Komentara: 0
Pregleda: 3083

Palićki Festival od 18 - 24. jula

11.06.2009. u 22:32h
Izvor: Portal "B92"
<p>Festival evropskog filma Palić 2009. biće održan od 18. do 24. jula na vi&scaron;e lokacija na Paliću i u Subotici, najavili su organizatori 16. izdanja te manifestacije koja spada među najznačajnije filmske festivale u regionu.</p> <p>&nbsp;</p>
Palićki Festival od 18 - 24. jula

Na programu će biti sedam selekcija. Uz takmičarsku, to su "Paralele i sudari", "Mladi autori Evrope", "Novi finski film", "Novi mađarski film", omaž dobitnicima nagrade "Aleksandar Lifka" i "Ekološki film".

U okviru ciklusa "Mladi autori Evrope" biće priređeno nekoliko koncerata domaćih bendova, a u pratećem programu biće održana dva okrugla stola, na teme "Srbija pred ekološkim izazovima" i "Dve decenije tranzicije i srpski film".

Direktor Festivala evropskog filma i dalje je Radoslav Zelenović, a selektor takmičarskog programa je Nikolaj Nikitin, glavni urednik i izdavač nemačkog filmskog magazina "Schnitt".

Festival će i ove godine filmovima prikazanim u okviru glavnog takmičarskog programa dodeliti Zlatni toranj - nagradu za najbolji film, Palićki toranj - za najbolju režiju, kao i Specijalnu nagradu žirija.

Međunarodni žiri kritike dodeliće "Gorki List Tollerance Award" za najbolji film iz programa "Paralele i sudari", dok selekcija "Mladi autori Evrope" nagrađuje mladog evropskog filmskog stvaraoca nagradom "Undeground Spirit".

Pored toga, Festival će dodeliti dve nagrade "Aleksandar Lifka" - jednom domaćem i jednom inostranom autoru za doprinos evropskoj kinematografiji.

Prošle godine je ova prestižna nagrada dodeljena poznatom britanskom reditelju Kenu Louču i Goranu Paskaljeviću - jednom od najzačajnijih domaćih reditelja.

Među dosadašnjim dobitnicima nagrade su i Lučijan Pintilije, Jirži Mencel, Margareta Fon Trota, Kšištof Zanusi, Dušan Makavejev, Eva Ras, Milena Dravić, Ljubiša Samardžić, Velimir Bata Živojinović, Ištvan Sabo, Mikloš Jančo, Peter Bačo...

 

Izvor: Portal "B92"
Postavljeno pre 14 godina i 10 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 3083
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.