Komentara: 0
Pregleda: 2754

Pčelar iz Višnjevca: Pčelarstvo je "sinonim" za ljubav, a ne za novac!

01.08.2023. u 22:00h
Izvor: Subotica.com
Pčelar iz Višnjevca: Pčelarstvo je "sinonim" za ljubav, a ne za novac!

Pčelar iz Višnjevca Zoran Babić, prvu košnicu kupio je 2013. godine i pčelarstvom je počeo da se bavi iz hobija. Danas, ovaj domaćin i njegova supruga Izabela rade sa 150 košnica, a pčelarstvo je iz hobija preraslo u ogromnu ljubav i pristojan biznis.

- Oduvek mi je bila želja da imam jednu košnicu i da mi pčele oprašuju mini voćnjak koji je nekada postojao u dvorištu. Tako smo supruga i ja pre deset godina odlučili da kupimo tu prvu košnicu, a sve što smo tada znali o pčelama je da lete i da ubadaju - kroz smeh priča Zoran - Ubrzo smo kupili još 15 košnica i učlanili se u Udruženje pelara "Pčela". Pohađali smo njihova predavanja za početnike (mladi pčelar uvek treba da sluša starije!), čitali knjige i toliko nam se dopalo da pčelarimo i dan danas i nemamo nameru da prestanemo.

Pčelar iz Višnjevca: Pčelarstvo je "sinonim" za ljubav, a ne za novac!

OVE GODINE NEĆE BITI BAGREMOVOG MEDA - Nosio sam pčele na uljanu repicu i zadovoljan sam. Što se bagrema tiče, ove godine ga neće biti, jer kod nas u Vojvodini nije mnogo cvetao. Cenim da ćemo u narednim godinama imati med od uljane repice i suncokreta, ali bagremov med ćemo proizvoditi svake pete ili šeste godine, sve ide ka tome - objašnjava sagovornik.

Zoranu i Izabeli, koji imaju oko 30 rojeva, pridružio se i sin sa svojih 50 košnica. A ako se po jutru dan poznaje, prva generacija pčelara u porodici Babić imaće i naslednika, budući da se i unuk rado "druži" sa pčelama.

- Ljubav prema pčelarenju uspeli smo da prenesemo na jednog sina i unuka Filipa. Taj mališan me je dugo molio da mu kupim opremu kako bi mogao da ide sa mnom kod pčela. Ispunio sam mu želju i sada je on dedin ozbiljan pomoćnik - navodi naš sagovornik i objašnjava da je pčelarstvo neizvestan, ali ozbiljan posao, te da se sve vrti oko ovih medonosnih insekata - Sve mora biti podređeno pčelama. Na godišnji odmor odlazimo onda kada nema posla oko košnica. Družimo se sa pčelarima iz Subotice i okoline, ali smo stekli mnoštvo prijatelja i u zemljama u regionu u koje odlazimo na sajmove kako bismo razmenili iskustva i upoznali se sa novinama i aktuelnim trendovima u pčelarstvu.

Pčelar iz Višnjevca: Pčelarstvo je "sinonim" za ljubav, a ne za novac!Porodica Babić godišnje proizvede oko tri tone meda koji prodaju od kuće. Kako kaže glava porodice, iako pčelarstvo nije naročito unosan biznis od ove velike ljubavi nema nameru da odustane.

- "Sinonim" za pčelarstvo je ljubav, a ne novac. Potrebno je dosta novca uložiti prvih nekoliko godina, a tek potom stiže i neka zarada. Pčele mogu doneti dodatne prihode, ali malom broju ljudi je pošlo za rukom da žive isključivo od košnica - zaključuje pčelar iz Višnjevca.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 meseci i 2 nedelje
Komentara: 0
Pregleda: 2754
Povezane teme

med

višnjevac

pčelarstvo

uzgoj pčela

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.