Komentara: 71
Pregleda: 27975

Pauk "jede" i propisno parkirana vozila

12.09.2013. u 10:26h
Izvor: Subotica.com
Kada je horizontalnim oznakama definisan parking prostor koji se naplaćuje - ako ne platite dobićete kaznu, ako se parkirate nepropisno "pauk" ima pravo da odnese vaše vozilo, a da li ste znali da ako se parkirate propisno i ne platite parking, a pri tome imate strane registracione tablice, da su vam jako velike šanse da će vaše vozilo transportovati vozilo depo servisa u Depo centar na Prozivki i da će vas to zadovoljstvo koštati 5.000 dinara? Da, moguće je...
Pauk "jede" i propisno parkirana vozila

Redakciji sajta subotica.com s vremena na vreme javljaju se ogorčeni i razočarani posetioci našeg grada koji su imali neprijatna iskustva sa JKP "Parking" u smislu da su za propisno parkirana vozila, a neplaćen parking (koji se kreće od 20 dinara za plavu zonu po satu, do dnevnih karata za najskuplju koja iznosi 300 dinara) - njihova vozila transportovana u Depo centar na Prozivki, a to zadovoljstvo ih je koštalo 5.000 dinara + ostala nematerijalna "zadovoljstva".

Ukoliko vlasnici vozila pokušaju da plate SMS-om sa inostranog broja sistem neće prihvatiti poruku (specijalan broj), provajder u romingu će naplatiti sms poruku po standardnom cenovniku, ali parking neće biti plaćen, a što je najgore pošiljaoc neće dobiti povratnu informaciju. Plaćanje kartom podrazumeva traženje lokacija gde se one prodaju te razumevanje svega (uslova, prava i obaveze) tamo napisano na srpskom, hrvatskom i mađarskom jeziku.

Ne postoji pravna regulativa kako naplatiti "uslugu" koju pruža JKP "Parking" pa se tako te rupe u Zakonu koriste da bi se nažalost legalno, nekorektno ali legalno, odnosili prema vozilima koja imaju strane registracione tablice, propisno su parkirana, a nisu izvršila plaćanje - računajući pri tome verovatno da će  procenat naplate biti 100%, za naknadu koja je više od 100 puta veća od jednog sata u najskupljoj zoni u gradu.

Kaznenim odredbama Zakona o bezbednosti u saobraćaju nije predviđen prekršaj za neplaćanje usluge parkiranja u tačno određenom periodu, niti je moguće po drugim opštim zakonskim aktima klasifikovati doplatnu kartu kao prekršaj. Doplatna karta predstavlja kaznu, a "Parking" nema pravo da kažnjava. Pravo na naplatu kazne imaju državni organi kojima je zakonom povereno to ovlašćenje, a to nije javno preduzeće.

Na osnovu člana 64 i 130 Poslovnika Skupštine grada Subotice ("Službeni list Opštine Subotica", br. 29/08 i "Službeni list Grada Subotice",br. 55/11), donešena je odluka da JKP "Parking" može sa otvorenih parkirališta ukloniti vozilo korisnika koji koristi parkiralište suprotno članu 18 Odluke ukoliko je registrovano izvan područja Republike Srbije. Za više detalja pogledajte Službeni list grada Subotice 60/2011 (stranica 43, član 22).

U Mađarskoj za isti prekršaj od 15 do 30 evra, ali ne odnose vozilo

U susednoj Mađarskoj postoji više načina plaćanja parkinga od kojih je sigurno najpraktičniji i najekonomičniji onaj da se na namenskom aparatu blizu mesta za parkiranje ubaci određeni iznos u forintama za određeni period parkiranja, za šta se izdaje jedan mali blokčić koji se stavlja unutar vozila u donjem delu vetrobranskog stakla. Ukoliko neko od korisnika parking površine koja se naplaćuje i pored nekoliko ponuđenih načina da se plati naknada za parking ne reguliše ovu uslugu izdaje mu se klasična kazna u iznosu od 15 do 30 evra (u zavisnosti od zone) koju ukoliko ne plati (kao i bilo koji drugi prekršaj) neće mu se (teoretski) dozvoliti ulazak u konkretno Mađarsku.

Rok za žalbu je 8 dana, a rok za razmatranje je 30 dana. U slučaju negativnog odgovora, tj odbacivanja žalbe - kazna se mora platiti u roku od 8 dana.

Pauk "jede" i propisno parkirana vozila

Po ovim tablama, dnevna karta iznosi 899 din, što nije tačno, a i da je tačno kako je platiti?! Ne znaju mnogi Subotičani, a da ne pričamo o ljudima koji dolaze sa strane...

Igra skrivanja

Stres i panika koja proizilazi od saznanja da vozilo koje ste propisno parkirali ne zatičete na tom mestu je nešto što je nemerljivo. Prva pomisao je verovatno da je auto ukraden, a prva reakcija je da se panično poziva policija.

Teoretski policija objašnjava vlasniku vozila gde mu je automobil, zašto ga nema i kako do njega. U praksi to izgleda ovako: U najoptimalnoj situaciji poziva se policija (uz malo sreće "stranac" će birati broj 192 i u mogućnosti je da koristi usluge rominga) drži na vezi vlasnika vozila dok se ne proveri sa depo centrom da li je vozilo kod njih (neretko sa 192 se prebacuje na saobraćajnu policiju pa tek oni na depo servis). Ukoliko je vozilo na depo servisu obaveštava se vlasnik da dođe po njega i plati kaznu u iznosu od 5.000 dinara. Sve ovo pod uslovom da nema jezičke barijere (proces direktne komunikacije) i da vlasnik vozila može da se snađe sa prevozom do lokacije Depo centra na Prozivki. Sledeći problem je plaćanje u dinarima, što srećom može da se završi u samom Depo centru, pod uslovom da strani državljanin ima toliki iznos u srpskoj valuti.

Da napomenemo na sve ovo - JKP "Parking", kao ni Grad Subotica i PU Subotica nigde nisu omogućili, makar u užem centru grada, da stoje makar dodatne table u kojima se može makar delomično usmeriti vlasnik vozila šta mu se desilo sa vozilom i kako da dođe do njega. Očigledno je da je pretpostavka nadležnih iz JKP "Parking" da je dovoljno da table budu na srpskom, hrvatskom i mađarskom jeziku i da će ih svi razumeti. Podrazumeva se verovatno i da svako ko boravi u našoj državi i gradu poznaje dovoljno detaljno naš Zakon o saobraćaju - a činjenica je da ga dovoljno ne poznaju ili ne razumeju ni oni koji treba ga sprovode.

Stres, izgubljeno vreme, nerealno visoka naknada i "negativni poeni" za imidž Srbije - sve to zbog stotinjak dinara. Da li Subotica tako dočekuje svoje goste?

Pauk "jede" i propisno parkirana vozila

Odnošenje propisno parkiranog vozila sa stranim tablicama kod Sarić spomenika (21. maj 2013. - 14:55h)

Depo vozilo, poznatije kao "Pauk" po nameni primarno odnozi / uklanja samo vozila koja ometaju saobraćaj, koji su parkirana na zelenoj površini, preprečila drugi put kao što su ulazi, biciklističke staze, rampe za invalide i tom slično. U većem delu Evrope za neplaćanje parkinga u najgorem slučaju postave se lisice, odnosno kandže na točak, i vozilo se ne može pomeriti dok se ne reguliše kazna, ali nigde niko ga praktično ne otuđuje, jer to vozilo je privatno vlasništvo.

Pravo JKP "Parking" na svu površinu koju koriste u komercijalne svrhe ne bismo komentarisali ovom prilikom, kao ni to gde odlazi sav novac koji se ostvaruje od dnevne, mesečne i godišnje naplate parking prostora, koji se uzgred rečeno i ne održava prikladno. Takođe, ovom prilikom ne bismo komentarisali ni SELEKTIVNO ODNOŠENJE NEPROPISNO parkiranih vozila sa javnih površina u gradu, za šta naravno postoje mnogi foto dokazi i na desetine pištaljki. Sledeća tema koju ćemo uskoro obrađivati je plaćanje doplatne karte - vaša prava i obaveze.

Alternativno rešenje?

JKP "Parking" je osnovan 1998. godine od strane Opštine Subotica. Odluku o javnim parkiralištima je doneo grad Subotica 2005. godine, sa izmenama i dopunama iz 2008. S obzirom da je JKP "Parking" preduzeće čiji je osnivač grad Subotice, u skladu sa tim donosi i određene odluke koje se tiču između ostalog i naplate parkiranja, odnosno komunalne usluge koja je regulisana Zakonom o obligacionim odnosima, a za to i prikuplja naknadu u cilju, pretpostavlja se, razvoja, unapređenja i održavanja parking infrastrukture, verovatno bi mogla da se razmatra i ta mogućnost da s obzirom na blizinu granice sa Mađarskom i određenom broju gostiju (koje navodno dočekujemo raširenih ruku) sa stranim registarskim tablama (tranzitno ili turistički) omogući neko kompromisno rešenje kako se ne bi vršila određena diskriminacija prema istima.

Da li je nekome stalo da se nađe rešenje? pokazaće vreme...

"Lisice" u Novom Sadu spremne, čeka se odluka gradske Skupštine - Parking servis u Novom Sadu od decembra 2009. godine poseduje 80 mehanizama kojima se sprečava odvoženje vozila, a njihova nabavka koštala je 1.800.000 dinara, ali grad Novi Sad još uvek nije doneo odluku da se ovaj mehanizam može koristiti na ulicama glavnog grada AP Vojvodine.

Pauk "jede" i propisno parkirana vozila

Zlu ne trebalo...

Ukoliko vam se nekada desi da se nađete u ovakvoj situaciji pokušajte prvo da kontaktirate Depo centar na 024/555-311 (+38124555311). Ako vam je vozilo tamo, do depo servisa u Izvorskoj najlakše ćete doći ako iz grada krenete Beogradskim putem (prema gradskoj Bolnici).

Pauk "jede" i propisno parkirana vozila

Za veću sliku kliknuti na mapu

Broj opšte policije je 192 (besplatan poziv u romingu), neki smart telefoni i mreže tražiće kucanje prefiksa grada i države pa kucajte +38124192. Broj saobraćajne policije je 024/556-238 (+38124556238).

Cenovnik auto depoa

Intervencija "pauka" sa odnošenjem (ne)propisno parkiranog vozila na "Depo" i čuvanje u trajanju od 24 časa iznosi 5.000 din. Započeta intervencija (slučaj kada je vozilo prikačeno na mehanizam za podizanje, a nije odneto sa lice mesta) iznosi 2.500 din. Ležarina na "Depou" nakon isteka 24 časa, za svaki započeti sat košta 13,40 din.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 10 godina i 6 meseci
Komentara: 71
Pregleda: 27975

Povezane vesti

Povezane teme

jkp parking subotica

parking karta

naplata parkinga

nepropisno parkiranje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.