• Pregleda: 5414

Pastor: Kažnjavati i sitnije krađe

Radna grupa za izmene Krivičnog zakona, prema medijskim napisima, predlaže spuštanje imovinskog cenzusa sa 15.000 na 10.000 dinara za koje će kradljivci biti gonjeni, a Balint Pastor, šef poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara, stranke koja je učestalo ukazivala na problem „sitnih krađa“ i neodrživost postojećeg rešenja, kaže da sa predlogom novog mogu biti zadovoljni u zavisnosti od toga kako se pristupa ovom pitanju.
Pastor: Kažnjavati i sitnije krađe

 – Ukoliko se tema tretira tako da, prema predlogu, do 10.000 dinara ni nadalje neće po službenoj dužnosti biti pokretan postupak protiv počinilaca, onda je to za SVM neprihvatljvo jer ne vidimo veliku razliku između „tolerisane“ krađe u vrednosti do 10 hiljada dinara i do 15 hiljada dinara. Ukoliko se, međutim, tema posmatra sa tog stanovišta da je posle dugog vremena konačno uspelo da se to pitanje pomeri sa mrrtve tačke i da smo posle odbijanja proteklih godina stigli dotle da je radna grupa koju je imenovalo Ministarstvo pravde spremna da se suoči i sa ovim pitanjem, onda imamo razloga za optimizam – prokomentarisao je Pastor za „Mađar so“.

Pastor je naveo da je neprirodno da se u zemlji u kojoj je 550 hiljada penzionera prinuđeno da mesečno živi od sume manje od 15 hiljada dinara i u kojoj prema aprilskim podacima nezaposlenost iznosi 26 odsto, da krađa do iznosa od 15.000 dinara bude dozvoljena.

– Inače – kazao je još Pastor povodom novog predloga radne grupe - zasad se radi samo o nacrtu iz radne grupe, dakle imamo još manevarskog prostora. I narednih nedelja ćemo nastaviti razgovore sa ministrom pravde o ovom pitanju.

Stav SVM-a je da bi prihvatljivo rešenje bilo kada bi gornji cenzus bio limitiran eventualno na 5.000 dinara, a da se u slučaju krađa manje vrednosti od toga po službenoj dužnosti pokreću prekršajni postupci. Stav SVM-a je da država i vlasti ne mogu da tolerišu krađu do bilo koje vrednosti – kazao je Pastor i dodao da stvari sa „nultom tolerancijom“ funkcionišu na sličan način i u evropskim zemljama.

Izvor: Magyar Szó

povezane teme

13
Nisam lopov majke mi Odgovori
Pa da, užasna je ova situacija. Evo slika jedna sa biciklama... ima 10 bicikli, svaka vredi manje od 15.000 dinara... Dođemo nas 10 i svaku uzme sebi po jednu i nikom ništa... Koja država, uh
gari Odgovori
Ako nam opet uvedu vize i blokiraju nas u ovoj propaloj državi biće svima svejedno da li je granica 5000 ili 15000 dinara jer niko od nas neće imati ništa vrednije od 500 dinara, a Vi poslanici uživajte u poslaničkim platama, službenim vozilima, sređivanju radnih mesta rođacima, prijteljima......
Baja Odgovori
Moze i manji cenzus al da nevazi za hleb i suhomesnate proizvode,jer kako se u ovoj drzavi radi moracemo da krademo da bi preziveli.
naIvan Odgovori
Svaka kradja, pa i najmanja je u svakom slucaju kradja, priznali mi to, ili ne.
To sto zakon u nasoj drzavi kradju do 15.000 dinara ne kaznjava adekvatno, odnosno nikako, dovoljno govori o tome u kakvoj drzavi zivimo.
Zivimo u drzavi gde mali lopovi mogu nekaznjeno da prodju.
Ali nesto sto je najtragicnije, je cinjenica da u istoj drzavi zive i neki veliki, koji su nekaznjeno na vrlo sumnjiv nacin dosli do basnoslovnog bogatstva.
To vam je drzava Srbija.
GLUP PREDLOG Odgovori
Ovo je jedan od najvecih gluposti koje sam cuo u poslednjih nekoliko godina!
Da li vam je dugo trebalo da smislite ovako nesto?
Jedini normalan predlog jeste da se kradja kaznjava. A ako vec morate da predlazete granicu, pa makar da predloze onda da ce se razmatrati od slucaja do slucaja, pa da se prvoslucajnim prestupnicima wventualno oprosti prvi put tj da im se da druga sansa uz to da su nadoknadili ostecenog, a vec drugi put se neoprasta nikome nego mo je ukrao onda lepo iza resetaka i za 100 dinara, pa da vidis kako ce se smiriti i misliti da li ce opet da kradu i otudjuju imovinu koju je neko mukom sticao!
Petar Kropotkin Odgovori
"Stav SVM-a je da država i vlasti ne mogu da tolerišu krađu do bilo koje vrednosti"

Ovakva izjava bi možda mogla imati smisla da država i vlast po prirodi stvari nisu najveći pljačkaši, razbojnici i secikese. Ako bi se proporcionalno pooštrili ti vaši predloženi kriterijumi nulte tolerancije, svima vama koji ste ikada bili na vlasti bi *** cenzurisano ***
Mefisto Odgovori
E da su spustili sa 15.000 na 10 dinara, onda bi vec bilo nesto, ovako apsulutno nista nisu uradili.
nenad Odgovori
Dobro je neko sa drugog sajta komentarisao, bili ste protiv onih građanskih straža kada murija nije radila svoj posao, a sada kao idete da snižavate prag krađe na 5000din. A što je najgore, SNS, kojeg tako volite odnedavno, priprema puštanje gomile sitnih kriminalaca iz zatvora u sledećih par meseci!

Nije sve u cifri, treba da se kažnjava sam akt otuđivanja. Siguran sam da mnoge ne brine što im je iz dvorišta ukradeno nešto metala vrednosti do 1000din, ali siguran sam da ih brine to što je neko upao na njihov posed. One starije žene što ostanu bez nakita kada šetaju kroz Bajsko groblje sigurno bivaju pitane koliko im je vredelo sve to, a pre bih rekao da je veći problem što su fizički napadnute.
Igla Odgovori
Zbunjena sam,...a mene roditelji jos u proslom veku ucili kako ni iglu nesmem uzeti ako nije moja jer je to kradja. Gde nam je moral opao!? Nije bitna svota,vec samo svest da sto je god tudje makoliko malo ili veliko bilo je KRADJA! Kako mi da ucimo svoju decu? “Sine vodi racuna o tome da ne predjes 15.000 da se nebi mama i tata sramotili“!? Uzas...
Teri Odgovori
sram vas bilo! prvo kaznite sve vase lidere iz VMSZa koji su pljackali Suboticu i od sebe napravili bogatase pa se onda javljajte... ovo je sramota i licemerno
Bulaznim Odgovori
Teroretski su u pravu svi oni koji kazu da se svaka kradja pa i najmanja treba kazniti. To je najlakse reci i skupiti politicke poene, jer to se narodu svidja. Ali da li je to u praksi jednostavno izvesti? U svakom slucaju treba prouciti dve stvari.
Kao prvo da li Srbija ima takav pravosudni aparat koji poseduje kapacitete da se bavi i "sitnim" kradjama. Znaci da li ima dosta policije, da li sudstvo moze da obradi te slucajeve i da li u zatvorima ima mesta za prekrsioce? Ako nema kapaciteta onda da li se oni mogu povecati? Da li ima sredstava za to u drzavi Srbiji?
Kao drugo treba racunati na to da ce se broj laksih krivicnih dela smanjiti ali ce se broj tezih povecati. To je zbog toga sto prekrsiocu i ovako i onako ne gine zatvor pa samim tim mu se vise isplati da kad vec rizikuje onda ide na vece. Mnogi spominju Ameriku i zapadnu Evropu, jer tamo se i za zvaku ide u zatvor, pa zato tamo niko ni ne krade zvaku vec sa sacmaricom upada u mini market.
Bosanac Odgovori
Bas je ovaj sa slike kadar da ucini nesto tj da mjenja zakon...
:) Odgovori
Лопов је лопов па украо 10 000 или 10 динара ,па треба исто и да одговарају. Сваки лопов краде у складу са својим могућностима тј. у складу са оним што му је понуђено за украсти. Греота је једино кад краде неко јер је гладан,да би прехранио децу и сл... Не знам да ли постоје неке кухиње са бесплатном храном за такве људе,па ако нема треба их отворити,а ако има онда треба имати могућност свако ко је гледан да сврати у ту кухињу и да једе. Онда нико неће имати оправдање да краде јер је гладан.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.