Komentara: 23
Pregleda: 11140
Foto

Palić osvežava lice za novu sezonu

29.04.2018. u 02:04h
Izvor: Subotica.com
Tekuća godina za preduzeće "Park Palić" biće ispunjena opsežnim radovima, a neki od najznačajnijih su potpuna obnova desnog dela Velike terase, uređenje Letnje pozornice, kao i dugo očekivana rekonstrukcija mola na Muškom štrandu.
Palić osvežava lice za novu sezonu

Zahvaljujući sredstvima Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine, tokom prethodne godine je započeta, a ove završena obnova desnog dela Velike terase, koji je do sada bio zatvoren, a takođe su nastavljeni radovi na popločanju staza na Paliću.

- Radovi u desnom delu Velike terase podrazumevali su zamenu prozora, popločanja, uređenje toaleta i stepeništa, a jedino što nam je još preostalo da uradimo, jeste da uvedemo sistem za hlađenje, koji će biti završen ove godine. Kada je u pitanju uređivanje staza u velikom parku, ceo betonski deo od Velike terase do Vodotornja je popločan, urađen je deo staze do hotela Park, kao i staza koja vodi do Letnje pozornice, a takođe smo napravili biciklističku stazu od Omege do Male gostione - kaže Nebojša Daraboš, direktor preduzeća "Park Palić", dodajući da je u ove radove uloženo ukupno 77 miliona dinara.

Novih 55 miliona dinara, koje je preduzeće dobilo od Pokrajine za tekuću godinu, utrošiće se na završetak popločanja staza na Paliću, za čije potrebe je projekat već izrađen. Prema rečima Daraboša, radovi bi trebalo da budu gotovi do jeseni, a cilj je da ceo Palić bude povezan klinker stazama, od hotela Prezident do Jedriličarskog kluba, dok je preduzeće izradilo i projekat za popločanje istočne obale jezera, sve do hotela Sport, koje bi trebalo da usledi ove ili naredne godine, u zavisnosti od finansijskih sredstava.

Palić osvežava lice za novu sezonu

Palić osvežava lice za novu sezonu

Značajan deo novca uložiće se u uređenje Letnje pozornice, čiji ulaz je već osvežen, dok se u unutrašnjosti izvode opsežni radovi, koji bi trebalo da se završe pred početak Filmskog festivala.

- Radimo na proširenju prostora na prednjem delu Pozornice, kako bi bilo više mesta za stolove i stolice. U toku je kompletna rekonstrukcija toaleta, uvodi se nova struja i osvetljenje, kako na Pozornici, tako i u sali za projektovanje, a ono što je veoma značajno, jeste i izrada montažno-demontažne bine, koja će biti produžena na deo za simfonijski orkestar. Bina će moći po potrebi da se postavi ili ukloni, kako bismo imali više prostora za određene nastupe, pozorišne predstave ili folklorne asamble, koji imaju više izvođača. Osim toga, uredićemo i desni deo prostora iza Pozornice, gde planiramo igradnju fontane i bašte, kako bi umetnici i gosti mogli da se opuste, te prostorija za odlaganje opreme, materijala i scenografije - ističe direktor preduzeća "Park Palić".

Ove godine planirana je i rekonstrukcija jednog od simbola jezera Palić, a to je mol na Muškom štrandu. Prema rečima Ljubice Bertović, rukovodioca sektora za održavanje i razvoj "Park Palić", prva faza obnove počeće već 7. maja, dok bi do kraja godine mol trebalo u potpunosti da bude obnovljen.

Palić osvežava lice za novu sezonu

Palić osvežava lice za novu sezonu

- Za nekoliko dana počinju radovi na onom delu Mola koji je zatvoren, a završetak prve faze, u kojoj će se zameniti noseći stubovi, a potom i daske, očekuje se početkom juna. Kada saniramo taj deo, započećemo sanaciju i drugog dela mola, tako da bi do kraja ove godine trebalo u potpunosti da ga rekonstruišemo. Imamo velike planove za Mol i želja nam je da ga vratimo u funkciju, pre svega, time što će biti bezbedan, a potom i da organizujemo neke od manifestacija na njegovom prostoru - objašnjava Bertović.

Paralelno sa ovim projektom počinje izgradnja tornja za veslače na zapadnoj obali jezera Palić, a cilj ovog projekta je razvoj ovog vida sportskog i rekreativnog turizma na Paliću. Planirano je da radovi na tornju budu završeni do sredine juna ove godine.

Palić osvežava lice za novu sezonu

Osim ovih, u sklopu javnih radova sanirane su kabine na Termalnom bazenu, koji je dobio i demontažnu nadstrešnicu, predviđenu projektom rekonstrukcije bazena od prethodne godine. Tako će posetioci od 15. maja imati priliku da uživaju u hladu na ovom prostoru Termalnog bazena. Od tekućeg održavanja završena je sanacija, fabranje i zamena sijalica kandilabera, duž cele obale jezera zajedno sa Splitskom alejom, kao i uređenje zelenih površina, muzičkog paviljona i stilskih klupa kod Vodotornja.

Kako ističu u preduzeću "Park Palić", vrednost ulaganja u radove u infrastrukturu i turističke sadržaje ove godine do sada iznosi 90 miliona dinara, a u toku godine očekuju realizaciju još nekoliko projekata sa kojima su konkurisali kod nadležnog Ministarstva.

Izvor: Subotica.com
Obilazak radova na Paliću Obilazak radova na Paliću Obilazak radova na Paliću Obilazak radova na Paliću Obilazak radova na Paliću Obilazak radova na Paliću Obilazak radova na Paliću Obilazak radova na Paliću
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 11 meseci
Komentara: 23
Pregleda: 11140

Povezana vest

Povezane teme

velika terasa palić

jezero palić

ulaganje u palić

investicije Palić

Park Palić

termalni bazen na paliću

termalni bazen

letnja pozornica

nebojša daraboš

uređenje palića

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.