Komentara: 0
Pregleda: 2099
Foto

„Palićke notice“ brišu razlike

22.06.2022. u 14:41h
Izvor: Subotica.com
Letnja pozornica na Paliću davno nije bila šarenija i raspevanija kao u utorak popodne kada se na njenoj sceni održao drugi Festival muzike i pokreta „Palićke notice“.
„Palićke notice“ brišu razlike

Smotra dečjeg stvaralaštva đaka iz specijalnih i masovnih škola okupila je više od dve stotine mališana iz Srbije i regiona, a 14 ekipa se predstavilo izvođenjem numera iz 80ih godina.

Po oceni žirija, ovogodišnji pobednici festivala su đaci Osnovne škole „Vuk Karadžić“ iz Zvečana. Najbolji muzički nastup imala je ekipa učenika Škole za učenike oštećenog vida „Veljko Ramadanović“ i OŠ „Sonja Marinković“ iz Beograda, a najbolji scenski nastup ekipa Škole za osnovno i srednje obrazovanje sa domom učenika „Vuk Karadžić“ i OŠ „Ivo Lola Ribar“ iz Sombora.

„Palićke notice“ brišu razlike

„Palićke notice“ otvorio je gradonačelnik Subotice Stevan Bakić ističući da je Festival porastao i postao prepoznatljiv u nacionalnim okvirima, kao manifestacija posebno posvećena inkluziji i osnaživanju dece sa smetnjama u razvoju.

- Ponosni smo na ovaj festival i vrednosti koje neguje i promoviše. Grad je bio, i nastaviće da bude, pouzdan partner da se tradicija nastavi još dugi niz godina. Posebna vrednost svega je druženje dece i prevazilaženje izolovanosti i stigmatizacije koju mališani sa posebnim potrebama često doživljavaju – poručio je gradonačelnik Bakić. - Sa nama su prošle godine bili gosti iz novosadskih i beogradskih škola, a sada su sa nama naši prijatelji iz Sombora, Zrenjanina, Kikinde, Niša i, što mi je posebno drago, iz Zvečana, sa našeg stradalnog Kosova i Metohije, kao i Banja Luke, iz naše bratske Republike Srpske. Imamo i goste iz Baje, nama bliskog grada u Mađarskoj, što pokazuje da ovaj festival ima i međunarodni potencijal.

„Palićke notice“ brišu razlike

Po rečima organizatora, „Palićke notice“ nisu specifične samo zbog svog inkluzivnog karaktera, već i zbog sjajne atmosfere.

- Puno je dobre energije, svi su radosnii i uzbuđeni što su došli. Bilo je napeto oko priprema, muke oko organizacije ali se sve lepo upakovalo u dobar program i lepo druženje.  – Došla su nam deca iz desetak gradova, zajedno su pripremali tačke i to je inkluzija, to je suština ovog festivala. Da zajedno pokažemo koliko možemo.

Sa velikim žarom, svoju tačku pripremali su slepi i slabovidi đaci iz škole „Veljko Ramadanović“ i njihovi vršnjaci iz OŠ „Sonja Marinković".

- Naša deca imaju bend, svirali su Bajaginu pesmu „Samo nam je ljubav potrebna“, dok su dečica iz „Sonje Marinković“ učestvovala u plesnom delu. Svi su oduševljeni, našli su se u ovome i iskreno, najžalije im je što su mogli da izvedu samo jednu tačku – kaže Jelena Vukić, direktorka Škole za decu oštećenog vida „Veljko Ramadanović“ iz Beograda

„Palićke notice“ brišu razlike

Izvor: Subotica.com
Festival muzike i pokreta „Palićke notice 2022“ Festival muzike i pokreta „Palićke notice 2022“ Festival muzike i pokreta „Palićke notice 2022“ Festival muzike i pokreta „Palićke notice 2022“ Festival muzike i pokreta „Palićke notice 2022“ Festival muzike i pokreta „Palićke notice 2022“ Festival muzike i pokreta „Palićke notice 2022“ Festival muzike i pokreta „Palićke notice 2022“
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 10 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2099

Povezana vest

Povezane teme

letnja pozornica

stevan bakić

palićke notice

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.