• Pregleda: 3665

Peter Blau: pozorište, asfaltiranje i zimske službe

Na starom delu Pozorišta predstoji izlivanje betonske ploče, program puteva se privodi kraju, a snežne padavine biće spremno dočekane i u prigradskim naseljima, najavljuje direktor Direkcije za izgradnju Peter Blau
Peter Blau: pozorište, asfaltiranje i zimske službe

Ubrzana gradnja Pozorišta

Pred kraj godine, sudbina pozorišne zgrade, bar što se tiče starog dela, ubrzano se rešava, i ono što je najvažnije jeste da će, uprkos poodmaklom jesenjem periodu i na pragu zime, ovaj objekat biti pokriven najpre betonskom pločom, a zatim dobiti i krovnu konstrukciju.

— Trenutno su u toku pripreme za izlivanje ploče iznad Balske dvorane, što može da se radi i na ovim temperaturama. U toku je narudžba materijala i građe za krovnu konstrukciju koja će se nakon toga postavljati. Čim se steknu vremenski uslovi pristupiće se i zatvaranju objekta i unutrašnjim radovima. Za sada je malterisanje, koje je bilo predviđeno da uskoro počne, odloženo do povoljnijih temperaturnih prilika, jer je za to potrebna stabilna temperatura iznad 5 stepeni Celzijusovih. Bez obzira na odlaganje, ono će se vremenski uklopiti u planirani završetak četvrte faze na Pozorištu. Uskoro ćemo početi da radimo na tenderu za petu fazu, koja predstavlja konačan završetak zaštićenog dela objekta, i on će biti raspisan početkom naredne godine. Što se tiče sredstava, Fond za kapitalna ulaganja Vojvodine je za 2015. godinu predvideo 180 miliona dinara za nastavak izgradnje Pozorišta, a lokalna samouprava radi na iznalaženju i drugih izvora finansiranja, kako iz gradskog budžeta tako i iz republičkog Ministarstva kulture. Verujemo da će naredne godine uz završetak starog, moći da počnu radovi i na novom delu Pozorišta, kaže Peter Blau, direktor Direkcije za izgradnju grada.

Asfalt za 12 ulica

Ove godine najveći deo radova na rekonstrukciji i izgradnji putne mreže finansirao se isključivo iz gradskog budžeta. Za to je utrošeno oko 60 miliona dinara i asfalt je dobilo 12 ulica.

— Od radova koji su u toku, Ulica grožđa u Mesnoj zajednici „Peščara“ gradi se sufinansiranjem, pola grad a pola Ministarstvo saobraćaja, kao što je bio slučaj i sa Teslinom ulicom nešto ranije. U Bajmoku, rekonstruiše se, takođe sufinansiranjem, ulica Rade Končara a sredstva od oko 50 miliona dinara obezbedila je „Ravnica“, Radna jedinica „Matijevića“. U budžetu za naredu godinu, čiji je nacrt već pripremljen, nastojimo da predvidimo daleko više sredstava i veći obim radova na saobraćajnoj infrastrukturi za 2015. godinu, i mada su izgledi da ćemo taj iznos u toku usaglašavanja sa budžetom na nivou grada ipak morati nešto da smanjimo, izvesno je da ćemo više moći da uradimo nego ove godine. Značajno je da smo predvideli i posao oko skidanja bankina, jer je to važno da se spreči izmrzavanje i prekomerno oštećivanje puteva, a važno je takođe da će se u programu naći i trotoari kao i rekonstrukcija biciklističkih staza, koje su u dužem periodu bile prilično zanemarene, kaže Peter Blau.

Zimska služba smanjuje troškove

Meteorolozi sneg predviđaju sredinom decembra, a bez obzira koliko belog pokrivača napada, zimske službe imaće čime da se sa njim izbore.

— Kao i svake godine, sa Javnim komunalnim preduzećem „Čistoća i zelenilo“ potpisali smo ugovor do kraja budžetske godine, do 31. decembra, a posle praznika ugovoriće se i nastavak do 15. marta. Od prošle godine ostalo je agregata i soli za dve kompletne akcije, i rebalansom budžeta dodeljena su sredstva od četiri miliona dinara za nabavku dodatnih količina. Mehanizacija je već spremna u depou „Čistoće“ i može da se angažuje u slučaju potrebe. Ove zimske sezone novina je to da se sistemski rešava čišćenje puteva u prigradskim naseljima, onima koji nisu ni u programu „Puteva Srbije“ a ni u gradskom programu. Naime, sve mesne zajednice će dobiti gorivo za traktore, na osnovu potreba koje su iskazale, a u nekima će biti obezbeđene i ralice za sneg koje će se moći priključiti za traktore. Čišćenje će organizovati mesne zajednice po programu koji same odrede. U samom gradu neće biti izmena u odnosu na prošlogodišnji program, dakle, oko 110 kilometara glavnih puteva će se održavati i oko 200 kilometara sporednih, trotoara i javnih površina. Ukupni troškovi zimske službe iznosiće oko 32 do 33 miliona dinara, što je daleko manje nego prethodnih godina. Predviđeno je dvanaest akcija, ukoliko zima bude prosečna, ali u slučaju jačeg nevremena biće ih više, kaže Peter Blau.

Izvor: Subotičke novine

povezane teme

9
ffilozoff Odgovori
Ala se ovi ponavljaju!! Daj recite nesto konkretno,sta ste uradili,ZAVRSILI!!! Smenu direktora direkcije pod HITNO jer citavo leto nisu nista radili,a od novembra 1013. OBECAVAJU i lazu!! To ARGUMENTOVANO kazem,jer se nista NE radi!!! Nesposobni,neorganizovani-DNO-DNA!!!!!
Melhiko Odgovori
Šta znači skidanje bankina i da li ste vi normalni!?!? Subotica nije selo!
Subotica nije Bajmok ili Kelebija...

Subotica zaslužuje bolje...
Always Ultra Odgovori
Ovaj 20 godina prica o rekonstrukciji bicikli staza. Kakvi smo - biracemo ga da nam jos 20 godina prica !
eustahije Odgovori
Koliko ja shvatam,jedine pare što vi imate je 180 miliona koje ste dobili od ŽUTIH LOPOVA?????pa ajde pošteni moji SVM;SNS i slični predvođeni Encikom i nindžom iz Prijedora donesite koju kintu u Suboticu!!!!Kako vas nije sramota javiti se uopšte!Pre 7-8 godina asfaltirali ste pogrešnu ulicu u Ljutovu,sad nasipate pogrešne ulice na Makovoj!Pa koga vi za****vate!!!!
zlatko Odgovori
samo gospodo nemojte da bude kao u februaru spremni ali na lopovluk
dot Odgovori
Sve strucnjak do strucnjaka .................strasno ..........nevidjena resenja zahvataju i Suboticu.........to je izgleda da budemo u trendu (skidanje bankina ,betonaza-postavljanje krova u decembru-januaru)
Maša Odgovori
Novi termin u građevinarstvu "skidanje bankina"!!!
fungicid Odgovori
Stvarno, KAKO SE SKIDAJU BANKINE????
Vesko Odgovori
Jedino dobro sto ste uradili, ali samo za pojedince, sto ste im dali otkaze uz dobre otpremnine,
samo da ne pandrljaju o onom sto znaju,o vama i gradonacelniku.Ilija M. vam dobro cuva leđa.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.