Komentara: 38
Pregleda: 13056

Pastor: Migranti unose nemir stanovništvu, staviti bezbednost građana na prvo mesto

29.01.2021. u 09:22h
Izvor: Subotica.com
Na jučerašnoj sednici Skupštine Srbije, u danu kada poslanici postavljaju pitanja predsednici Vlade i ministrima, Balint Pastor, poslanik iz redova SVM-a, pokrenuo je dve teme - migrantska kriza i ukidanje obaveznog PCR testa za ulazak sa teritorije Mađarske.
Pastor: Migranti unose nemir stanovništvu, staviti bezbednost građana na prvo mesto

U obraćanju predsednici Vlade, Ani Brnabić, Pastor je postavio pitanje šta država čini da bi garantovala bezbednost stanovnika u slučajevima gde su izražena migrantska kretanja.

On je istakao da je situacija u određenim područjima alarmanta, izdvojivši sela Majdan i Rabe, gde su pretežno domaćinstva sa starijim ukućanima, navodeći da se baš u tim selima najviše pojavljuju ili duže borave migranti, ulaze kako u prazne, tako i u kuće gde ljudi žive, želeći da se sklone sa hladnoće i ugreju, a pritom im uništavaju imovinu. Zbog svega ovoga, građani su preplašeni i uznemireni.

Pastor: Migranti unose nemir stanovništvu, staviti bezbednost građana na prvo mesto- Migrante konstantno dovoze taksisti, policija ih u organizovanim akcijama zaustavlja, ali vrlo brzo se na isti način vraćaju. Slična je situacija na području Kanjiže i Subotice. Država bi trebalo jasno da stavi do znanja i pokaže delima da joj je bezbednost građana na prvom mestu - rekao je Balint Pastor i pozvao premijerku da u dogledno vreme zajedno posete ova mesta, da se i sama uveri kakva je situacija na terenu

Premijerka je odgovorila da su problemi sa migrantima, nažalost, postala stalna tema, još od 2015. godine, kada je krenuo problem sa izraženijim migracijama.

- Svakodnevno se trudimo da iskontrolišemo situaciju, u tome je aktivna pre svega policija, po potrebi i vojska, ali ove dve službe su paralelno poslednjih godinu dana bile vrlo angažovane i u epidemiološkoj krizi i naporima da zaštitimo stanovništvo od korona zaraze - objasnila je Brnabić.

Pastor: Migranti unose nemir stanovništvu, staviti bezbednost građana na prvo mestoPastor se zahvalio policiji, žandarmeriji i vojsci koji su se na terenu bavili problematikom migranata, ali i pozvao državu da oružane snage budu ne samo u potrebi u ovim problematičnim područjima, nego da ostanu dok se ne reši problem.

Po informacijama iz Regionalnog centra granične policije, u toku 2020. godine u ilegalnom prelasku granice sa Mađarskom sprečeno je 930 osoba. Brnabić je istakla da je saradnja sa mađarskim kolegama odlična, ali da je u ovakvoj situaciji teško suzbiti migrantske nasrtaje na državnu granicu.

- Što se tiče bezbednosti naših građana, gradova i opština, gde se i nalaze Prihvatni centri za migrante, MUP reaguje kada im se obrate iz lokalnih samouprava i sami građani, tu je dobra saradnja, ali naložiću MUP-u da, ukoliko je potrebno, istraži svaki slučaj po slučaj, da vidimo da li je potrebno poslati žandarmeriju da bi se građani osećali bezbednije - dodala je premijerka.

Pastor: Migranti unose nemir stanovništvu, staviti bezbednost građana na prvo mestoPastor: Migranti unose nemir stanovništvu, staviti bezbednost građana na prvo mestoMigranti ne bi trebalo slobodno da se kreću van Prihvatnih centara, smatra Pastor, i da to treba da se kontroliše, s čim se složila i premijerka. Završavajući izlaganje na temu migranata, Pastor je apelovao da se povede veća pažnja na zaštitu južne granice Srbije, kako se ova lica ne bi u ovoliko velikom broju grupisala na severu Srbije.

Na pitanje poslanika Pastora da li su se stvorili uslovi da se i za ulazak iz Mađarske ukine obaveza PCR testiranja, kao što je to nedavno učinjeno sa više država iz regiona, premijerka Brnabić je rekla da će se po ovom pitanju konsultovati na narednom zasedanju Kriznog štaba (danas), kada će se evaluirati rizici, a zatim i postupiti u skladu sa situacijom, u najboljem interesu svih.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 2 meseca
Komentara: 38
Pregleda: 13056

Povezana vest

Povezane teme

migranti

migranti u subotici

imigranti

ilegalni migranti

balint pastor

bezbednost građana

prihvatilište za migrante

skupština srbije

migrantska kriza

ana brnabić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.