• Pregleda: 9666

Palić osvežava lice za novu sezonu

Tekuća godina za preduzeće "Park Palić" biće ispunjena opsežnim radovima, a neki od najznačajnijih su potpuna obnova desnog dela Velike terase, uređenje Letnje pozornice, kao i dugo očekivana rekonstrukcija mola na Muškom štrandu.
Palić osvežava lice za novu sezonu

Zahvaljujući sredstvima Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine, tokom prethodne godine je započeta, a ove završena obnova desnog dela Velike terase, koji je do sada bio zatvoren, a takođe su nastavljeni radovi na popločanju staza na Paliću.

- Radovi u desnom delu Velike terase podrazumevali su zamenu prozora, popločanja, uređenje toaleta i stepeništa, a jedino što nam je još preostalo da uradimo, jeste da uvedemo sistem za hlađenje, koji će biti završen ove godine. Kada je u pitanju uređivanje staza u velikom parku, ceo betonski deo od Velike terase do Vodotornja je popločan, urađen je deo staze do hotela Park, kao i staza koja vodi do Letnje pozornice, a takođe smo napravili biciklističku stazu od Omege do Male gostione - kaže Nebojša Daraboš, direktor preduzeća "Park Palić", dodajući da je u ove radove uloženo ukupno 77 miliona dinara.

Novih 55 miliona dinara, koje je preduzeće dobilo od Pokrajine za tekuću godinu, utrošiće se na završetak popločanja staza na Paliću, za čije potrebe je projekat već izrađen. Prema rečima Daraboša, radovi bi trebalo da budu gotovi do jeseni, a cilj je da ceo Palić bude povezan klinker stazama, od hotela Prezident do Jedriličarskog kluba, dok je preduzeće izradilo i projekat za popločanje istočne obale jezera, sve do hotela Sport, koje bi trebalo da usledi ove ili naredne godine, u zavisnosti od finansijskih sredstava.

Značajan deo novca uložiće se u uređenje Letnje pozornice, čiji ulaz je već osvežen, dok se u unutrašnjosti izvode opsežni radovi, koji bi trebalo da se završe pred početak Filmskog festivala.

- Radimo na proširenju prostora na prednjem delu Pozornice, kako bi bilo više mesta za stolove i stolice. U toku je kompletna rekonstrukcija toaleta, uvodi se nova struja i osvetljenje, kako na Pozornici, tako i u sali za projektovanje, a ono što je veoma značajno, jeste i izrada montažno-demontažne bine, koja će biti produžena na deo za simfonijski orkestar. Bina će moći po potrebi da se postavi ili ukloni, kako bismo imali više prostora za određene nastupe, pozorišne predstave ili folklorne asamble, koji imaju više izvođača. Osim toga, uredićemo i desni deo prostora iza Pozornice, gde planiramo igradnju fontane i bašte, kako bi umetnici i gosti mogli da se opuste, te prostorija za odlaganje opreme, materijala i scenografije - ističe direktor preduzeća "Park Palić".

Ove godine planirana je i rekonstrukcija jednog od simbola jezera Palić, a to je mol na Muškom štrandu. Prema rečima Ljubice Bertović, rukovodioca sektora za održavanje i razvoj "Park Palić", prva faza obnove počeće već 7. maja, dok bi do kraja godine mol trebalo u potpunosti da bude obnovljen.

- Za nekoliko dana počinju radovi na onom delu Mola koji je zatvoren, a završetak prve faze, u kojoj će se zameniti noseći stubovi, a potom i daske, očekuje se početkom juna. Kada saniramo taj deo, započećemo sanaciju i drugog dela mola, tako da bi do kraja ove godine trebalo u potpunosti da ga rekonstruišemo. Imamo velike planove za Mol i želja nam je da ga vratimo u funkciju, pre svega, time što će biti bezbedan, a potom i da organizujemo neke od manifestacija na njegovom prostoru - objašnjava Bertović.

Paralelno sa ovim projektom počinje izgradnja tornja za veslače na zapadnoj obali jezera Palić, a cilj ovog projekta je razvoj ovog vida sportskog i rekreativnog turizma na Paliću. Planirano je da radovi na tornju budu završeni do sredine juna ove godine.

Osim ovih, u sklopu javnih radova sanirane su kabine na Termalnom bazenu, koji je dobio i demontažnu nadstrešnicu, predviđenu projektom rekonstrukcije bazena od prethodne godine. Tako će posetioci od 15. maja imati priliku da uživaju u hladu na ovom prostoru Termalnog bazena. Od tekućeg održavanja završena je sanacija, fabranje i zamena sijalica kandilabera, duž cele obale jezera zajedno sa Splitskom alejom, kao i uređenje zelenih površina, muzičkog paviljona i stilskih klupa kod Vodotornja.

Kako ističu u preduzeću "Park Palić", vrednost ulaganja u radove u infrastrukturu i turističke sadržaje ove godine do sada iznosi 90 miliona dinara, a u toku godine očekuju realizaciju još nekoliko projekata sa kojima su konkurisali kod nadležnog Ministarstva.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

23
nIKOLAUS Odgovori
Da da , dobro .. samo bi bilo još bolje kad bi Palić imao ono što ima Morahalom. Setite se, to je bilo obećanje. Šta je s tim?

Ovo sve što se radi pozdravljam.
neso Odgovori
Dok se voda u jezeru ne očisti džaba sve ovo radite.
Mirko Odgovori
U ovakvom parku za opuštanje, razonodu i rekreaciju i treba da bude sve uređeno.
Bob Odgovori
Sve ono što ide u prilog da Palić postane glavna turistička atrakcija na severu Srbije treba podržati! Ne sme dozvoliti da potencijal koji Palić ima bude neiskorišćen što je ova vlast na vreme prepoznala.
XNXX
Sta lupetas pa sve je manje nocenja na Palicu.
Avetinja
Koji potencijal se koristi? Izvikano mesto. Palic je selo se lepim parkom i zoo vrtom. Vecina sela u Madjarskoj su sadrzajnija i kvalitetnija.
bo..
pa nisi ti BOB ti si BOT
Bojan Odgovori
Realno, ovo bi trebalo da potpadne pod sezonsko tekuće održavanje, a ne neki kapitalni projekti dža bu. Palić poseti veliki broj turista, ugostitelji fino profitiraju, nisam siguran da neko od njih, sem ovih standardnih uslužnih i imovinskih poreza daju još neki dinar za razvoj Palića? Pre svega mislim na stare, decenijama usidrene domaćine oko jezera.
bojana Odgovori
Dosta sa slikanjem, radite nesto. Na sta lici muski strand, kako vas nije sramota, koje skole ste izucili, jeste merodavni za poslove za koje primate plate u visini 1000€?????
mareee Odgovori
Najvazniju stvar namerno necete da radite, a to je celogodisnje stavljanje termalnog bazena u funkciju. Kakve crne natstresnicce i ostalo mazanje ociju.
C Odgovori
Zar to nije bilo urađeno nedavno?
Xronos Odgovori
Jbs sanaciju kad će Mol biti gotov na kraju sezone! Kao i većina radova koje radite.
Sasa Odgovori
Palić kao jezero ima veliku vrednost ali džabe vam košenje travnjaka oko hotela i razne pešačke staze dok vodu ne srede. Bolje bi bilo da naprave zaštitnu ogradu oko jezera da neko nebi upao slučajno. Nije istina da u 21.veku ne postoji rešenje
Vilmos Odgovori
Na obnovu te velike terase svaka vlast se ugradjivala,pa i ova,ko da je od zlata prave.Kakav Palić sa ovom govnavom vodom u jezeru,sredite vodu,ne budite smešni.
magnuw Odgovori
pokosili travuljinu pred prvi maj,sledeće košenje dogodine pred prvi maj... sramota...
Igor Odgovori
Okolina jezera je vec uredjenija u poredjenju sa drugim jezerima. Steta sto je nemoguce okupati se u onakvoj vodi.
Gramzikq Odgovori
Ja lično jako volim.Palic. šteta što su se sve ove godine propustile... I izuzetno bi mi krivo bilo i ova godina da se propusti. Niko ne govori o Wellness hotelu?
JosoLane Odgovori
Decenijama je Palic ne odrzavan, pa ne ocekujte da ce se za sezonu-dva sve resiti.
paulina bosnjaku Odgovori
sve radove pozdravljam, ali , naravno najviše se radujem početku rada termalnog bazena....i naravno, verujem i u izgradnju wellnes centra kao što je obećano...znam da smo još daleko od Moroholoma, ali želim da verujem da smo u dobrom pravcu....koliko god je možda za neke malo urađeno na termalnom bazenu na Paliću, još uvek je više nego do sada...da i na nas sirotnju neko pogleda, da i mi obični imamo gde da odemo leti, tu mislim na nas koji ne možemo sebi dozvoliti odlazak na more i banje....
Mc Odgovori
Svaka cast Darabosu, gde god je bio nesto je ostvario. Postovanje.
Komsija
Za svoj bankovni racun!
S.Attila Odgovori
Voda,voda i samo voda.Samo me zanima kada i šta će biti sa vodom u jezeru.Ostalo će se desiti kad tad. VODAAAA..?
Snežana Odgovori
Kad smo kod Palića i muskog štranda a apropo mola na njemu jad jada sramota.Svake godine u vreme kada krene sezona setimo se:" E pa treba obnoviti mol" i tako to unazad ohoho. Ja od kad znam idem na mol da se suncam sa svojim prijateljicama. Zadnje 2 godine ne idem muka mi je na sta to lici. E ne samo to moras gledati gde stajes da ne slomis nogu. A bila prisutna kad je jedan gospodon propao i povredio nogu. Stariji se ni ne usudjuju na mol da kroce.
Toliko o tom, izgleda kao ono napred gladac nazad jadac.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.