Komentara: 13
Pregleda: 5897

Pastor: Kažnjavati i sitnije krađe

15.10.2012. u 22:04h
Izvor: Magyar Szó
Radna grupa za izmene Krivičnog zakona, prema medijskim napisima, predlaže spuštanje imovinskog cenzusa sa 15.000 na 10.000 dinara za koje će kradljivci biti gonjeni, a Balint Pastor, šef poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara, stranke koja je učestalo ukazivala na problem „sitnih krađa“ i neodrživost postojećeg rešenja, kaže da sa predlogom novog mogu biti zadovoljni u zavisnosti od toga kako se pristupa ovom pitanju.
Pastor: Kažnjavati i sitnije krađe

 – Ukoliko se tema tretira tako da, prema predlogu, do 10.000 dinara ni nadalje neće po službenoj dužnosti biti pokretan postupak protiv počinilaca, onda je to za SVM neprihvatljvo jer ne vidimo veliku razliku između „tolerisane“ krađe u vrednosti do 10 hiljada dinara i do 15 hiljada dinara. Ukoliko se, međutim, tema posmatra sa tog stanovišta da je posle dugog vremena konačno uspelo da se to pitanje pomeri sa mrrtve tačke i da smo posle odbijanja proteklih godina stigli dotle da je radna grupa koju je imenovalo Ministarstvo pravde spremna da se suoči i sa ovim pitanjem, onda imamo razloga za optimizam – prokomentarisao je Pastor za „Mađar so“.

Pastor je naveo da je neprirodno da se u zemlji u kojoj je 550 hiljada penzionera prinuđeno da mesečno živi od sume manje od 15 hiljada dinara i u kojoj prema aprilskim podacima nezaposlenost iznosi 26 odsto, da krađa do iznosa od 15.000 dinara bude dozvoljena.

– Inače – kazao je još Pastor povodom novog predloga radne grupe - zasad se radi samo o nacrtu iz radne grupe, dakle imamo još manevarskog prostora. I narednih nedelja ćemo nastaviti razgovore sa ministrom pravde o ovom pitanju.

Stav SVM-a je da bi prihvatljivo rešenje bilo kada bi gornji cenzus bio limitiran eventualno na 5.000 dinara, a da se u slučaju krađa manje vrednosti od toga po službenoj dužnosti pokreću prekršajni postupci. Stav SVM-a je da država i vlasti ne mogu da tolerišu krađu do bilo koje vrednosti – kazao je Pastor i dodao da stvari sa „nultom tolerancijom“ funkcionišu na sličan način i u evropskim zemljama.

Izvor: Magyar Szó
Postavljeno pre 11 godina i 6 meseci
Komentara: 13
Pregleda: 5897
Povezane teme

savez vojvođanskih mađara

pastor balint

sitne krađe

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.