Komentara: 3
Pregleda: 1262

Partnerstvo HNV-a i Hrvatske zajednice županija krunisano Sporazumom o saradnji

18.12.2023. u 11:21h
Izvor: Subotica.com
U okviru obeležavanja praznika hrvatske nacionalne manjine, Dana osnivanja prvog saziva HNV-a, u petak je potpisan Sporazum o saradnji Hrvatske zajednice županija i Hrvatskog nacionalnog veća u Srbiji.
Partnerstvo HNV-a i Hrvatske zajednice županija krunisano Sporazumom o saradnji
Foto: HNV

Potpisivanje ovog sporazuma je svojevrsna potvrda i nagrada za sve ove godine rada Hrvatskog nacionalnog veća, istakla je predsednica Jasna Vojnić.

- Mi još uvek ne možemo pojmiti šta nas čeka naredne godine kada više nećemo morati da "prosimo" za najosnovnije funkcionisanje HNV-a, za projekte kao što su udžebinici, prevoz đaka, vanškolske aktivnosti, manifestacije, priredbe, već ćemo moći opušteno raditi i funkcionisati i, povrh svega, imaćemo nove ideje i nove projekte - kazala je Vojnić i odsetila da je nedavno okončan veliki projekat izgradnje Matice - Trenutno smo u izgradnji tri velika vrtića, ali nam je cilj da male matice napravimo u svakom mestu u Srbiji gde žive Hrvati. Sigurna sam da postoji puno volje i entuzijazma među hrvatskom zajednicom u Srbiji, da možemo puno toga napraviti, a ovo će nam značiti jedan vetar u leđa.

Partnerstvo HNV-a i Hrvatske zajednice županija krunisano Sporazumom o saradnjiSaradnja predstavnika hrvatske zajednice u Srbiji sa županijama iz Hrvatske traje dugi niz godina, a ona je krunisana potpisivanjem ovog sporazuma, naveo je predsednik Demokratskog saveza  Hrvata u Vojvodini, Tomislav Žigmanov.

- Još od dvehiljaditih su se tkali ti saradnički odnosi, najpre sa Vukovarsko-sremskom županijom, potom sa Osiječko-baranjskom, a vremenom su se saradničke prakse obogaćivale i sada se to kruniše kroz potpisivanje sporazuma o trajnoj saradnji - izjavio je Žigmanov - Svedoci smo da, bez obzira na političke razlike, u županijama postoji vrlo rašireno jedinstvo po pitanju podrške našim nastojanjima.

Partnerstvo HNV-a i Hrvatske zajednice županija krunisano Sporazumom o saradnji

Da sve županije u Hrvatskoj imaju identičan stav po pitanju pomoći hrvatskoj zajednici u Srbiji potvrdio je i Danijel Marušić, predsednik Hrvatske zajednice županija.

- Sa ponosom mogu reći da je ovo pismo o nameri jednoglasno prihvaćeno od svih 20 župana. Pružamo podršku i pomoć hrvatskoj zajednici u Srbiji u očuvanju kulturnog identiteta, jezika, istorije i kada je u pitanju ovaj sporazum onda govorimo o finansijskoj pomoći, ali to mogu biti pomoći u raznim projektima koji će dovesti do boljeg statusa nacionalnih manjina i boljeg života - zaključio je Marušić.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 meseca i 2 nedelje
Komentara: 3
Pregleda: 1262
Povezane teme

hrvatsko nacionalno veće

dshv

jasna vojnić

tomislav žigmanov

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.