi vode nije ni cudo sto je jezero takvo
Franjo Odgovori
Ako bude vodio sanaciju jezera gospon miscel. Od jezera nece bizi nista ovo je sada septicka jama a gospoda su rekli da za 3godine ce se moci kupat!!!! Ovo sto se sada radi bacsnje para u bunar ! Ako se jezero ne izmulji i otpadne vode se ne rese da ta voda ne ulazi u jezero vise kupanja nece biti u jezeru!! A zato bitrebalo neko da odgovara a ne samo bilo pa proslo!!!
juriga Odgovori
Ni kurta a ni murta nista nece unaprediti Palic.Mislim da ovog sto sada rukovodi gradom interesuje samo da namakne lovu kroz neku proviziju.[*...*]
Član8245 Odgovori
Moji su se kupali letos u jezeru i ništa im nije bilo.
avet
Kad sam bio mali, i mene je tata iz sale bacao iznad septicke jame, nazalost, otvorene i u jednom trenutku me je slucajno ispustio iz ruku i ja sam pao u septicku jamu.
A kao sto vidis, i dan danas sam jos uvek ziv.
To jos uvek ne znaci da se trebamo kupati u jezeru, ako je neko to radio i ostao ziv.
Alen
Pa ni kada padne nuklearna bomba ako te ne sprzi nece ti faliti nista. Barem ne narednih par dana, meseci ili godina. A mozda nesto budelo falilo tvom potomstvu. To sto ti momentalno nije nista ne znaci da nece biti nists
kojot Odgovori
Magloviti i njegova bratija 30godina unistavaju sve oko sebe. Sad on treba da nam govori o kvalitetu vode u jezeru.
kojot Odgovori
Dunav u delu oko glavnog nam grada nije nimalo cistiji od naseg jezera pa se ipak milion ljudi okupa u njemu u toku letnjih dana.
TT Odgovori
Suboticanin
Biljana Isić nije šefica na prečistaču već G.G.
Ko si ti da ocenjuješ necije znanje,reci nam sta si postruci, da nisi možda biolog
Nedim Odgovori
Teško da će neko da dođe baš na Palić da se kupa.Prethodno mora da prođe kroz prljavu Suboticu.Jako je grad prljav naročito ulice Kumičićeva,Matije Gubca,pazite te ulice su blizu centra grada,pune raznih odpadaka,papira prašinčine.Ne znam u kom je % bolest astma u našem gardu prisutna.Pitam ljude koji rade uJKP Čistoća i zelenilo" kakva vam je plata-dobijam odgovor oko22000 dinara.Slabo i jadno pa i nemaju motiv da rade.Neka se i predsednik Laban malo peške prošeta po gradu ako ga higjena uopšte i zanima.Manje tih društvenih ručkova i prezentacija a više "Prepoznavanje želje za čistom Suboticom" pa valjda ćemo biti zadovoljniji.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.