Komentara: 34
Pregleda: 7377

PGS: Finansiranje sportskih klubova po političkoj podobnosti / Simović: Sve je rađeno po pravilniku

02.02.2018. u 15:07h > 21:21
Izvor: Subotica.com
Saopštenje Pokreta građanske Subotice povodom raspodele budžeta za sportske kolektive i organizacije, kao i odgovor gradskog sekretarijata za sport na isto, prenosimo u celosti.
PGS: Finansiranje sportskih klubova po političkoj podobnosti / Simović: Sve je rađeno po pravilniku

Na 79. sednici Gradskog veća, koja je održana u ponedeljak, 29. januara 2018. godine, doneta su pojedinačna rešenja o odobravanju, odnosno odbijanju sufinansiranja sportskih klubova sa teritorije grada Subotica.

Posmatrajući listu klubova i sportskih organizacija kojima su odobreni programi i listu klubova kojima nisu odobreni programi, može se zaključiti, sa gorkim ukusom u ustima, da je sufinansiranje sportskih klubova sa teritorije Subotice omeđeno političkom podelom na podobne i nepodobne klubove i sportske organizacije. Podobnima sledi novac, a nepodobnima – ništa.

Kriterijumi sufinansiranja, na osnovu kojih je Komisija za kategorizaciju sportskih organizacija rangirala sportske kolektive u Subotici, predstavljaju samo dimnu zavesu za samovolju u sufinansiranju klubova i sportskih organizacija u Subotici.

Postavljanje prećutnog kriterijuma na podobne i nepodobne klubove i sportske organizacije je nehumano i duboko uvredljivo za sve sportske radnike i apsolutno neprihvatljivo za naš grad.

Iz gradskog budžeta, koji pune svi građani Subotice, najveće izdvajanje, u konkurenciji klubova, imaće muški fudbalski klub SPARTAK, koji dobija pet miliona dinara. Opšte je poznata činjenica da je fudbalski klub SPARTAK „privatni klub“ koji ostvaruje značajne prihode od transfera igraca i od sponzora.

Fudbalski klub BAČKA 1901 Subotica dobija devetsto hiljada dinara. Poznato je da su u ovom klubu u zadnje vreme ceste promene rukovodstva, a kao razlog se navode značajni konstantni prihodi kluba.

Spisak onih koji su odbijeni za sufinansiranje je podugačak. Među odbijenima je i karate klub ENPI Subotica. Postavljamo pitanje ZAŠTO? Ovaj klub je u zadnjem periodu jedan od najtrofejnijih klubova u Subotici.

Klubovima kojima nije odobren program je i mačevalački klub SPARTAK Subotica, kao i konjički klub FAVORY, klubovi koji nose duh i tradiciju našega grada i na koji su Subotičani izuzetno ponosni.

Pokret gradjanske Subotice – PGS, smatra da je neprihvatljiv ovakav način sufinansiranja klubova i sportskih organizacija, da odražava nepravednost i nehumanost i stvara nejednakost medju gradjanima koji se bave sportom.

Zahtevamo da se odluka komisije za ocenu godišnjih i posebnih programa u oblasti sporta Grada Subotice još jedanput preispita i da se izvrši pravično, fer i pošteno sufinansiranje klubova i sportskih organizacija.

// kraj saopštenja Pokreta građanske Subotice

Reakcija gradskog sekretarijata za omladinu i sport

PGS: Finansiranje sportskih klubova po političkoj podobnosti / Simović: Sve je rađeno po pravilniku

Na saopštenje iznad reagovao je Nemanja Simović, član Gradskog veća zadužen za sport i omladinu, a njegovo saopštenje takođe prenosimo u celosti:

S obzirom na očigledano nepoznavanje materije kojom se u saopštenju bavi Pokret građanske Subotice izneću par činjenica vezane za nelogičnosti iz saopštenja. Pre svega neophodno je znati da su sredstva sportskim klubovima dodeljena po pravilniku koji je urađen po modelu koji je dalo Ministarstvo omladine i sporta a koji je usaglašen sa zakonom o sportu. Na osnovu pravilnika urađena je kategorizacija klubova a zatim i bodovanje na osnovu predate dokumentacije za sufinansiranje godišnjih programa.

Pošto je u saopštenju navedeno i par primera želim i konkretno da dam odgovore. Što se tiče mačevalačkog kluba važno je znati da oni nisu ni predali dokumentaciju u konkursom predviđenom roku uprkos stalnim pozivima i sugestijama službenika Sportskog saveza Subotice da to učine. Dokumentaciju su predali 3 meseca nakon predviđenog roka. Takođe mačevalački klub “Spartak“ nije još uvek opravdao sredstva koja su dobili prethodne godine a zakon strogo definiše da klubovi koji nisu opravdali sredstva ne mogu dobiti ista prilikom raspodele u narednoj godini.

Što se tiče fudbalskog kluba „Spartak“ želim kao važno da istaknem da u mlađim kategorijama ovog kluba vredno trenira 230 dečaka uzrasta od 6-18 godina. Sa njima radi 15 trenera i oni su učesnici svih zvaničnih takmičenja u oranizaciji Fudbalskog saveza Srbije. Među njima ima i 6 reprezentativaca a klub je prošle godine po prvi put organizovao turnir pod nazivom „Trofej Subotice“ koji je trajao tri dana uz učešeće 72 ekipe odnosno 900 učesnika.

Kada je u pitanju fudbalski klub „Bačka“ sramota je da se s jedne strane dičimo činjenicom da u našem gradu imamo najstariji fudbalski klub u zemlji, a da prilikom raspodele sredstava ignorišemo njegovo postojanje. I ovaj klub bogate tradicije ima svoje mlađe kategorije .

Karate klub „Enpi“ nije član Karate saveza Srbije koji je jedini priznat od strane ministarstva omladine i sporta i Olimpiјskog komiteta Srbije. Zakon o sportu nedozvoljava finansiranje klubova čiji granski savez nije prepoznat od strane ministarstva.

Konjički klub „Favory“ jeste klub koji nosi duh i tradiciju našeg grada i upravo iz tog razloga Pokrajinski sekretarijat za omladinu i sport uz sugestiju grada Subotice pomaže u finansiranju izgradnje novog manježa za čiju izgradnju i grad Subotica ove godine po prvi put izdvaja značajna sredstva.

Da bi se nešto smatralo ne prihvatljivim neophodno je poznavati sve činjenice pre nego što se neko pozove na nepravednost i nehumanost. I iz tog razloga želim da sugerišem da se oblast sporta ne koristi u dnevno političke svrhe.

// kraj saopštenja Nemanje Simovića

 

Milorad Ćopić, KK Enpi - Reakcija na saopštenja

PGS: Finansiranje sportskih klubova po političkoj podobnosti / Simović: Sve je rađeno po pravilniku

Nakon pominjanja KK "Enpi" u oba saopštenja, u ime kluba kojim predsedava, saopštenjem javnosti se obratio i Milorad Ćopić, a kao i prethodna dva i ovo prenosimo u celosti.

Karate klub “Enpi” je godinama najuspešniji klub u Srbiji, bez obzira o kojoj je karate federaciji reč. U proteklih 20 godina u Suboticu smo doveli preko 40.000 turista organizujući velike karate događaje kao što su “Super Enpi kup”, razni karate seminari i ostale karate manifestacije a samo u zadnje 3 godine organizovali smo u Subotici Prvenstvo Sveta (2015. godine) u okviru Svetske Šotokan karate do organizacije Ujedinjenih nacija sa preko 2000 učesnika i Prvenstvo Evrope u okviru iste organizacije (2017) sa preko 1500 učesnika. Predsednik organizacionog odbora 2015. godine bio je sadašnji gradonačelnik Subotice, Bogdan Laban, a prošle godine član organizacionog odbora je bio i sam gospodin Nemanja Simović.

Zamolio bi gospodina Simovića, ako ima hrabrosti, da objasni po kom osnovu je karate klub “Enpi” do sada dobijao sredstva od Grada, s obzirom da ni tada nije bio u “Karate savezu Srbije” i da ne bude licemeran, već da javno kaže razlog zbog kojeg su ove godine uskraćena sredstva Karate klubu “Enpi”.

Zbog čega Super Enpi koji se održava ove godine 25.03.2018., devetnaesti put za redom, nije više od interesa za grad, kada je sve ove godine bio. Zašto je sada faktura za jedan dan 124.200,00 dinara sa rokom plaćanja – 1 dan. Takođe, zašto je karate klub “Enpi” morao napustiti prostor u zgradi Jadrana u kome se nalazio već 15 godina i u kome su stasavale generacije šampiona koje su se vraćale sa svetskih i evropskih prvenstava, iz svih zemalja sveta (Rusija, SAD, Engleska, Italja, Nemačka....) sa najsjajnijm odličjima.

Zamolio bih gospodina Simovića da konkretno i iskreno odgovori na ova pitanja, ako ima hrabrosti !!!

I zahvaljujem se gospodinu Maglai, što je jedini javno ukazao na nepravilnosti i manipulacije u subotičkom sportu.

Uz saopštenje i prilog:

Bilten – Evropsko prvenstvo u Subotici 2017

// Kraj saopštenja Milorada Ćopića

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 1 mesec
Komentara: 34
Pregleda: 7377

Povezana vest

Povezane teme

karate klub enpi

nemanja simović

milorad ćopić

pokret za građansku suboticu

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.