Komentara: 4
Pregleda: 3350

Pastor: LSV postupio štetno po vojvođanske interese

05.04.2012. u 15:53h
Izvor: RTV Yueco
Pastor: LSV postupio štetno po vojvođanske interese

Narodna skupština je glasovima vladajuće koalicije, uz podršku Liberalno demokratske partije i protivljenje Saveza vojvođanskih Mađara, 26. septembra prošle godine usvojila Zakon o javnoj svojini. SVM je tokom skupštinske rasprave dosledno zahtevao da se železnička i vodna infrastruktura od značaja za razvoj Vojvodine, kao i sva imovina, koja je stvarana sredstvima građana Vojvodine, prenese u svojinu pokrajine. Budući, da su svi naši amandmani odbijeni, glasali smo protiv Zakona o javnoj svojini.

Liga socijaldemokrata Vojvodine je na sveopšte zaprepašćenje podržala zakon. Našli su veoma providnu i mršavu argumentaciju u teatralnom dogovoru između premijera Mirka Cvetkovića i predsednika LSV Nenada Čanka. Vlada je naime prihvatila amandman LSV, koji je predviđao da se, određeni deo imovine u koju je AP Vojvodina ulagala sopstvena sredstva (imovina Vojvođanske akademije nauka i umetnosti, Radio-televizije Vojvodine, Novosadskog sajma, Petrovaradinske tvrđave, Rudnika uglja u Kovinu i DP „Novi Sad-Gas“), prenese na Vojvodinu. Dogovor je predviđao donošenje vladine uredbe o prenosu imovine na Vojvodinu, i to u roku od 180 dana od stupanja na snagu zakona.

Prihvaćeni amandman LSV je po našem ubeđenju bio duboko štetan po vojvođanske interese. Pre svega, mi smo tražili da se po sili zakona o javnoj svojini sva imovina izgrađena sredstvima iz budžeta AP Vojvodine, postane pokrajinska svojina. SVM je smatrao da je utvrđivanje pokrajinske imovine zakonska materija i da svođenje ovog pitanja na nivo vladine uredbe predstavlja poniženje građana Vojvodine. Pored toga, bili smo ubeđeni da će Vlada Republike Srbije i ovom slučaju prekrštiti zakon, tj. neće ispoštovati dato obećanje. Ispostavilo se, da smo nažalost bili u pravu. 3. aprila je istekao zakonski rok za donošenje navedene uredbe.

Nadamo se, da će građani Vojvodine 6. maja jasno izneti svoj stav o nepoštovanju Ustava i zakona, kao i o politici zasnovanoj na obmanama, navodi se na kraju saopštenja predsednika SVM-a Ištvana Pastora.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 3 nedelje
Komentara: 4
Pregleda: 3350
Povezane teme

ištvan pastor

savez vojvođanskih mađara

LSV

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.