• Pregleda: 4717

Havarija na prečistaču, jezero pati

Prilikom usvajanja budžeta ova stavka nije ni pominjana, te su samo pažljivi čitaoci budžeta za 2018. godinu, kod rada JKP „Vodovod i kanalizacija” uočili rečenicu „zbog dve havarije u 2017. godini na uređaju za prečišćavanje otpadnih voda”, kao i da će u oblasti komunalnih delatnosti grad omogućiti kupovinu opreme potrebne da se izbegnu havarije. U budžetu je za ove namene izdvojeno 25 miliona dinara.
Havarija na prečistaču, jezero pati

Spoj reči havarija i prečistač kod Subotičana je odmah znak za uznemirenje jer je jasno da će tu žrtva biti i inače ekološki osetljivo Palićko jezero. Ono je to pokazalo poslednjih meseci povremenom ružnom penom u četvrtom, turističkom sektoru. Ovo, naravno, nije izmaklo oku stručne javnosti te je o stanju vode u Palićkom jezeru krajem prošle godine održan i sastanak u Gradskoj kući na kojem su bili prisutni predstavnici sektora za zaštitu životne sredine u lokalnoj samoupravi, JKP „Vodovod i kanalizacija”, Zavoda za javno zdravlje, kao i zaduženi za sprovođenje projekta nemačke razvojne banke koja donira 6,5 miliona evra za očuvanje ekološke ravnoteže jezera.

Informacije o tom skupu nisu izašle u javnost, kao ni podaci o analizi vode koji su pokazali da je prošlog novembra stanje vode u jezeru bilo daleko lošije nego mnogo godina ranije.

Na ovu situaciju sada je skrenuo pažnju Pokret za građansku Suboticu saopštenjem u kojem se navodi da je ugrožen rad gradskog prečistača jer u budžetu za prošlu godinu ni za 2016. nije obezbeđeno dovoljno novca za njen normalan rad.

Podaci Zavoda za javno zdravlje potvrđuju loše stanje vode, i to naročito novembra prošle godine, a od decembra jezero je počelo polako da se oporavlja.

- U teoriji postoji ekološki termin o tempiranoj bombi, kada se neki eko-sistem neprestano prilagođava lošim uslovima, i ta degradacija života ide do trenutka dok sistem ne iscrpi sve mogućnosti. Mi stalno upozoravamo da će se to Paliću desiti, a ova situacija posledica je nekoliko različitih uticaja, gde se na dugogodišnje zagađivanje jezera iz okolnih septičkih jama, sada nadovezao i loš vremenski uticaj - kaže Vjekoslav Kezić, šef laboratorije za ispitivanje vode i vazduha.

Analize Zavoda za javno zdravlje pokazuju da je prečistač čitave godine uspevao da ukloni fosfat iz otpadnih voda i da ga zadrži na nivou jedan ili ispod jedan miligram po litru, a da je prečistač dobro radio i uklanjao i do 70 odsto azota, ali da su povremeno količine azota koje su izlazile sa prečistače bile nešto više od zakonom definisanih maksimalnih vrednosti.

Mišel Roman, stručnjak GIZ-a koji radi na projektu uspostavljanja biološke stabilnosti jezera, kaže da za sada nema još jednoznačnog objašnjenja šta je dovelo do lošeg stanja u jezeru.

Petar Pižurica, tehnički direktor u JKP „Vodovod i kanalizacija” navodi da su se prošle godine zaista dogodile dve havarije na prečistaču, od januara do marta, i od sredine avgusta do septembra, ali da je reč o istom tehničkom problemu kada je došlo do prestanka rada peskolova. Otklanjanje tog kvara traje i do mesec dana, ali kaže, za to vreme pesak nije puštan direktno u Palić već je otklanjan kroz prethodne taložnike.

- Mi sada radimo na nadogradnji dela koji će moći da izdrži rad u agresivnoj sredini kao što su otpadne vode. U planu nam je da za 75 miliona dinara, što je investicija za ovu i narednu godinu, kupimo još jedan peskolov, zatim perač peska čime ćemo znatno unaprediti tehnologiju, a nakon devet godina rada moramo i da zamenimo pumpe kojima je istekao radni vek i nije više isplativo njihovo održavanje - objašnjava Pižurica.

Tehnički direktor „Vodovoda i kanalizacije” ipak ne smatra da je havarija na peskolovu mogla da dovede do pogoršanja stanja jezerske vode, već su se, osim ranije nagomilanih nepovoljnih uticaja, stekli još neki. Jedan od najvećih je i činjenica da je iza nas sušna godina te da je umesto kao ranijih godina u jezero kroz prečistač „ubačeno” i do 13 miliona kubnih litara čiste vode, prošle godine je kroz kanalizaciju sa kišnicom prošlog tek oko osam miliona kubnih litara. To nije bilo dovoljno da se ovo plitko i mirno jezero „ispira” svežom vodom.

Izvor: Politika Online

povezane teme

19
gordana Odgovori
Molim sve odgovorne i nadležne da stave svoje lične i partijske interese u drugi plan i počnu da rade svoj posao za koji su plaćeni.Jezero Palić nisu stvorili ni SNS ni žuti ni SVM .ONO NIJE DNEVNO POLITIČKA TEMA ZA SKUPLJANJE JEFINIH POENA.Molim vas da ga sačuvate za našu decu kao što su generacije pre to učinile za vas.
AlwaysUltra
Vi stvarno mislite da će oni uvažiti vašu molitvu ?
Niste ni zaslužila bolje jezero od ovoga !!
Suboticanin
Sada ce petar pizurica I gelert opet da se ograde kao prosli put pa da opet zidaju kucu,tamo ne vredi ulagati kada pola stvari nije u funkciji I ne radi idite sami pa se uverite
Realan
Ne može se u sistemu u kom NEMA odgovornosti očekivati da stvari FUNKIONIŠU.
AlwaysUltra Odgovori
Havarija je u našem društvu , našim glavama , našem narodu. Propast oko nas je samo materijalni odraz te havarije. Nema tu spasa , a taj novac će , a gde drugo , završiti u džepovima dotičnih ''spasitelja''.
Ne znam šta bi se drugo dodavalo ??
CentarSu Odgovori
Kako to da odjednom isplivavaju svi ovi problemi? Zasto su to politicari, godinama unazad krili od nas? Sram da vas bude! Oni Zeleni su izgleda ludi sto nam prezentuju istinu. Subotica je grad svih gradjana.Ostavite se Beograda, bavimo se nasim gradjanima
Suboticanin Odgovori
To da nije obezbedjeno dovoljno novca lazu!! A za peskolov sto se je pokvario dva puta su krivi samo oni I niko vise,jer da su obilazili redovno I pratili desavanja i stanje na peskolovu primetili bi na vreme kvar!! A drugo kada kisa pada u gradu otvore se taloznici i voda direktno sto se sliva iz grada se pomesa sa kanalizacijom I to se sve isputi u jezero,ovaj Petar,Biljana Isic I Gelert te price mogu prodavati drugima,a nama koji dolazimo svaki mesec tamo samo cute I nista ne govore jer se sve vidi samo od sebe
Milko Odgovori
Majko mila, koliko para je uliveno u to "cudo" i jos uvek ni traga od jezera.
Milioni i milioni ukradeni pred ocima gradjana.
posmtarac Odgovori
Bravo GORDANA
običan komšija
Postoji čitav niz krivičnih dela za koje u ovom slučaju postoje izvršioci.

Ili neko opet ne želi ili ne sme da se meša u svoj posao za koji prima platu.

Predlažem neka počnu od sredine, one najbezbolnije, i da saslušaju holanđane koji su onomad isporučili opremu i nadzirali njenu ugradnju, dok im živci nisu popustili pa su otišli.
ja Odgovori
BIce i gore. Prakticno srednjoskolac je bio tehnicki direktor, a postao je i generalni direktor sa srednjoskolskom diplomom. Vise puta je pokusavao da je ozakoni, odbijen je i na kraju je vodovod platio da dobije diplomu dipl.tehnolog.Tehnicki direktor kupio diplomu u bosni i sad je dipl.ing.masinstva, a bio je elektro ing. sa visom skolom...., ostali direktori (ima ih 5) isto pokupovali diplome...., ti ljudi vode vodovod i nemojte se cuditi zasto se ovo dogadja, kazem bice mnogo gore !
borzos
Pa ako je ovo istina treba svi da daju ostavke,od gradonacelnika pa na dole redom.Bruka i sramota ako je to tacno.Sta radi policija i ostale inspekcije!?
ja
Naravno da je istina, to zna svaki radnik vodovoda....,pozivam novinare da provere ovu tvrdnju, da vidimo kakve diplome imaju, kada su ih dobili i koja ustanova im je tu diplomu dala !
Mi gradjani imamo na to pravo, mi ih placamo i hocemo da vidimo zasto se ovo tolerise....
paja Odgovori
Ma samo izmišljate da bi maznuli lovu na projektima, briga vas za jezero Palić!
juriga Odgovori
Nesposobna vlast koja gleda samo da sto vise pokrade novca od gradjana i stranih donatora.Tako je i sa Palicom i sa Suboticom.Dragi gradjani pamet u glavu kod sledecih izbora i paziti za koga glasati.
jako Odgovori
jos jedan dokaz da sva JP i JKP treba privatizovati ili ukinuti
Kico Odgovori
Pa to sve sami strucnjaci, iz kojekakvih zemalja iz oruzenja, i nikom nista, gradjani platili pecistiac, on puko za neko vreme i opet nista...
UF Odgovori
JA
Da li si sad srecan rekao si im ,mozda ce njih i da smene,doci ce novi ali tebe kada radnici uhvate kojima si svata obecavao odose muda
jozo bubnjar Odgovori
Kubnih litara?! Koja je to jedinica mere?! Ili je kubika ili je litara, strasno... hahaha
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.