Komentara: 17
Pregleda: 5129

Persijski leopard Simba novi stanovnik Zoo vrta

14.05.2021. u 15:23h
Izvor: Subotica.com
Iako je u naš grad stigao pre šest meseci, persijskog leoparda Simbu posetioci Zoološkog vrta na Paliću tek od nedavno mogu da vide kako lenčari u svojoj voalijeri, a želja je da se jednog dana spoji sa saputnicom Lejlom kako bi dobili potomke, koji bi mogli da se vrate u prirodno stanište na Kavkazu.
Persijski leopard Simba novi stanovnik Zoo vrta

Simba je u Zoološki vrt na Paliću stigao iz Rima, gde je i došao na svet pre tri i po godine. Kako odvajanje od porodice nikome ne pada lako, tako je i Simbi bilo potrebno vremena da se privikne na novu sredinu, te je prva dva meseca proveo u pećini, koja je smeštena unutar njegove voalijere. Vremenom je stidljivo počeo da izlazi napolje, u manji spoljašnji prostor koji je odvojen od onog u kojem boravi Lejla, devet godina stara ženka, sa kojom je još uvek u fazi upoznavanja.

- Nikada nije pokazivao agresiju, ali dosta dugo nije želeo da izađe napolje, jer mu je pećina bila dovoljna. Sada se privikava i na spoljašnji deo, ali još uvek ne možemo da ga stavimo da bude sa Lejlom po ceo dan, zbog toga što je nov i što se kao životinja može drugačije ponašati. Zato smo ga dugo i držali u tajnosti, ali su znatiželjni posetioci koji vole da zavire u svaki kutak Zoo vrta mogli da ga opaze - priča nam Jelena Toljagić, koordinatorka obrazovnih i promotivnih aktivnosti u Zoo vrtu na Paliću.

Persijski leopardi su vrlo retka vrsta, koja je, najviše zbog krivolova, svedena na populaciju od svega 1.000 jedinki u prirodi. Zbog toga je Simba kod nas došao preko Evropskog programa uzgoja strogo zaštićenih vrsta, koji ima za cilj da se ugrožene vrste sačuvaju i povećaju populaciju kroz uzgoj u Zoo vrtovima, jer osim što im se na taj način produžava životni vek, omogućava im se i da produže svoju vrstu razmnožavanjem.

- Već imamo jedan takav primer, jer je naš koordinator za persijske leoparde, jedan gospodin iz Lisabona, kazao da je njihov Zoo vrt bio među prvima koji su svoje persijske leoparde, rođene u Zoo vrtu, preneli na Kavkaz i vratili u prirodu - objašnjava Toljagić, dodajući da im je želja da jednog dana Simba i Lejla imaju svoje potomke, zbog čega su im do sada organizovali i nekoliko kontrolisanih druženja. - Zapravo se nadamo da će ona njega prihvatiti, jer je Lejla dosta teritorijalna i to je do sada bilo samo njeno stanište u kojem je bila sama pet godina, a sada bi trebalo da ga odeli sa Simbom. Tako da je ona još malo škrta, ali polako se upoznaju i približavaju jedno drugom.

Lejla

Životni vek persijskih leoparda u prirodi je kratak i obično traje do 12 godina, dok u Zoo vrtovima i rezervatima gde se neko brine o njima, mogu da žive i duplo više, odnosno 24 godina.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 mesec i 1 nedelju
Komentara: 17
Pregleda: 5129
Povezane teme
ZOO vrt Palić zoološki vrt na paliću
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 5 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.