Komentara: 8
Pregleda: 3287
Foto

Palić u znaku „Berbanskih dana“

11.09.2023. u 11:21h
Izvor: Subotica.com
Tradicionalna manifestacija „Berbanski dani“, 33. po redu, koja slavi radove u voćnjacima i vinogradima, ovog vikenda obojila je obalu Palićkog jezera najlepšim bojama dolazeće jeseni.
Palić u znaku „Berbanskih dana“

Oko stotinu izlagača, proizvođača voća i povrća izložilo je svoje proizvode, vinari i vinogradari predstavili su svoja vina, a nisu izostali ni drugi prehrambeni proizvodi i proizvodi starih zanata. Voće i povrće će posle „Berbanskih dana“ biti donirano Domu „Kolevka“.

Palić u znaku „Berbanskih dana“Palić u znaku „Berbanskih dana“

Po tradiciji izabrana je kraljica berbe a ta titula pripala je Doroteji Grubanov, dok je pudar godine Đera Klinocki, vinar koji je tokom godine uradio više od ostalih na unapređivanju vinogradarstva i vinarstva.

- Želimo da povećamo površinu vinograda i trudimo se maksimalno da sve bude čisto i da bude zdravo vino. Uspeli smo ove godine  da sačuvamo grožđe u potpunosti, ali je bilo jako teško. Proletos je bilo puno kiše i bolest  je napadala rod, ali mi smo ipak uspeli da ga spasimo – kaže Đerđ Klinocki iz Bajmoka,koji sa sinovima obrađuje oko dva hektara vinograda -Mnogo vinara i vinogradara je ostalo bez grožđa zbog bolesti. Dok su mnogi uživali u toplini doma ja sam uveče odlazio u vinograd i štitio ga uz pomoć zaštitara koji me je uputio šta da koristim od sredstava. Bilo je jako teško, ali vredelo je dodatnog truda.

Najbolji vinar je i ove godine Ferenc Šinka sa Palića, čiji je traminac apsolutni pobednik u konkurenciji više od 100 uzoraka vina.

Palić u znaku „Berbanskih dana“

- Tajna dobrog vina je mnogo rada, uz koje dolazi mnogo odricanja. U vinogradu ima mnogo posla, a kada mošt uđe u podrum, morate da provedete dosta vremena tamo. Tako čovek živi sa grožđem, napolju u vinogradima, a sa vinom i u podrumu. Moraš svako jutro da siđeš, kako su stari govorili, da pozdraviš burad da znaju da si tu, da proveravaš, da pratiš svakog trenutka šta se dešava – otkriva tajnu Šinka.

Početak „Berbanskih dana“ ozvaničio je zamenik gradonačelnika Imre Kern, koji je podsetio na ulaganja koja su trenutno u toku na Paliću.

Palić u znaku „Berbanskih dana“

- Uskoro će biti završena obnova Vodotornja, a već su završeni planovi i za renoviranje vile Vermeš. Palić se može učiniti još privlačnijim zahvaljujući renoviranom kompleksu objekata građenih u stilu secesije i uzbudljivim programima. Završetkom Akva parka, posetiocima će biti pružen turistički sadržaj ne samo od maja do oktobra, već svakog dana u godini – poručio je Kern.

U ime domaćina, Dragutin Miljković, veliki majstor Reda vitezova vina „Arena Zabatkiensis“, ističe da ova manifestacija ima privredni i turistički značaj za naš grad, ali i da ova godina za grožđe nije bila idealna. 

Palić u znaku „Berbanskih dana“

- Koliko je zima bila blaga, toliko je vreme od tada do sada bilo neobično, sa puno vrelih dana i puno dana sa padavinama, koje su bile obilnije nego što smo navikli. Zbog toga je borba sa bolestima bila žešća nego inače, a oni koji su imali vremena, znanja i revosti, uspeli su da spasu svoje vinograde, a oni koji nisu imaju štetu od pepelnice i plamenjače – objašnjava Miljković. – Procena je da će zbog toga rod biti slabiji nego prethodnih godina, što znači da će i cene biti veće. A kada je grožđe skuplje, biće i vino skuplje. Ima vinara koji imaju dobre zalihe, tako da u vinu nećemo osudevati, a ono što jedo sada obrano je dobrog kvaliteta, tako da, suma sumarum, godina neće biti loša. Naši vinari rade sve bolje i čine sve da vina koja pijemo budu sve zdravija i kvalitetnija.

Karolj Urban je poljoprivredni tehničar, bavi se i voćarstvom i ratarstvom, a na Palić je doneo izuzetno lepo i kvalitetno voće i povrće. 

Palić u znaku „Berbanskih dana“

- Kada je grožđe u pitanju, ove godine je bilo problema, ali uspeo sam da ga spasim. Zbog  vremenskih neprilika, leda i puno kiše bilo je puno problema. Nije lako u današnje vreme sačuvati rod. Grožđe sam sačuvao bio tehnikom, koja je jako skupa i nije hemija. Imam sedam vrsta grožđa i ljudi su jako zadovoljni jer je sve slasno – kaže Karolj. 

Izvor: Subotica.com
33. "Berbanski dani" na Paliću 33. "Berbanski dani" na Paliću 33. "Berbanski dani" na Paliću 33. "Berbanski dani" na Paliću 33. "Berbanski dani" na Paliću 33. "Berbanski dani" na Paliću 33. "Berbanski dani" na Paliću 33. "Berbanski dani" na Paliću
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 meseci i 3 nedelje
Komentara: 8
Pregleda: 3287
Povezane teme

palić

berbanski dani

dragutin miljković

imre kern

arena zabatkiensis

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.